Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022

Εδώ ξεκίνησαν όλα. Η μεγάλη επιτυχία ,το αριστούργημα Το Stagecoach ήταν το πρώτο γουέστερν του John  Ford  και βοήθησε να ανυψωθεί το είδος από το καθεστώς του B-film στο σοβαρό. Kαι καθιερώνοντας το είδος όπως το ξέρουμε σήμερα. Το σενάριο είναι μια προσαρμογή του Dudley Nichols του «The Stage to Lordsburg», ένα διήγημα του Ernest Haycox.

Η πεμπτουσία μιας ομάδας αγνώστων που συγκεντρώνονται σε εξαιρετικές περιστάσεις, το Stagecoach παρουσιάζει εξαιρετικές ερμηνείες από τους πρωταγωνιστές του Χόλιγουντ  Claire Trevor, John Carradine και Thomas Mitchell και, φυσικά, τον John Wayne, στον πρώτο του πρωταγωνιστικό ρόλο , ως ο τολμηρός  Ringo Kid. Εξαιρετικά γυρισμένο και προσεκτικά επεξεργασμένο, το Stagecoach (το πρώτο ταξίδι του Ford στην κοιλάδα  Monument Valley) είναι η αφήγηση του Χόλιγουντ στα καλύτερά του.



Η  “Ταχυδρομική Άμαξα” αποτελεί την πεμπτουσία του γουέστερν και από της κορυφαίες στιγμές στην ιστορία του αμερικάνικου κινηματογράφου. Μια άμαξα που διασχίζει την έρημο του Monument Valley γίνεται στόχος των ινδιάνων. Αυτή η φαινομενικά συνηθισμένη ιστορία μετουσιώνεται σε διαχρονική , στα χέρια του μεγάλου σκηνοθέτη John ford.

Είναι η ταινία που είδε και μελέτησε δεκάδες φορές ο μεγάλος Orson Welles προτού γυρίσει τον “Πολίτη Κέιν”. Ο ford δημιουργεί έναν πλούτο χαρακτήρων , η παρουσία των οποίων προσδίδει στην ταινία κλασσική αξία.

Οι επιβάτες της άμαξας είναι ετερόκλητες προσωπικότητες .Δεν είναι οι καλοί η κακοί αλλά απλά ανθρώπινοι , δηλαδή αληθινοί: Ένας τραπεζίτης, ένας χαρτοπαίχτης, ένας αλκοολικός γιατρός, που τελικά στην κρίσιμη ώρα θα επιτελέσει το καθήκον του, μια πόρνη, που διαθέτει περισσότερη παρρησία και αξιοπρέπεια από τη γυναίκα του αξιωματικού, και ένας επικηρυγμένος, που όμως θα συνδράμει τους άλλους στον κίνδυνο...

 Η ταινία κέρδισε 2 Όσκαρ (Β Ανδρικού ρόλου , Μουσικής)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...