Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022

 Ο Hugh Cornwell είναι ένα από τα καλύτερα ταλέντα της βρετανικής μουσικής και καταξιωμένος κιθαρίστας, τραγουδιστής και συνθέτης. Στο βρετανικό ροκ συγκρότημα The Stranglers, γνώρισε τεράστια επιτυχία στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη με 10 επιτυχημένα άλμπουμ και 21 single , χαράζοντας τον εαυτό του στη μουσική ψυχή του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρώπης με κλασικά τραγούδια, όπως τα Peaches, No more Heroes, Golden Brown, Always the Sun, Grip, Nice N Sleazy, Duchess και Skin Deep.

Γνωστός ως frontman των Stranglers, ενός από τα πιο μακροβιότερα και διεθνώς δημοφιλή συγκροτήματα από το αρχικό κύμα του βρετανικού πανκ, ο Hugh Cornwell απολάμβανε επίσης μια μέτρια επιτυχημένη σόλο καριέρα, ξεκινώντας με το ντεμπούτο σόλο άλμπουμ του, Nosferatu, το 1979 και συνεχίζοντας. πολύ μετά την αποχώρησή του από το γκρουπ το 1990.

Γεννημένος το 1949 και μεγαλωμένος στο Tufnell Park στο Βόρειο Λονδίνο, ο Cornwell άρχισε να ασχολείται με τη μουσική στο γυμνάσιο, όπου έπαιζε σε ένα συγκρότημα με τον Richard Thompson (αργότερα Fairport Convention). Μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ με πτυχίο B.Sc. στη βιοχημεία, μετακόμισε στη Στοκχόλμη για να κάνει μεταπτυχιακή έρευνα. Εκεί δημιούργησε το συγκρότημα Johnny Sox, το οποίο αργότερα θα γίνει Οι Stranglers. Το συγκρότημα, αρχικά ομαδοποιημένο με το punk rock, ήταν πολύ πιο ειρωνικό και εγκεφαλικό από τους περισσότερους συγχρόνους του. Συνέχισαν να επεκτείνουν πολύ τον ήχο τους, μεταμορφώνοντας σε new wave και αργότερα, σχετικά mainstream ποπ.

Ο Cornwell κυκλοφόρησε το ντεμπούτο σόλο άλμπουμ του, Nosferatu, το 1979, μια συνεργασία με τον ντράμερ των Magic Band, Robert Williams. Δεύτερο άλμπουμ ήταν το  Wolf το 1988. Το 1990, νιώθοντας ότι το συγκρότημα είχε πέσει αρκετά καλλιτεχνικά, ο Cornwell έφυγε από τους Stranglers. Στη συνέχεια, έγινε όλο και πιο παραγωγικός, εκδίδοντας δύο σόλο άλμπουμ τη δεκαετία του '90 και τέσσερα στη δεκαετία του 2000, μαζί με πολλά ζωντανά και συλλογικά άλμπουμ -- ιδίως το ζωντανό box set με τρία CD People, Places, Pieces (2006) -- και οι συλλογικές προσπάθειες CCW (1992) με τους Roger Cook και Andy West and Sons of Shiva (1999) με τον Ιρλανδό ποιητή John W. Sexton. 

Έγραψε επίσης πέντε βιβλία, μεταξύ των οποίων δύο μυθιστορήματα. Ηχογραφημένη ως επί το πλείστον σε ένα stripped-back power trio, η σόλο μουσική του Cornwell είναι σε μεγάλο βαθμό επηρεασμένη από τα μπλουζ και το ροκ εν ρολ και χαρακτηρίζεται από τους πολυμαθείς και σαρδόνιους στίχους του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...