Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021

 Το Philadelphia είναι η πρώτη μεγάλη ταινία στούντιο που αντιμετώπισε κατά μέτωπο την κρίση του AIDS. Αν και η βιομηχανία είχε χάσει αμέτρητους ανθρώπους από το AIDS - με πιο διάσημο τον Rock Hudson το 1985 - υπήρχε τρομερή απροθυμία να γυριστεί μια ταινία για την επιδημία, ειδικά μια ταινία που επικεντρωνόταν σε αυτούς που επλήγησαν περισσότερο: την ομοφυλοφιλική κοινότητα. Ο σκηνοθέτης Jonathan  Demme( Silence of the Lambs) και ο παραγωγός  Ed Saxon είχαν μόλις κερδίσει Όσκαρ για τη σιωπή των αμνών και ήταν σε θέση να αναλάβουν ένα δημιουργικό ρίσκο. Και οι δύο εμπνεύστηκαν προσωπικά για να επικεντρώσουν το επόμενο μεγάλο έργο τους πάνω στο θέμα - Ο Demme από τον Ισπανό εικονογράφο Juan Suárez Botas, έναν στενό φίλο του που είχε διαγνωστεί με AIDS, και ο Saxon  φόρο τιμής στον φίλο του Robert Breslo, συγγραφέα που έπασχε από την ασθένεια.  Τα γυρίσματα για τη Φιλαδέλφεια ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 1992. 

Η ταινία Philadelphia  αποτελεί την πρώτη παραγωγή από μεγάλο στούντιο που αναφέρεται στο AIDS ,αποσπώντας ποικίλα σχόλια ιδίως όσον αφορά στις διαπροσωπικές σχέσεις του ήρωα και ,συγκεκριμένα ,με τους συγγενείς και την οικογένεια. του.

Το Χόλιγουντ όμως έβαλε στην άκρη τους όποιους ενδοιασμούς και αντιμετώπισε λίγο πιο ουσιαστικά το ζήτημα του ρατσισμού ( ο ήρωας διώκεται, όχι επειδή είναι φορέας, αλλά για τις σεξουαλικές του προτιμήσεις) μέσα από μία τίμια ταινία ,χάρη στην οποία ο Tom Hanks κέρδισε το πρώτο του Όσκαρ καθιστώντας τον ηθοποιό πρώτης κατηγορίας.

Η πρώτη επιλογή του σκηνοθέτη


, για να υποδυθεί τον ομοφυλόφιλο δικηγόρο Άντριου Μπέκετ (όπως ήταν το όνομα του ήρωα στην κινηματογραφική μεταφορά) ήταν ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις, ο οποίος, ωστόσο, αρνήθηκε προκειμένου να πρωταγωνιστήσει στην ταινία «Εις το Όνομα του Πατρός». 


Απέσπασε κυρίως θετικά σχόλια από τους κριτικούς και έγινε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία αποφέροντας 206,6 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...