Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2021

 

Αν και ίσως περισσότερο γνωστός ως ο σεναριογράφος της βραβευμένης με Όσκαρ ταινίας του 1976 του Martin Scorsese, Taxi Driver, ο Paul Schrader έχει γίνει ένας ξεχωριστός σκηνοθέτης από μόνος του από τα τέλη της δεκαετίας του 70. Η τρίτη ταινία του Schrader, το American Gigolo της δεκαετίας του 80, είναι μια  από της πιο ενδιαφέρουσες και αξέχαστες ταινίες.

Αν μη τι άλλο, το Αmerican Gigolo μπορεί να λάβει τα εύσημα για τη μύηση του Hollywood και του κόσμου σε δύο πράγματα: την πολυτελή ιταλική εταιρεία μόδας Armani και τον μελλοντικό σταρ Richard Gere σε όλο του το μεγαλείο.

Είναι επίσης αξιοσημείωτη για την υποψηφιότητα της για Χρυσή Σφαίρα για το μουσικό soundtrack που συνέθεσε ο Giorgio Moroder, και το νούμερο ένα single "Call Me" της Blondie.

H ταινία "American Gigolo" είναι ένας κομψός και εκπληκτικά συγκινητικός χειρισμός αυτού του υλικού. Οι εμπειρίες της ταινίας μπορεί να είναι ξένες για εμάς, αλλά τα συναισθήματα των χαρακτήρων δεν είναι: τον Τζούλιαν Κέι, το ζιγκολό του τίτλου, υποδύεται ο Ρίτσαρντ Γκιρ ως τρυφερός, ευάλωτος και λίγο χαζός.  Η δουλειά του -- το να κάνει έρωτα με πλούσιες γυναίκες μιας ορισμένης ηλικίας -- του επιτρέπει να αγοράζει τα μπιχλιμπίδια με τα οποία το Beverly Hills μετράει την επιτυχία και έχει τη Mercedes του, την ακριβή του γκαρνταρόμπα, τα αντίκες του βάζα, την είσοδο του σε κλαμπ της επαρχίας.

Η ταινία συγκινεί σε αυτό το σημείο, καθιστώντας τον χαρακτήρα του Julian Kay τόσο συμπαθητικό που του συγχωρούμε το επάγγελμά του. 


Ο Christopher Reeve  να απέρριψε το ρόλο του Τζούλιαν Κέι παρά το γεγονός ότι του προσφέρθηκε αμοιβή 1 εκατομμυρίου δολαρίων, προτού ο Richard Gere αναλάβει  τον ρόλο. Στον Chevy Chase προσφέρθηκε επίσης ο ρόλος αλλά τον απέρριψε.

Ο John Travolta  ενδιαφερόταν για τον ρόλο και έπαιξε για λίγο πριν  αντικατασταθεί από τον Gere.Αυτός δεν είναι ο μόνος ρόλος που ο Travolta απέρριψε για να τον αντικαταστήσει ο gere: Συνέβη με το Days of Heaven (1978) και συνέβη ξανά όταν στον Travolta  προσφέρθηκε να πρωταγωνιστήσει στις ταινίες An Officer and a Gentleman (1982) και Chicago (2002). 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας από τους λόγους που ο John Travolta απέρριψε την ταινία ήταν επειδή ήθελε την τελική έγκριση του cut, αλλά ο σκηνοθέτης Paul Schrader δεν του την έδινε. Πολύ σωστή η Laureen Hatton στον ρόλο της γυναίκας γερουσιαστή που τον ερωτεύεται, κι ο Hector Elizondo ως αστυνομικός που γίνεται ο εφιάλτης του Τζούλιαν.


Υπόθεση: Ο κύριος χαρακτήρας είναι ένας επαγγελματίας Ζιγκολο που ονομάζεται Τζούλιαν. Οι πελάτες του είναι πλούσιες, ηλικιωμένες γυναίκες στην περιοχή του Los Angeles. Έχει επίσης μια κοπέλα η οποία -- παραδόξως -- φαίνεται να τον αγαπά για εσωτερικές ιδιότητες που ούτε ο ίδιος δεν γνωρίζει. Όταν ένας από τους πελάτες του δολοφονείται, όλα τα στοιχεία δείχνουν τον Τζούλιαν ως τον δολοφόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...