Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021

 Ο  David Gilmour  είναι ένας από τους σπουδαίους κιθαρίστες όλων των εποχών, με έναν ενστικτώδη και ξεχωριστό ήχο. Για να ξεμπερδεύουμε από τώρα με τα κλισέ, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ο πιτσιρικάς που πορώθηκε με τη μουσική από τα 8 του χρόνια, όταν και αγόρασε το πρώτο του single (Bill Haley – ‘Rock Around the Clock’), και έναν χρόνο μετά δανείστηκε και δεν επέστρεψε ποτέ στον γείτονά του την κιθάρα του, θα γινόταν ένας απ’ τους πιο αναγνωρίσιμους μουσικούς που γέννησε ο κόσμος μας. Ψηφίστηκε «Καλύτερος κιθαρίστας Fender Ever» σε μια ψηφοφορία στο περιοδικό Guitarist, ξεπερνώντας μεγάλους όπως ο Jimi Hendrix και ο Eric Clapton. 


Ο David Gilmour και ο Roger 'Syd' Barrett γνωρίστηκαν ως παιδιά στο Cambridge του Ηνωμένου Βασιλείου και αργότερα άρχισαν να παίζουν κιθάρα μαζί. Το 1965 ο Syd ενώθηκε με τους Roger Waters, Richard Wright και Nick Mason για να σχηματίσουν τους , ενώ ο David συνέχισε να παίζει με διάφορα δικά του συγκροτήματα. 

Το 1968 ζητήθηκε από τον Gilmour  να εισχωρήσει στους  Pink Floyd ως τραγουδιστής και κιθαρίστας, μόνο για να φύγει ο Syd από το γκρουπ πέντε συναυλίες αργότερα. Το παίξιμο, και η σύνθεση του Gilmour  έγιναν σημαντικοί παράγοντες της παγκόσμιας επιτυχίας των Pink Floyd, συμπεριλαμβανομένων των χαρακτηριστικών φωνητικών του και της κιθάρας του στο The Dark Side Of The Moon, το τρίτο πιο επιτυχημένο άλμπουμ όλων των εποχών.

Το 1978, ο Gilmour κυκλοφόρησε το πρώτο του σόλο άλμπουμ, το ομώνυμο David Gilmour, το οποίο μπήκε στα charts στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Το δεύτερο σόλο άλμπουμ του, About Face, κυκλοφόρησε το 1984, ξαναχτύπησε το Top 20 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Gilmour ανέλαβε τον έλεγχο των Pink Floyd το 1985, μετά την αποχώρηση του Roger Waters, δημιουργώντας το νέο άλμπουμ των Floyd , A Momentary Lapse Of Reason με τους Richard Wright και Nick Mason. Ακολούθησε το 1994 το The Division Bell, το οποίο περιείχε το ορχηστρικό Marooned, σε σύνθεση των David και Richard Wright, για το οποίο οι Pink Floyd κέρδισαν το μοναδικό τους βραβείο Grammy. Και τα δύο άλμπουμ μπήκαν στο Νούμερο 1 και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού .

Το 1996, οι Pink Floyd εισήχθησαν στο Αμερικανικό Rock & Roll Hall of Fame, και ακολούθησε η ίδια τιμή στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Νοέμβριο του 2005. Το 2002, μετά από μια συναυλία για το Meltdown Festival του Robert Wyatt, πραγματοποιήθηκαν τρεις ημιακουστικές συναυλίες από τον David .

Βασικό στοιχείο για τον ήχο των Pink Floyd, τόσο ως τραγουδιστής όσο και ως οργανοπαίχτης, ο David Gilmour δεν έχει τακτική παρουσία ως σόλο καλλιτέχνης. Ωστόσο, τα περιστασιακά άλμπουμ του τείνουν να επικεντρώνονται στην πιο προσιτή πλευρά του συγκροτήματος και να προβάλλουν πάντα τις χαρακτηριστικές μελωδίες του στην κιθάρα -- διασφαλίζοντας ότι θα έχουν απήχηση στους θαυμαστές.

 Έχει συνεργαστεί όλα αυτά τα χρόνια με τους Paul McCartney, Pete Townshend, David Crosby και Graham Nash, ενώ ήταν παραγωγός της Dream Academy και του πρώην συμπαίκτη του στο συγκρότημα Syd Barrett, μεταξύ άλλων. Στην πορεία, η σόλο καριέρα του Gilmour ενημέρωσε και απηχούσε την καριέρα του στους Pink Floyd. Ο κιθαρίστας έκανε demo ένα τραγούδι για το ομώνυμο ντεμπούτο του το 1978 που έγινε το "Comfortably Numb" των Floyd και επίσης συνεργάστηκε σε αυτό το άλμπουμ με τον Roy Harper -- ο οποίος τραγούδησε το "Have a Cigar" στο "Wish You Were Here" του 1975. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...