Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021

 Ed Harris : Είναι ένας από τους σπουδαιότερους ηθοποιούς της εποχής μας, έχοντας υποκριθεί μερικούς από τους πιο συναρπαστικούς, ψυχρούς και βαθιά περίπλοκους κινηματογραφικούς και σκηνικούς χαρακτήρες που δημιουργήθηκαν ποτέ.

Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, όπου έπαιξε ποδόσφαιρο για δύο χρόνια μέχρι που άρχισε να ενδιαφέρεται για την υποκριτική. Στη συνέχεια σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα και εμφανίστηκε σε πολλές θεατρικές παραστάσεις προτού μετακομίσει στην Καλιφόρνια, όπου αποφοίτησε από το California Institute of the Arts (B.F.A., 1975). Έπαιξε στις παραγωγές των A Streetcar Named Desire και The Grapes of Wrath και πήρε μικρούς ρόλους σε μια ποικιλία τηλεοπτικών εκπομπών. Το 1978 ο Χάρις έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο με ένα μικρό ρόλο στο Coma του Michael Crichton, αλλά ο πρώτος του πρωταγωνιστικός ρόλος ήρθε τρία χρόνια αργότερα στο Knightriders (1981) του George A. Romero, μια περιπέτεια με  πλανόδιους μοτοσικλετιστές.

Συνδεδεμένος σε μεγάλο βαθμό με στωικούς φιλοσοφικούς, σκληρούς χαρακτήρες, ο ηθοποιός Ed Harris  συνέχισε να εντυπωσιάζει με ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών ερμηνειών σε δεκάδες αναγνωρισμένες ταινίες. Μετά από μια σειρά από ταινίες χαμηλού προϋπολογισμού, ο Harris  κέρδισε τη φήμη με τη σειρά του ως θρυλικός αστροναύτης Τζον Γκλεν στο "The Right Stuff" (1983). Παρά τις διακρίσεις, χρειάστηκαν αρκετά χρόνια πριν ο ηθοποιός αποκτήσει έναν άλλον αξιομνημόνευτο ρόλο, ο οποίος τελικά ήρθε  στη φιλόδοξη υποθαλάσσια περιπέτεια του Τζέιμς Κάμερον «The Abyss» (1989).

 Δρέποντας τους καρπούς της νέας του θέσης στη λίστα Α, ο Χάρις αμφιταλαντεύτηκε ανάμεσα σε έργα λογοτεχνικών χαρακτήρων σε τέτοιες καταξιωμένες προσπάθειες όπως το "Glengarry Glenn Ross" (1992) και να ξεσηκώσει το πλήθος όπως στη ταινία του Ron Howard"Apollo 13" (1995). 

Ο πολυπράγμων ηθοποιός αποδείχθηκε εξίσου εκπληκτικός σε μεγάλες υπερπαραγωγές δράσης , όπως η ταινία του Michael Bay "The Rock" (1996), καθώς και πολύ καλός μαζί με τον  Jim Carrey στο "The Truman Show" (1998)  στο οποίο πήρε και την Χρυση Σφαίρα δεύτερου αντρικού ρόλου. Ο Χάρις αργότερα κατέπληξε το κοινό τόσο ως σκηνοθέτης όσο και ως πρωταγωνιστής της συναρπαστικής βιογραφικής ταινίας "Pollock" (2000), την οποία ακολούθησε με εξίσου  υποστηρικτικά  έργα στα δράματα "A Beautiful Mind" (2001) και "The Hours" (2002). 

Απίστευτα επιδέξιος, έπαιξε εξαιρετικά διαφορετικούς χαρακτήρες στο δράμα  "Empire Falls" (HBO, 2005) και στο συγκλονιστικό "A History of Violence" (2005). Επέστρεψε στην καρέκλα του σκηνοθέτη για άλλη μια φορά για να σκηνοθετήσει το σαρωτικό γουέστερν «Appaloosa» (2008), εδραιώνοντας τη φήμη του ως επιδέξιου κινηματογραφικού αφηγητή. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...