Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021

 Ο Ντίμης (Δημήτρης) Δαδήρας γεννήθηκε την 1η Δεκεμβρίου του 1924 στην Κωνσταντινούπολη, αλλά από 1927 έζησε στην Αθήνα, όπου και ο πατέρας του, ο Παναγιώτης Δαδήρας, ίδρυσε το 1931 την “Ολύμπια Φιλμ“.

Ο Ντίμης σπούδασε Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες, αλλά η ενασχόληση του πατέρα του με τον κινηματογράφο του “έκλεψε” τελικά την καρδιά…

Ξεκινά την πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα το 1953 με την ταινία “Το τραγούδι του πόνου” της “Νίκολς Φιλμ”, για να επιστρέψει το 1959 στην εταιρεία του πατέρα του, γυρίζοντας “Το νησί των γενναίων” που ήταν και η πρώτη του μεγάλη επιτυχία!

Από το 1960 ξεκίνησε η συνεργασία του με την Γκιζέλα Ντάλι, την Ελληνίδα “Μπριζίτ Μπαρντό”, η οποία στη συνέχεια έγινε σύζυγός του, μέχρι το 1976 που χωρίσανε, οπότε και απομονώθηκε στον Λυώνα της Νάξου…

Ο Ντίμης Δαδήρας γύρισε πολλές ταινίες, συνεργαζόμενος με σπουδαίους ηθοποιούς της εποχής, όπως η Τζένη Καρέζη, ο Αλέκος Αλεξανδράκης, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, η Ρένα Βλαχοπούλου, ο Κώστας Πρέκας κ.α..

Ο Δαδήρας σκηνοθέτησε πάνω από 50 ταινίες, ανάμεσα στις οποίες το “Ραντεβού στην Κέρκυρα” (1960), “Ένας Δον Ζουάν για κλάματα” (1960), “Μιας πεντάρας νιάτα”(1967), “Η κόμισσα της φάμπρικας” (1969).

Ο Δαδήρας άφησε βαριά την σφραγίδα του στον Ελληνικό Κινηματογράφο με μνημειακές ιστορικές ταινίες, όπως το περίφημο “ΟΧΙ” (1969), μια υπερπαραγωγή του Τζέιμς Πάρις για τον πόλεμο του ΄40, που με την εξαιρετική ερμηνεία του Κώστα Πρέκα αναβιώνει με μοναδικό σκηνοθετικό τρόπο όλα τα γεγονότα, από το “Όχι” του Μεταξά, την Επιστράτευση, το αλβανικό μέτωπο, το “αέρα”, το έπος των Οχυρών, την Αντίσταση!

O Σκηνοθέτης επανέρχεται το 1971 με την αντιστασιακή ταινία “Η χαραυγή της Νίκης“, με εκπληκτική εμφάνιση και υποδειγματική ερμηνεία του Νίκου Δαδινόπουλου!

Ο  σχετικός κύκλος κλείνει με την υπέροχη ταινία “Η Μεσόγειος φλέγεται” (1972), προβάλλοντας αυτή την φορά την ανδρεία του Πολεμικού μας Ναυτικού, με τον Κώστα Πρέκα σε άλλη μια εξαιρετική ερμηνεία!


Ο Ντίμης Δαδήρας έφυγε πολύ νωρίς, στις 6 Σεπτεμβρίου του 1982, σε ηλικία μόλις 58 χρονών, από καρδιακή προσβολή, αφήνοντας ξοπίσω του μια μεγάλη κινηματογραφική κληρονομιά.


Πηγή:www.greekflix.gr 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...