Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021

 Το 12 Angry Men, του Sidney Lumet,  είναι το καλύτερο δικαστικό δράμα  στην ιστορία του κινηματογράφου. Μια ματιά κεκλεισμένων των θυρών στο αμερικανικό νομικό σύστημα που είναι τόσο συναρπαστικό όσο και εφεδρικό, αυτή η εμβληματική διασκευή του τηλεοπτικού σεναρίου του Reginald Rose πρωταγωνιστεί ο Henry Fonda ως το διαφωνούν μέλος της κριτικής επιτροπής των λευκών ανδρών που είναι έτοιμοι να κρίνουν έναν έφηβο από το Πουέρτο Ρίκο. Κατηγορείται για τη δολοφονία του πατέρα του. Το αποτέλεσμα είναι ένα έπος επικών διαστάσεων που διαδραματίζεται σε ένα τεταμένο απόγευμα σε ένα συγκλονιστικό δωμάτιο. Το εντυπωσιακό κινηματογραφικό σκηνοθετικό ντεμπούτο του Lumet  είναι ένα από τα σπουδαία ντεμπούτα μεγάλου μήκους ταινιών.

Η ταινία διδάσκει το πόσο "απλός" είναι ο καλός κινηματογράφος αν βασίζεται σε έναν καλό σκηνοθέτη, καλό σενάριο και καλό καστ/ερμηνείες. Ένα αριστούργημα στην απλότητα του. Ο σκηνοθέτης Sidney Lumet είναι ίσως ο καλύτερος σκηνοθέτης ηθοποιών (αντί εικόνων ας πούμε), μια εξέλιξη του Καζάν θα έλεγα. Όπως να αναφέρω βεβαίως ότι είναι και από τους ποιο αδικημένους σκηνοθέτες  των Όσκαρ  καθώς δεν έχει κατακτήσει το χρυσό αγαλματίδιο ποτέ παρόλο που έχει κάνει τεράστια αριστουργήματα, αλλά εδώ πάμε σε μια άλλη κουβέντα οπότε ας το αφήσουμε προς το παρόν αυτό το θέμα.

Σεναριογράφος της ταινίας είναι  ο  Αμερικανός (τηλεοπτικός κυρίως σεναριογράφος) Reginald Rose ο οποίος κέρδισε το Βραβείο Έντγκαρ καλύτερης κινηματογραφικής ταινίας για το σενάριό του. 

Είναι ένα εξαιρετικό αστυνομικό ,δικαστικό δράμα δωματίου το οποίο ξεκινάει με την δίκη η οποία διακόπτεται μέχρι οι 12 ένορκοι πηγαίνοντας στην αίθουσα , να λάβουν την αποφασή τους για το αν ο 18χρονος είναι αθώος η ένοχος ,από κει και πέρα ξεκινάει ένα σασπένς με πολλές ανατροπές στης αποφάσεις τους.

Όλη η ταινία γυρίζεται σε μια αίθουσα και φαίνονται 12 διαφορετικές προσωπικότητες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ο τρόπος με τον οποίο ο κάθε ένορκος αναλαμβάνει την ευθύνη του σχετικά με το αιτούμενο, που είναι η απονομή της δικαιοσύνης.

  Ερμηνείες υποδειγματικές. Ο Henry Fonda έχει μία από τις καλύτερες φιλμογραφίες ever.  Once Upon a Time in the West, The Grapes of Wrath του τεράστιου John Ford ,όλες μια και μια .




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...