Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022

 Το Vanishing Point ήταν καθαρά αντιπολιτισμικό. Όχι μόνο επειδή το σενάριο γράφτηκε από έναν Guillermo Cabrera Infante με το ψευδώνυμο Guillermo Cain , έναν πρώην Κουβανό επαναστάτη που, για μια  ζωή, υπηρέτησε ως διευθυντής του Instituto del Cine υπό τον Φιντέλ Κάστρο και τιμήθηκε με το Premio Cervantes από τον βασιλιά Χουάν Κάρλος της Ισπανίας. Όχι μόνο με την έννοια ότι είχε ευαισθησίες χίπις, αλλά επειδή συνδύαζε ευαισθησίες υπέρ των ναρκωτικών και οπτικά υπέρ του γυμνού.

Η ιστορία βασίστηκε σε δύο πραγματικά γεγονότα: την ατιμωτική καριέρα ενός αστυνομικού του Σαν Ντιέγκο και  δεύτερο σε μια γρήγορη καταδίωξη ενός άνδρα που αρνήθηκε να σταματήσει και σκοτώθηκε όταν έπεσε σε ένα αστυνομικό οδόφραγμα.

Το 1969, ο σκηνοθέτης Richard C. Sarafian απέρριψε μια πρόταση να κάνει το Downhill Racer του Robert Redford για να σκηνοθετήσει το Vanishing Point. Τον τράβηξαν τα θέματα της αντικουλτούρας στο σενάριο του Cain. Αρχικά, ο σκηνοθέτης ήθελε τον Gene Hackman να υποδυθεί τον Kowalski, αλλά το στέλεχος του στούντιο της 20th Century Fox, Richard Zanuck , επέμενε να δώσει στον  σχετικά άγνωστο ηθοποιό Barry Newman τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η ταινία σηματοδότησε τις πρώτες μεγάλες εμφανίσεις στην οθόνη του Cleavon Little και του John Amos.


Πλοκή: Πρόκειται για έναν μοναχικό που οδηγεί ένα Dodge Challenger R/T του 1970 από το Ντένβερ στο Σαν Φρανσίσκο όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Γιατί; Κανένας πραγματικός λόγος. Είναι πρώην αστυνομικός. Είναι πρώην οδηγός αγώνων και πρώην δρομέας μοτοσικλετών. Είναι κτηνίατρος του Βιετνάμ που κέρδισε το Μετάλλιο της Τιμής, κυνηγημένος από την αστυνομία και συναντώντας διάφορους χαρακτήρες στη διαδρομή. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...