Σάββατο 14 Αυγούστου 2021

 Η ιστορία του φημισμένου ήρωα της Ισπανίας, Ροντρίνγκο Ντίαζ, γνωστού ως Ελ Σιντ, ο οποίος κατάφερε να ενώσει ολόκληρη τη χώρα, προκειμένου να πολεμήσει εναντίον των Μαυριτανών. Μια πανάκριβη υπερπαραγωγή, γυρισμένη σε φυσικούς, κυρίως, χώρους, με τις εξαιρετικές ερμηνείες την Σοφία Λόρεν και του Τσάρλτον Ίστον.

Την δεκαετια του `60 το ιστορικο επος φτανει στην ακμη του. Οι παραγωγες ειναι μεγαλοπρεπεστατες και πανακριβες. Χρημα σπαταλαται αφειδως προκειμενου οι ταινιες να αναπαριστουν το δυνατον πιστοτερα την εποχη με την οποια καταπιανονται. Τα γυρισματα πραγματοποιουνται on location, χρησιμοποιουνται χιλιαδες κομπαρσοι, τα σκηνικα ειναι αρτια, τα κοστουμια ειναι πλουσια (σε μερικες περιπτωσεις ειναι και αυθεντικα γι’ αυτο και συχνα οι ταινιες αυτες ονομαζονταν costume dramas) και οι καλλιτεχνικες διευθυνσεις πραγματοποιουν θαυματα. Το εικαστικο αποτελεσμα ειναι φαντασμαγορικο και καθηλωνει τους θεατες. 


Ο Τσάρλτον Ιστον(Ειναι φανερο οτι ο ηθοποιος εχει μια ιδιαιτερη ικανοτητα να δινει υποσταση σε ιστορικα προσωπα μεγαλου ιστορικου βεληνεκους (Ben Hur, Moses) και αμφιλεγομενου ηθικου περιεχομενου), μοναδικός στον επικό ρόλο του ανθρώπου που θυσιάστηκε για να ενώσει τους Ισπανούς ενάντια στους Αραβες και τους Μαυριτανούς, οδηγεί και μας πέρα από την πλήξη. Μια ταινία με εντυπωσιακές σκηνές πλήθους, με χιλιάδες κομπάρσους, με γρήγορη σκηνοθεσία και δράση. Μια κλασική επική ταινία που φτάνει στο αποκορύφωμα της με την τελευταία σκηνή, που έμεινε στην ιστορία του κινηματογράφου. Θα δούμε τον Ελ Σιντ να κείται νεκρός. Ομως, οι πολεμιστές του για να μη χάσουν το θάρρος τους, στηρίζουν το άψυχο πια σώμα του αρχηγού τους στη ράχη του αλόγου του και το αφήνουν να τους οδηγήσει στη νίκη. Η μουσική είναι του Μίκλος Ρόζα.


Η ιστορία ενός αγοριού που γίνεται άντρας, ενός άντρα που γίνεται ήρωας, ενός ήρω που γίνεται μύθος. Και αυτός ο μύθος υπάρχει μέχρι σήμερα: ο μύθος του Ροντρίγκεζ Ντε Βιβάρ, ο πιό γνωστός ως μύθος του Ελ Σιντ.


Ο Ροτρίγκο είναι γεννημένος ήρωας: ευγενικός, όμορφος, γενναίος και με ευγενική καταγωγή. Είναι φίλος του διαδόχου του θρόνου της Καστίγιας, Σάνσο, αλλά και αιώνια ερωτευμένος με την Τζιμένα, κόρη του δούκ του Γκορμάζ, Αλφλερεζ, ο οποίος δεν εγκρίνει τη σχέση τους. Σύντομα, η όμορφη ζωή του ήρωα θα αλλάξει. Βρίσκεται στο κέντρο μιας συνομωσίας που θα κοστίσει τη ωή του καλύτερου του φίλου, την αγαπημένη του Τζιμένα, την τιμή του και θα τον οδηγήσει εξόριστο μακριά από την αγαπημένη του πατρίδα, την Καστίγια.


Το κοινό επιφύλαξε ενθουσιώδη υποδοχή και η ταινία απέσπασε τρία βραβεία Όσκαρ.


Πηγή:Wikipedia,Cine.gr-risospastis.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...