Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021

 Sir Ben Kingsley. Εξαίρετος βρετανός ηθοποιός που ερμήνευσε ένα ευρύ φάσμα ρόλων, συμπεριλαμβανομένου του χαρακτήρα του τίτλου στο Gandhi (1982), για τον οποίο κέρδισε ένα Όσκαρ καλύτερου ηθοποιού. Ο Kingsley άρχισε να παίζει σε θεατρικά έργα τη δεκαετία του 60. Το κανονικό του όνομα ήταν Krishna Bhanji αλλά άλλαξε το όνομά του σε «Ben Kingsley» αμέσως μετά τη φήμη του ως ηθοποιός, φοβούμενος ότι θα μπορούσε να εμποδίσει την καριέρα του ως ηθοποιός.


Ο Kingsley, αγγλικής και ινδικής καταγωγής, ξεκίνησε για πρώτη φορά να παίζει σε ερασιτεχνικές θεατρικές παραγωγές στο Μάντσεστερ της Αγγλίας. Έγινε μέλος της Royal Shakespeare Company το 1967 και έκανε το ντεμπούτο του στο Broadway με την εταιρεία το 1971. Επιπλέον, έπαιξε εκτενώς στην τηλεόραση, ξεκινώντας το 1966. Κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης δεκαετίας του 70, ο Kingsley έπαιξε σε θεατρικά έργα, με πιο αξιοσημείωτο τον Άμλετ. 

Αν και έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο το 1973 στο Fear Is the Key, ο Kingsley δεν επέστρεψε στον κινηματογράφο έως ότου έλαβε τον ρόλο του Mohandas Karamchand Gandhi στις αρχές της δεκαετίας του 80. Για να προετοιμαστεί για το ρόλο του θρυλικού Ινδού ηγέτη, έκανε εκτεταμένη έρευνα, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης των συνηθειών του Gandhi  να κάνει γιόγκα και να τρώει χορτοφαγική διατροφή. Οι κριτικοί παρατήρησαν την έντονη ομοιότητά του με τον Gandhi  στην ταινία και η ερμηνεία παραμένει ένας από τους πιο αναγνωρισμένους χαρακτηρισμούς του Kingsley.

Ο Kingsley ακολούθησε τον ρόλο του στον Gandhi με ταινίες όπως Betrayal (1983), Turtle Diary (1985) και Pascali’s Island (1988). Ήταν υποψήφιος για Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του ως Meyer Lansky στο αστυνομικό δράμα  Bugsy (1991). Στη δεκαετία του 90 έπαιξε επίσης έναν προπονητή σκακιού για παιδιά στο Searching for Bobby Fischer (1993), έναν Εβραίο λογιστή στην Πολωνία της εποχής του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στo  Schindler’s List (1993) του Στίβεν Σπίλμπεργκ (1993) και έναν άνδρα που αιχμαλωτίστηκε από τον γείτονά του στο Death and the Maiden (1994) του Ρομάν Πολάνσκι. . Το 1996 πρωταγωνίστησε ως ο γελωτοποιός Feste σε μια κινηματογραφική μεταφορά του Twelfth Night του Σαίξπηρ.

Ο Kingsley συνέχισε να ερμηνεύει διαφορετικούς ρόλους στις αρχές του 21ου αιώνα. Για την ερμηνεία του στην ταινία Sexy Beast (2000), όπου έπαιξε έναν αυθόρμητο γκάνγκστερ, κέρδισε μια τρίτη υποψηφιότητα για Όσκαρ. Ο Kingsley κέρδισε άλλη μια υποψηφιότητα για Όσκαρ για τον ρόλο του ως Ιρανός μετανάστης που παρενοχλείται από τον πρώην ιδιοκτήτη του νέου του σπιτιού στο House of Sand and Fog (2003). Ακολούθησαν πειστικές ερμηνείες στην τηλεοπτική ταινία Mrs. Harris (2005) και στις ταινίες Oliver Twist (2005), You Kill Me (2007) και Transsiberian (2008). Στη συνέχεια πήρε δεύτερους ρόλους στις ταινίες του Martin Scorsese ,Shutter Island (2010) και Hugo (2011), όπου υποδύθηκε τον πρωτοπόρο του Γάλλου κινηματογράφου Georges Méliès.

Ο Kingsley εμφανίστηκε αργότερα στη σάτιρα The Dictator (2012), με πρωταγωνιστή τον Sacha Baron Cohen. ως ο απαίσιος αρχιεχθρός του υπερήρωα Iron Man στο Iron Man 3 (2013). και ως ήρωας πολέμου κατά το ήμισυ των Μαορί στη μεταφορά του 2013 του μυθιστορήματος επιστημονικής φαντασίας Ender's Game του Orson Scott Card. Έπαιξε τον συνάδελφο ενός φωτογράφου πολέμου που έχασε έναν φίλο στο War Story (2014) και τον Ούγγρο ηγέτη Miklós Horthy στο δράμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου Walking with the Enemy (2013). Το 2014 ο Kingsley ερμήνευσε έναν σκληροτράχηλου εξολοθρευτή παρασίτων στην περιπέτεια κινουμένων σχεδίων The Boxtrolls και εντάχθηκε στο σύνολο του βιβλικού έπους Έξοδος: Θεοί και Βασιλιάδες του Ρίντλεϊ Σκοτ ως ο εβραϊος πρεσβύτερος καλόγερος. Στο The Walk (2015) του σκηνοθέτη Robert Zemeckis, έπαιξε τον μέντορα του καλλιτέχνη Philippe Petit, ο οποίος το 1974 διέσχισε τον χώρο ανάμεσα στο World Trade Center σε ένα καλώδιο.

Ο Kingsley τιμήθηκε ιππότης το 2001.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...