Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021

 «The Terminator»(1984).Το φουτουριστικό πόνημα του James Cameron και μια πρωτότυπη ιστορία, που «έπαιξε» έξυπνα με την έννοια του Χωροχρόνου, «τράβηξε» το ενδιαφέρον του κοινού και σημείωσε τεράστια εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία. Από τις πέντε συνολικά ταινίες του franchise που έχουν γυριστεί μέχρι σήμερα, η πρώτη αυτή ταινία και η επόμενη του 1991 (Judgment Day- Ημέρα Κρίσης) είναι με διαφορά οι καλύτερες.

Το «The Terminator» φέρνει την κινηματογραφική βία στη σφαίρα του σουρεαλιστικού. Η ταινία Terminator ξάφνιασε όλους με την ιστορία της, το concept, την ένταση της δράσης, 


και ένα φοβερό θεματικό soundtrack από τον συνθέτη Brad Fiedel.  Μας εισήγαγε σε έναν κόσμο που διοικούνταν από το Skynet – δίκτυο Τεχνητής Νοημοσύνης που δημιουργήθηκε από τον άνθρωπο που έγινε «αυτογνωσία».

Η ταινία The Terminator,  κυκλοφόρησε το 1984 σε σκηνοθεσία James Cameron με διευθυντή φωτογραφίας τον Adam Greenberg και μοντάζ από τον Mark Goldblatt. H ιδέα ανοίκει στον Cameron .Η ταινία συνδυάζει την δράση με το θρίλερ και την επιστημονική φαντασία. 

Πρωταγωνιστεί ο Arnold Schwarzenegger ο οποίος μόλις τότες είχε καταγράψει μια μεγάλη επιτυχία με την ταινία  «Conan the Barbarian» τρία χρόνια πριν ,το 1981. Η ταινία αυτή τον ανέδειξε ως τον απόλυτο action hero των 80’s.   Αν και αρχικά ο Cameron δεν ήθελε να δώσει στον Schwarzenegger το ρόλο αλλά ήθελε να του δώσει του Kyle Reese (ευτυχώς που δεν έγινε) και ο ρόλος του φονικού ρομποτ να πάει στον Lance Henricksen ,ο οποίος έπαιξε τελικά έναν από τους αστυνομικούς στο αστυνομικό τμήμα που έγινε και η μεγάλη σκήνη του μακελειού.  Μαζί με το Commando (1985) και το Predator (1987) είναι  οι πιο χαρακτηριστικοί του ρόλοι.

Η χαμηλού προϋπολογισμού ταινία με  απέφερε 38,8 εκατομμύρια δολάρια (εγχώριο), με προϋπολογισμό παραγωγής μόλις 6,4 εκατομμύρια δολάρια. Ήταν η 21η εγχώρια ταινία με τις υψηλότερες εισπράξεις του 1984, πολύ πίσω από την # 1 εγχώρια επιτυχία  του Beverly Hills Cop (1984) με 234,8 εκατομμύρια δολάρια. 

Tα οπτικά εφέ του Stan Winston, που δημιουργήθηκαν από την Fantasy II Film Effects, παρουσίασαν ζωντανά και αποτελεσματικά ένα φιλμ-νουάρ περιβάλλον και ρεαλιστικό stop-motion animation.

Μεταμφιεσμένος σε άνθρωπο, ένας cyborg δολοφόνος γνωστός ως Terminator (Arnold Schwarzenegger) ταξιδεύει από το 2029 στο 1984 για να σκοτώσει τη Sarah Connor (Linda Hamilton). Σταλμένος για να προστατεύσει τη Σάρα είναι ο Kyle Reese (Michael Biehn), ο οποίος αποκαλύπτει τον ερχομό του Skynet, ενός συστήματος τεχνητής νοημοσύνης που θα πυροδοτήσει ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα. Η Σάρα στοχοποιείται επειδή η  Skynet γνωρίζει ότι ο αγέννητος γιος της θα ηγηθεί της μάχης εναντίον τους. Με τον ουσιαστικά ασταμάτητο Εξολοθρευτή να καταδιώκει, αυτή και ο Kyle προσπαθούν να δραπετεύσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...