Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021

 Once upon a time... ήταν οι πιο cool λέξεις, που συχνά περιμέναμε να ακούσουμε όσο ήμασταν παιδιά. Γιατί έτσι ξεκινούσε τότε κάθε παραμύθι που μας διαβάζαν πριν πέσουμε για ύπνο.

Το παραμύθι είναι μια σύντομη ή λαϊκή ιστορία που ενσωματώνει το έθος. Συγγενές του μύθου, αλλά διαφοροποιημένο εννοιολογικά, είναι εξαρχής μια επινόηση, μια μυθιστοριογραφία, μια φαντασιακή αφήγηση, η οποία ορισμένες φορές χρησιμοποιεί μεταφορικά κάποιο ζώο ως κεντρικό χαρακτήρα του ή εισάγει στερεότυπους χαρακτήρες.

Τα παραμύθια είναι γεμάτα από καλούς ήρωες...Ο κοντορεβυθούλης, η χιονάτη, η κοκκινοσκουφίτσα κ.α.. Αλλά  τι θα ήταν όλα  αυτά αν δεν υπήρχαν βεβαίως και οι κακοί μέσα σε αυτά... Οι δράκοι, οι κακές βασίλισσες ..Τι θα ήταν ας πούμε η κοκκινοσκουφίτσα αν δεν υπήρχε ο λύκος.. Τίποτα ,ένα καλό κοριτσάκι που σηκώνεται ένα πρωί να πάει το breakfast στην καλή του την γιαγιά. 

Τα παραμύθια ήταν ένα από τα πιο διασκεδαστικά πράγματα κατά τη διάρκεια των παιδικών μας ημερών. Οι περισσότεροι από εμάς είχαμε μια γιαγιά, που μας έλεγε ενδιαφέρουσες ιστορίες κάθε βράδυ πριν κοιμηθούμε.

 Εκτός από το ότι είναι ο πιο διασκεδαστικός παράγοντας στη ζωή μας,  τα παραμύθια είναι επίσης κατά κάποιο τρόπο υπεύθυνα για την ανάφλεξη των δημιουργικών μας δεξιοτήτων καθώς φανταζόμαστε ολόκληρο τον κόσμο που περιγράφεται σε αυτές τις μικρές ιστορίες πριν τον ύπνο.

Ωστόσο, βλέποντας τη δημοτικότητά τους στα παιδιά καθώς και κατανοώντας τη σημασία των παραμυθιών μεταξύ όλων, η βιομηχανία του Χόλιγουντ έχει προχωρήσει ένα βήμα μπροστά και έχει δημιουργήσει αυτές τις γλυκές μικρές ιστορίες πριν τον ύπνο σε θεαματικό σινεμά.

Σήμερα σας φέρνω μια λίστα με όμορφες ταινίες με παραμύθια που θα σας ταξιδέψουν πίσω στις παιδικές σας μέρες:

1. Σταχτοπούτα (Ι) (2015)

Όταν ο πατέρας της πεθαίνει απροσδόκητα, η νεαρή Έλλα βρίσκεται στο έλεος της σκληρής θετής μητέρας της και των δολοπλοκιών θετών αδελφών της. Δεν μπορεί ποτέ να χάσει την ελπίδα της, η τύχη της Έλλα αρχίζει να αλλάζει μετά τη γνωριμία με έναν ορμητικό άγνωστο.

2.Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι (1937)Τα τελευταία 75 χρόνια, ανείπωτα εκατομμύρια (πιθανότατα δισεκατομμύρια) παιδιά έλαβαν την πρώτη τους έκθεση στα παραδοσιακά παραμύθια μέσω του έργου του Walt Disney.

3.The Princess Bride (1987)Σκηνοθέτης Ρομπ Ράινερ

Απευθύνεται σε πιο κυνικά παιδιά που έχουν πείσει τον εαυτό τους ότι έχουν ξεπεράσει όλες αυτές τις παραμυθένιες ανοησίες, η μεταφορά του Rob Reiner στο μυθιστόρημα του Γουίλιαμ Γκόλντμαν του 1973 είναι μια από τις πιο αξιόλογες ταινίες της δεκαετίας της ("Inconceivable!"), και ένα καστ που περιλαμβάνει τους Μπίλι Κρίσταλ, Μελ Σμιθ, Πίτερ Κουκ και Κρίστοφερ Γκεστ (συνεργάτης του Ράινερ  στο This Is Spinal Tap, 1984).

4.Edward Scissorhands (1990)Σκηνοθέτης Τιμ Μπάρτον

Από όλους τους σύγχρονους Αμερικανούς κινηματογραφιστές, ο Τιμ Μπάρτον φαίνεται ο πιο εναρμονισμένος με την κλασική παράδοση του παραμυθιού. Οι ταινίες του Μπάρτον είναι μια κατηγορία μόνες τους. Ο βασιλιάς των απανταχού σινε-παραμυθάδων, όχι μόνο έχει γράψει στη φιλμογραφία του σπουδαία δείγματα του είδους .Βασίζεται σε μια πρωτότυπη ιδέα του Μπάρτον, που ολοκληρώθηκε από τη σεναριογράφο Caroline Thompson), η κλασική παραμυθένια ατμόσφαιρα της ταινίας είναι εκπληκτική. Η ταινία αυτή είναι η τελευταία ταινία του μεγάλου Vincent Price, της κλασσικής αυτής μορφής της Hammer Films.

5.Ο Αμερικανός σκηνοθέτης Τιμ Μπάρτον είναι ο νεότερος παραμυθάς της 7ης Τέχνης. Οι ταινίες του δημιουργούν ονειρικούς κόσμους, σκοτεινά παραμύθια, γεμάτα συμβολισμούς και αλληγορίες, που κρύβουν τις βαθύτερες αλήθειες της ζωής. Mία από αυτές είναι και το Sleepy Hollow η στον ελληνικό τίτλο Ο Μύθος του Ακέφαλου Καβαλάρη. Για μένα η αγαπημένη ταινία του συγκεκριμένου σκηνοθέτη με απίστευτη Γκοθικ ατμόσφαιρα και με έναν απολαυστικό Τζόνι Ντεπ που πλέον έχει γίνει μούσα του συγκεκριμένου σκηνοθέτη. Η μουσική του μόνιμου συνεργάτη του Μπαρτον ,Ντάνι Έλφμαν.

6.Pan’s Labyrinth (2006)

Σκηνοθέτης Γκιγιέρμο ντελ Τόρο

Η φασιστική Ισπανία περίπου το 1944, πέντε χρόνια μετά τον Ισπανικό Εμφύλιο, φαίνεται απίθανο σκηνικό για μια από τις πιο χαρακτηριστικές παραμυθένιες υπερβολές των τελευταίων ετών, αλλά ο Γκιγιέρμο ντελ Τόρο χρησιμοποιεί έξοχα αυτό το ιστορικό σκηνικό ως εφαλτήριο για μια φαντασίωση που μοιάζει με Νάρνια. Ο βραβευμένος με τον Όσκαρ Γκιγιέρμο ντελ Τόρο και η ευπώλητη συγγραφέας Κορνίλια Φούνκε τις δυνάμεις τους για να μετατρέψουν την ταινία του Ντελ Τόρο  Ο ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑ σε ένα επικό μυθιστόρημα φαντασίας.

7. Τhe  Brothers Greem(2005).

Αν ο Μπάρτον είναι η μια πλευρά του νομίσματος, ο Γκίλιαμ είναι η άλλη. Τα πλάνα του μοιάζουν περισσότερο με πειραματικά χειροποίητα κολλάζ από καθημερινά υλικά.

Οι αδερφοί Γκριμ είναι μια ταινία περιπέτειας φαντασίας του 2005 σε σκηνοθεσία Τέρι Γκίλιαμ. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Matt Damon, Heath Ledger και Lena Headey σε ένα υπερβολικό και φανταστικό πορτρέτο των αδερφών Grimm ως ταξιδιώτες στη Γαλλοκρατούμενη Γερμανία, στις αρχές του 19ου αιώνα. Ωστόσο, τα αδέρφια τελικά συναντούν μια γνήσια κατάρα παραμυθιού που απαιτεί πραγματικό θάρρος αντί για τους συνηθισμένους ψεύτικους εξορκισμούς τους. Οι δευτερεύοντες χαρακτήρες υποδύονται οι Peter Stormare, Jonathan Pryce και Monica Bellucci.

8.Legend (1985) Σε αυτή την  επική φαντασία του Ρίντλεϊ Σκοτ πρωταγωνιστεί ο Τομ Κρουζ ως νεαρός που προσπαθεί να κερδίσει το χέρι της όμορφης πριγκίπισσας Λίλι και να σώσει τον κόσμο του από μια τεράστια καταστροφή. Η ταινία κυκλοφόρησε με απίστευτη ανταπόκριση στο box office, η ταινία απέκτησε λατρεία με την πάροδο του χρόνου. Η πιο μαγική στιγμή: Η καταστροφή του κακού σκότους ,του Tim Curry από το φως του ήλιου που δύει. 

9.Alice In Wonderland (1915): Η πρώτη πλήρης προσαρμογή της Alice (μετά το οκτάλεπτο του 1903) είναι μια βωβή ταινία πενήντα λεπτών, η οποία χρησιμοποιεί μια σειρά από ζωντανές εικόνες για να αποτυπώσει τέλεια τον ασεβή χάος του αρχικού υλικού.

10. The Adventures Of Baron Munchausen (1988): Η εκτεταμένη φαντασίωση του Terry Gilliam είναι ο ορισμός του λεξικού του «ανώμαλου», αλλά υπάρχει άφθονη διασκέδαση στην πορεία, όπως ο Robin Williams που αφαιρεί το κεφάλι του και η Uma Thurman που χορεύει στον αέρα.

11. Sleeping Beauty (1959). Το τελευταίο παραμύθι της Disney που δημιούργησε ο ίδιος ο Walt, στο οποίο η τιμητική πριγκίπισσα καταράζεται από τη σκληρή νεράιδα Maleficent και είναι καταδικασμένη σε έναν αιώνιο ύπνο μέχρι να ξυπνήσει από το φιλί της αληθινής αγάπης από τον  πρίγκιπα Φίλιππο.

12. The Company Of Wolves (1984): Ο Neil Jordan παρουσιάζει μια βαθιά μπερδεμένη, ψυχοσεξουαλική άποψη της ιστορίας της Κοκκινοσκουφίτσας, συμπεριλαμβανομένων πολλών στοιχείων που δεν θα θυμάστε από την αρχική ιστορία. Η πιο μαγική στιγμή: Η σκηνή του γαμήλιου πάρτι στην οποία μια μάγισσα μεταμορφώνει τους καλεσμένους σε μια αγέλη από λύκους που γρυλίζουν.

13.Willow (1988). Ο Warwick Davis παίρνει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο ως ο πρωταγωνιστής νάνος που βρίσκει τον εαυτό του τον απίθανο ήρωα σε μια προσπάθεια να προστατεύσει ένα μωρό από την κακόβουλη προσοχή μιας κακής βασίλισσας. Μια επική περιπέτεια από τις μέρες που ο Τζορτζ Λούκας είχε άμεση γραμμή στη φαντασία του κοινού του.

14. Mary Poppins(1964).Βασισμένη στη σειρά παιδικών βιβλίων της Π.Λ.Τράβερς, η κλασική ταινία του 1964 βρήκε την ιδανική ερμηνεύτρια στο πρόσωπο της πρωτοεμφανιζόμενης τότε στον κινηματογράφο Τζούλι Άντριους, έγινε άμεσα μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Ντίσνεϊ και κέρδισε πέντε Όσκαρ, συμπεριλαμβανομένου του Α' γυναικείου. Ακόμα πιο σημαντικό είναι πως η «πρακτικά τέλεια με κάθε τρόπο» νταντά, και παρά τις διαφωνίες της Τράβερς για τις αλλαγές που υπέστη το έργο της, ανέδειξε έναν διαχρονικό κόσμο παραμυθένιας απόδρασης και σουρεάλ πνεύματος, πλημμυρισμένο από κλασικά τραγούδια που μιλούν μία απολύτως κατανοητή ακαταλαβίστικη γλώσσα και υμνούν την αμετανόητη αθωότητα των απλών στιγμών. Μαζί με το πέταγμα ενός χαρταετού, το παγκόσμιο κοινό αγάπησε παράφορα τη μαγική νταντά που έκανε να φτερουγίσει και η δική του καρδιά.

15. Hansel & Gretel: Witch Hunters(2013)  σε σενάριο και σκηνοθεσία του Tommy Wirkola. Είναι η συνέχεια του γερμανικού λαϊκού παραμυθιού «Hansel and Gretel», στο οποίο τα αδέλφια του τίτλου έχουν πλέον μεγαλώσει και εργάζονται ως ένα δίδυμο εξολοθρευτών μαγισσών . Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Jeremy Renner και Gemma Arterton στους ομώνυμους ρόλους με τους Famke Janssen, Peter Stormare, Thomas Mann, Pihla Viitala και Derek Mears ως δεύτερο καστ.

16. Red Riding Hood (2011) σε σκηνοθεσία Catherine Hardwicke και παραγωγή Leonardo DiCaprio, σε σενάριο του David Leslie Johnson. Η ταινία βασίζεται  στο λαϊκό παραμύθι Little Red Riding Hood 


από τον Charles Perrault με το όνομα Le Petit Chaperon Rouge (Κοκκινοσκουφίτσα) και αρκετές δεκαετίες αργότερα από τους Brothers Grimm ως Rotkäppchen (Κοκκινοσκουφίτσα). . Πρωταγωνιστεί η Amanda Seyfried στον πρωταγωνιστικό ρόλο, με τους Gary Oldman, Billy Burke, Shiloh Fernandez, Max Irons, Virginia Madsen, Lukas Haas και Julie Christie σε δεύτερους ρόλους.

Θα μπορούσα να αναφέρω και άλλες πολλές ταινίες βασισμένες σε παραμύθια. Όπως και να έχει όλες αυτές οι ταινίες όσο και όποτε της βλέπουμε ,όσα χρόνια και αν περάσουν πάντα θα μας ταξιδεύουν στην παιδική μας ηλικία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...