Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2021

 The Fury of Achilles (1962):


Απλά ,αυτή η εντυπωσιακή ιστορική ταινία εκδίκησης peplum είναι ένα από τα καλύτερα του είδους που έχουν γίνει  ποτέ. Μια εκπληκτικά καλοφτιαγμένη ταινία, σκηνοθετημένη από τον Marino Girolami (ο πατέρας του διάσημου B-movie σκηνοθέτη δράσης, Enzo G. Castellari) ο  οποίος εναλλάσσονταν μεταξύ καλών ταινιών (VIOLENT ROME, SPECIAL COP IN ACTION) και μέτριων (TWO R-RINGOS FROM TEXAS, ZOMBI HOLOCAUST). Αυτό το βάναυσα χλιδάτο έπος είναι πιθανώς το magnum έργο του.

Η ταινία πιθανότατα δεν θα ήταν τόσο καλή χωρίς τα εκφοβιστικά χαρακτηριστικά του Gordon Mitchell  ως  Αχιλλέας. Η εμφάνιση του ταιριάζει απόλυτα στον τίτλο καθώς ο Mitchell είναι θηριώδης από την αρχή μέχρι το τέλος. Ο Mitchell ήταν ένας από τους αρκετούς άντρες της Mae West musclemen που έστειλαν φωτογραφίες σε ενδιαφερόμενους Ιταλούς παραγωγούς για να πρωταγωνιστήσουν Αμερικανοί bodybuilders στις ανερχόμενες τότε ταινίες με σπαθιά και σανδάλια.

Αυτή η ταινία θα μπορούσε να θεωρηθεί κάτι σαν «δεύτερη πράξη». Η πρώτη ήταν η παραγωγή του 1956 του  Robert Wise ,το  HELEN OF TROY. Αυτή η ταινία παρουσίαζε τι ήταν αυτό που οδήγησε στον Τρωικό Πόλεμο ,στην απεικόνισή της Ελένης να ξεφεύγει με τον Πάρη, τον γιο του Πρίαμου, του βασιλιά της Τροίας. Το 1961,γυρίστηκε το Ο ΔΟΥΡΕΙΟ ΙΠΠΟΣ, ένα εκτεταμένο έπος από τον Giorgio Ferroni  που περιγράφει γεγονότα που λαμβάνουν χώρα λίγο μετά το τέλος του  THE FURY OF ACHILLES . Η ταινία του Girolami, ενώ γυρίστηκε το 1962, μπορεί να θεωρηθεί ως prequel της ταινίας του Ferroni από το '61.

Κάθε σοβαρός λάτρης της μυθολογίας και αυτών των ταινιών θα βρει πολλά να απολαύσει στο THE FURY OF ACHILLES. Είναι πραγματικά μια από τις καλύτερες ταινίες που έχει να προσφέρει το είδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...