Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021

Murphy's War(1971).

Ο Peter Yates στην καρέκλα του σκηνοθέτη, τρία χρόνια μετά τα γυρίσματα του Bullit. Ο Stirling Silliphant (In the Heat of the Night) γράφει το σενάριο. ο σπουδαίος Douglas Slocombe των τριών πρώτων ταινιών του Indiana Jones πίσω από την κάμερα. Και ο θρυλικός Peter O'Toole στον πρωταγωνιστικό ρόλο, παίζοντας δίπλα στην τότε σύζυγό του Siân Phillips. Η συνδυασμένη προσπάθειά τους οδήγησε σε μια διασκεδαστική πολεμική περιπέτεια για έναν πεισματάρικο άνδρα αφοσιωμένο με πάθος στην εκδίκηση, ακόμη και με τίμημα περαιτέρω τραγωδίας.

Bασισμένο στο μυθιστόρημα του Max Catto.Πίσω στο 1969, το Murphy’s War θεωρείτο το επόμενο πρωταγωνιστικό έργο του Frank Sinatra, αλλά τα σχέδια κατέρρευσαν. Ο Peter O'Toole, ωστόσο, κυριαρχεί στην οθόνη ως το μοναδικό επιζών μέλος ενός εμπορικού πλοίου που καταστράφηκε από ένα γερμανικό U-boat. Μόλις βγαίνει ζωντανός από την υποβρύχια σφαγή, παθαίνει εμμονή με την ιδέα να βυθίσει το ναζιστικό υποβρύχιο, απρόθυμος με οποιοδήποτε κόστος να αφήσει αυτή την καθήλωση να εξαφανιστεί. Η θεαματική δράση στην ταινία είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή δεδομένου ότι ο O'Toole έκανε τα περισσότερα από τα δικά του ακροβατικά. Ένα (όχι και τόσο) κρυμμένο στολίδι βρίσκεται στον ίδιο τον τίτλο της ταινίας: όχι μόνο το Murphy's War δείχνει ότι πρόκειται να παρακολουθήσουμε μια υπέροχη ταινία δράσης, αλλά προμηνύει επίσης το επίπεδο επιτυχίας ενός τέτοιου πολέμου, καθώς παίζει έξυπνα με την περιβόητη έννοια του νόμου του Μέρφι.

 Πλοκή: Τις τελευταίες ημέρες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Ιρλανδός Murphy (Peter O'Toole) είναι ο μοναδικός επιζών από το πλήρωμα ενός εμπορικού πλοίου, του Mount Kyle, το οποίο βυθίστηκε από ένα γερμανικό U-boat, το οποίο στη συνέχεια πυροβόλησε με πολυβόλο τους επιζώντες του πλοίου  μεσα στο θάλασσα . Ο Murphy φτάνει στην ξηρά (σε έναν ιεραποστολικό οικισμό στο Orinoco στη Βενεζουέλα) όπου τον περιθάλπει η γιατρός του χωριού


, η Dr Hayden  (Siân Phillips.).

Όταν ανακαλύπτει ότι το U-boat κρύβεται πιο πάνω στο ποτάμι, στη ζούγκλα, σχεδιάζει με εμμονή την εκδίκησή του για να το βυθίσει με οποιοδήποτε μέσο, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ενός επιζώντος πλωτού αεροπλάνου Grumman J2F Duck από το Mount Kyle.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...