Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021

 Westerns και Samurai Cinema  είναι και τα δύο εμβληματικά είδη ταινιών με εμβληματικούς ήρωες ταινιών και με τα χρόνια, είχαν μια περίεργη σχέση. Το ένα είδος επηρέασε το άλλο, μετά το αντίστροφο, και ούτω καθεξής και ούτω καθεξής.

Ο Ιάπωνας σκηνοθέτης Akira Kurosawa μελέτησε το έργο του σκηνοθέτη John Ford, το οποίο, με τη σειρά του, οδήγησε πολλές από τις ταινίες του Kurosawa να επαναδημιουργηθούν ως Spaghetti Westerns. Ο καουμπόη και ο σαμουράι είναι ο καθένας μοναχικοί περιπλανώμενοι σε έναν παράνομο κόσμο, επομένως μια διασταύρωση θεμάτων είναι εύλογη.

Οι καουμπόηδες και οι σαμουράι είναι σκληροτράχηλοι ατομικιστές. Ωστόσο, οι δύο εμφανίζονται στις βιομηχανίες πολιτισμού των αντίστοιχων εθνών τους μέσα σε πολύ διαφορετικά κοινωνικά πλαίσια. Λόγω αυτής της διαφοράς στο πλαίσιο, οι ταινίες σαμουράι είναι πιο πιθανό να είναι ιστορίες που προειδοποιούν ενάντια σε μια απερίσκεπτη αγκαλιά της βίας, ενώ τα γουέστερν τείνουν να είναι προπαγάνδα που εξυμνεί τη βία που εξυπηρετεί συγκεκριμένους σκοπούς.

Εδώ είναι 10 περιπτώσεις στις οποίες η Δύση συνάντησε την Ανατολή.

1"The Magnificent Seven" (1960) και "Seven Samurai" (1954):Η ταινία ορόσημο του Κουροσάβα, "Seven Samurai", είχε μεγάλη επιρροή στον σύγχρονο κινηματογράφο δράσης, αλλά ο πιο άμεσος απόγονός της ήταν το "The Magnificent Seven" του John Sturges, με πρωταγωνιστές τους Yul Brynner, Steve McQueen, Charles Bronson και Eli Wallach.

2"A Fistful of Dollars" (1964) και "Yojimbo" (1961):Ένα άλλο ριμέικ του Κουροσάβα, το "Yojimbo" είναι για έναν μυστηριώδη, ήσυχο και μοναχικό ronin που περιπλανιέται σε μια μικρή πόλη και παλεύει για να τερματίσει τη διαμάχη μεταξύ δύο αντίπαλων συμμοριών. Και το "A Fistful of Dollars", το μη εξουσιοδοτημένο ριμέικ του Sergio Leone, είναι κυριολεκτικά το ίδιο πράγμα. Η τρομακτική απειλή του Κλιντ Ίστγουντ είναι για σχεδόν κάθε γουέστερν ό,τι η τρελή ένταση του Toshiro Mifune για τις ταινίες σαμουράι. Το "Yojimbo" θα είχε επίσης ένα σίκουελ, το "Sanjuro", όπως και η σειρά "Man With No Name" του Eastwood στα "For A Few Dollars More" και "The Good, The Bad and the Ugly".

3"Blindman" (1971) και "Adventures of Zatoichi" (1964):Ο Zatoichi είναι ένας από τους μακροβιότερους χαρακτήρες σαμουράι της Ιαπωνίας -- ένας τυφλός πολεμιστής που αρχικά υποδύθηκε ο ηθοποιός Shintaro Katsu -- ο οποίος εμφανίστηκε συνολικά σε 26 ταινίες και σε μια επόμενη τηλεοπτική σειρά. Το Spaghetti Western "Blindman" είναι επίσης για έναν τυφλό πιστολέρο εμπνευσμένο από τον χαρακτήρα Zatoichi. 


4"Unforgiven" (1992): Το 1992, ο Clint Eastwood αποδόμησε το είδος που τον έκανε διάσημο με το "Unforgiven", ένα γουέστερν για έναν οπλοφόρο που αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει το δολοφονικό παρελθόν του. Είκοσι ένα χρόνια αργότερα, ο Lee Sung-il και ο Ken Watanabe μετέτρεψαν το "Unforgiven" σε μια ιστορία σαμουράι με το έπος ενός διαβόητου πολεμιστή που θέλει να ζήσει ειρηνικά καθώς οι σαμουράι συνελήφθησαν στην Ιαπωνία του 19ου αιώνα.

5:"Red Sun" (1971): Ο Toshiro Mifune παρουσίασε μια από τις πιο διάσημες ερμηνείες του στο "The Seven Samurai", όπως έκανε ο Charles Bronson στο ριμέικ εκείνης της ταινίας, "The Magnificent Seven". Το «Red Sun» είδε και τους δύο ηθοποιούς -- και τα δύο είδη -- να συγκρούονται, Στο τρένο  από το Σαν Φρανσίσκο προς την Ουάσιγκτον ταξιδεύει ο νέος Ιάπωνας πρεσβευτής, με τους σαμουράι-σωματοφύλακες του και ένα πανάκριβο, χειροποίητο χρυσό σπαθί, δώρο προς τον Προεδρο των ΗΠΑ. Ο Gauche όμως, αφου επιδοθεί σε μία τεράστια σφαγή στο τρένο, σκοτώνει τον ένα από τους δύο σωματοφύλακες, αλλά ο άλλος, Kuroda (Toshiro Mifune) ορκίζεται εκδίκηση.

6 "Requiem for a Gringo" (1968) και "Harakiri" (1962):Το κλασικό σαμουράι movie του Masaki Kobayashi είναι για έναν γέροντα Ρόνιν που θέλει να βρει ένα αξιόλογο μέρος για να αυτοκτονήσει. Το Spaghetti Western είναι πιο ζόρικο και ψυχεδελικό, αλλά βασίζεται χαλαρά στο "Harakiri" 

7."The 5-Man Army" (1969):Σε αυτό το Spaghetti Western, ο Tetsuro Tamba υποδύεται έναν σαμουράι που κάνει τα κόλπα και ενώνεται με μια ομάδα ληστών που σκοπεύουν να ληστέψουν ένα τρένο γεμάτο με χρυσό που κατευθύνεται πέρα από τα μεξικανικά σύνορα.

8"Today We Kill, Tomorrow We Die!" (1968):Ο σταρ  του "Seven Samurai" Tatsuya Nakadai επιδεικνύει τις ικανότητές του με ένα μαχαίρι αντί για σπαθί ως ο κακός James Elfego, ο αρχηγός της συμμορίας Comanchero, σε αυτό το Spaghetti Western.

9"Django" (1966): Αν και δεν είναι ένα άμεσο ριμέικ του "Yojimbo", το κλασικό σπαγγέτι γουέστερν "Django" με πρωταγωνιστή τον Φράνκο Νέρο είναι μια άλλη ιστορία ενός μοναχικού πιστολέρο που αντιμετωπίζει δύο αντιμαχόμενες συμμορίες.

"Sukiyaki Western Django" (2007):Η στυλιζαρισμένη ταινία δράσης σαμουράι του Takashi Miike είναι ένας στυλιζαρισμένος φόρος τιμής.Ανατολή συναντά τη Δύση στα Spaghetti Westerns, όπου πρωταγωνιστεί ακόμη και ο Quentin Tarantino -- ο οποίος έχει δανειστεί γενναιόδωρα τόσο από τα Western όσο και από τον ιαπωνικό κινηματογράφο στις δικές του ταινίες -- σε έναν μικρό ρόλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...