Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021

 Τυπικά η πρώτη ταινία και ουσιαστικά αυτή που καθιέρωσε τον David Lynch, μετά το δοκιμιακό “Eraserhead”. 


Έχουν περάσει τριάντα πέντε χρόνια απ' όταν το «Μπλε Βελούδο» έκανε πρεμιέρα στις αίθουσες

της Αμερικής Από που να ξεκινήσεις και που να τελειώσεις μ’ αυτήν την ταινία. Με έντονες ερμηνείες και απίστευτα δυνατές σκηνές και εικόνες, το Blue Velvet είναι ένα αξέχαστο όραμα της χαμένης αθωότητας και μια από τις πιο επιδραστικές αμερικανικές ταινίες των τελευταίων δεκαετιών.

Το "Blue Velvet" περιέχει σκηνές τόσο ωμής συναισθηματικής ενέργειας που είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί ορισμένοι κριτικοί το χαρακτήρισαν ως αριστούργημα. Μια ταινία τόσο οδυνηρή και πληγωμένη πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή.

Σε μια σεκάνς για την οποία θα ήταν περήφανος ο Hitchcock, ο MacLachlan  κρύβεται στην ντουλάπα της Rossellini και παρακολουθεί σοκαρισμένη, καθώς έχει μια σαδομασοχιστική σεξουαλική επαφή με τον Hopper, έναν διεστραμμένο που μυρίζει ναρκωτικά. Ο Hopper φεύγει. Η  Rossellini ανακαλύπτει τον MacLachlan  στην ντουλάπα και, προς έκπληξή του, του τραβάει ένα μαχαίρι και τον αναγκάζει να υποταχθεί στην αποπλάνησή της. Είναι τρομοκρατημένος αλλά γοητευμένος. θέλει να είναι «κακό παιδί» και τη χτύπησε.

Αυτές οι σκηνές έχουν μεγάλη δύναμη. Κάνουν τις "9 1/2 Εβδομάδες" να φαίνονται μάλλον δειλά συγκριτικά, γιατί φαίνονται όντως γεννημένες από την πιο σκοτεινή και απελπισμένη πλευρά της ανθρώπινης φύσης. Αν το «Blue Velvet» συνέχιζε να αναπτύσσει την ιστορία του σε ευθεία γραμμή, αν είχε παρακολουθήσει βαθύτερα τις συνέπειες της πρώτης συγκλονιστικής συνάντησης μεταξύ Rossellini και MacLachlan, θα μπορούσε να είχε κάνει κάποιες πραγματικές συναισθηματικές ανακαλύψεις.

Από το κολέγιο, ο Jeffrey Beaumont (Kyle MacLachlan) κάνει μια ανησυχητική ανακάλυψη: ένα κομμένο ανθρώπινο αυτί, που βρίσκεται σε ένα χωράφι. Στο μυστήριο που ακολουθεί, εκ περιτροπής τρομακτικό και σκοτεινά αστείο, ο συγγραφέας-σκηνοθέτης  David Lynch τρυπώνει βαθιά κάτω από τις γραφικές επιφάνειες της ζωής της μικρής πόλης. Ωθούμενος να διερευνήσει, ο Jeffrey πλησιάζει περισσότερο την συνάδελφό του , Sandy Williams (Laura Dern), καθώς και το πρόσωπο που τους ενδιαφέρει, την τραγουδίστρια  Dorothy Vallens (Isabella Rossellini) - και αντιμετωπίζει την οργή του Frank Booth (Dennis Hopper) , ένας ψυχοπαθής που δεν θα σταματήσει με τίποτα για να κρατήσει την Ντόροθι στα χέρια του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...