Σάββατο 26 Ιουνίου 2021

 Η Αλεξάνδρα Αγγελοπούλου έγραψε ουσιαστικά ένα μυθιστόρημα για την αιώνια πάλη του καλού και του κακού, τοποθετώντας την ιστορία της κάπου στις Σέρρες, μέσα σε κάτι παρακμιακά επαρχιακά μπουζούκια και ντόπια μπουρδέλα, εκεί που ο υπόκοσμος τάζει αγάπη και πουλάει έρωτα, πληρωμένο με κίτρινα χαρτονομίσματα και ποτισμένο με πολύ αίμα και κακής ποιότητας κοκαΐνη. Ο κάθε χαρακτήρας του βιβλίου μια ξεχωριστή οικεία προσωπικότητα που μπορεί να σου θυμίσει κάποιον που πέρασε κι απ΄την δική σου ζωή.

Στο μυθιστόρημα της Αλεξάνδρας θα διαβάσεις για την απιστία, την εξαναγκαστική πορνεία, την μαστροπεία, τη διακίνηση ναρκωτικών, τη ματσίλα, τη διαφθορά στην αστυνομία, το εμπόριο λευκής σαρκός αλλά και την αγνή αγάπη, τον ανιδιοτελή έρωτα, την φιλία και τη μητρότητα. Θα δεις πως στην εποχή του netflix και του messenger μερικά κορίτσια- ακόμα- οι οικογένειές τους θέλουν να τα ξεφορτωθούν με προξενιά. Θα διαβάσεις πόσο ‘κοστίζει’ μια παρθένα από τη Βουλγαρία. Θα συγκινηθείς, θα γελάσεις, θα φρίξεις, θα καταλάβεις για ακόμα μια φορά πως η ζωή είναι κυρίως άδικη και θα πληροφορηθείς πως ακόμα σπάνε πιάτα όταν έρχονται σε κέφι στις –πολύ- λαϊκές πίστες.

Πρέπει να διαβάσεις αυτό το βιβλίο. Γιατί δεν φοβάται τις λέξεις και τις τολμηρές περιγραφές, τις ωμές σκηνές σεξ και βίας και κυρίως γιατί λέει την αλήθεια. Μια αλήθεια που μόνο μια γυναίκα με μεγάλη φαντασία και αρκετό ταλέντο μπορεί να διαχειριστεί όπως η Αλεξάνδρα Αγγελοπούλου, η οποία σέρβιρε κάθε ήρωα και ηρωίδα του βιβλίου της με τόσο παραστατικό τρόπο που τους είδα μπροστά μου: άκουσα ακόμα και τα καψουροτράγουδα του Mπάμπη του Στάκουρα, μύρισα μέχρι και το πατσουλί της τσατσάς Σουλάρας, ενώ πόνεσα με το ξύλο που έριχναν οι μπράβοι στις πουτ@νες.


 Πως εμπνεύστηκες την ιστορία που έγραψες; Γιατί την τοποθετείς στις Σέρρες;

«Το ζιζάνιο στο μυαλό για να γράψω ένα τέτοιο στόρι μου το έβαλε ο φίλος τραγουδιστής Πάνος Μπλέτζας. Το επεξεργάστηκα, έκανα έρευνα και έπεφτα συχνά πάνω σε δυσάρεστα νέα περί εμπορίου λευκής σαρκός, ακόμα και από κοντινά μου άτομα που ήξεραν θύματα. Ξεκίνησα σοβαρά να το γράφω ύστερα από μια μεγάλη ερωτική απογοήτευση που με βοήθησε να πλάσω τον κεντρικό ήρωα. Ήθελα ένα μέρος μακριά από τα στενά Αθηναϊκά πλαίσια. Ένα μέρος που να μην έχουμε χιλιοδεί σε βιβλία. Είχα πάει παλιότερα εκδρομή στις Σέρρες με την οικογένειά μου και μου άρεσαν τα τοπία της και οι άνθρωποι. Επίσης είναι στα σύνορα μας οπότε εξυπηρετεί την εξέλιξη του σεναρίου μου. Έτσι τις διάλεξα.»

Έχεις προσωπική πείρα από τα επαρχιακά μπουζούκια ή είναι όλες οι εξαιρετικά εύστοχες περιγραφές αποτέλεσμα της φαντασίας σου;

«Έχω προσωπική εμπειρία από μπουζούκια γενικά αφού έχω πάει ως πελάτισσα και έχω δουλέψει παράλληλα με τις σπουδές μου και την δημοσιογραφία ως λουλουδιού στον Βέρτη και σε άλλα μαγαζιά. Σίγουρα έχω χρησιμοποιήσει  τη φαντασία μου που συνήθως καλπάζει αλλά ναι έχω και βιώματα. Έζησα και ένα χρόνο στη Λαμία πάω κάθε καλοκαίρι στον Κόρφο και γενικά έχω αίσθηση της επαρχίας.»

Ποια είναι τα τρία μηνύματα που θέλεις να περάσεις μέσα από το βιβλίο σου;

«Να ευαισθητοποιήσω τον κόσμο και να δείξω τις ανισότητες ανάμεσα στους ανθρώπους. Να δείξω οτι και η δύναμη της φιλίας είναι σημαντική. Ότι το σεξ έχει δύο πτυχές. Το κατ επιλογήν σεξ είναι όλα τα λεφτά και πρέπει να το έχουμε απενοχοποιημένο στο μυαλό μας σε αντίθεση με το εξαναγκαστικό.»

Πιστεύεις στον πραγματικό έρωτα στην Ελλάδα του 2021; ή ακόμα ο άνδρας και η γυναίκα τον έχουν στο μυαλό τους εντελώς διαφορετικά;

«Αν με ρώταγες πριν δέκα χρόνια θα σου έλεγα πως ναι. Πίστευα στον πραγματικό έρωτα και μάλιστα περίμενα και τον πρίγκιπα πάνω στο άσπρο άλογο ως φύση καλλιτεχνική και ίσως βαθιά ρομαντική. Η πραγματικότητα με προσγείωσε απότομα όταν το ροζ συννεφάκι μου διαλύθηκε πολύ πριν το 2021. Πλέον ζω ρε ρυθμούς ρεαλισμού και τα γραπτά μου είναι καρφίτσες που τρυπάνε  ροζ μπαλόνια. Τέλος, δε θεωρώ ότι είναι θέμα φύλου το πως βλέπει κάποιος ή κάποια τον έρωτα αλλά ψυχοσύνθεσης ξεκάθαρα.»

Υπάρχει ομορφιά στο λούμπεν περιθώριο κι αν ναι ποια είναι αυτή;

«Υπάρχει μια κρυφή γοητεία και μια γνησιότητα που δε βλέπεις πλέον συχνά. Όλα είναι πολύ επιφανειακά για τα γούστα μου και κάπως χαζογκλαμουράτα».

Αν ήσουν η ίδια μια ηρωίδα του βιβλίου σου ποια θα ήσουν και γιατί;

«Όλως παραδόξως θα πω η Μιρέλα.  Εκ πρώτης λες ότι είναι εγκλωβισμένη και πικραμένη που έχασε τον Αντώνη. Όμως είναι μεγαλύτερη σε ηλικία, έχει ζήσει τα πάντα, είναι πανέμορφη, έχει πάρει σοβαρές ρεαλιστικές αποφάσεις στη ζωή της που της δίνουν τη ζωή που επιθυμεί. Δε κολλάει πουθενά. Είναι η γυναίκα βοηθός-συνεργός της μαφίας που ξέρει πως να στέκεται σε όλες τις περιστάσεις και αυτό σημαίνει ευφυία.»

Για ποιο λόγο να διαβάσει το βιβλίο σου ένας άνδρας και για ποιο μια γυναίκα;

«Και τα δύο φύλα  για να δουν κατάματα τον εικονικό παράδεισο του χρήματος που του πλασάρουν ως ιδανικό, τη βρομιά της κοινωνίας μας και τις παθογένειές της. Βέβαια εδώ παίζει ρόλο η ατομική παιδία και το μυαλό του καθενός. Μια γυναίκα για να αποδεχτεί την σεξουαλικότητα της, να έχει κρίση και να μη γίνεται υποχείριο και ένας άντρας για να μάθει να φέρεται καλύτερα.»

Μοιάζει ο μέσος Έλληνας με τον πρωταγωνιστή του βιβλίου σου; ή ακόμα χειρότερα, μήπως θέλει να μοιάζει;

Με ρωτάς αν ο μέσος Έλληνας μοιάζει με τον Αντώνη που έχει ψυχή μαύρη σα το έρεβος; Χμμμ πάμε να το αποδομήσουμε αυτό. Ο Αντώνης ως φιγούρα έχει δομηθεί με μπόλικη ματσίλα. Είναι συμφεροντολόγος, φαλλοκράτης, σεξιστής και ιντριγκάρεται από το παράνομο από όπου βγάζει και πολλά λεφτά. Είναι αντικειμενικά σέξι αρσενικό, κυκλοφορεί με πολλές γυναίκες, έχει αυτή που θέλει και ξεγλιστράει σα το χέλι. Ίσως ο μέσος άνθρωπος γενικά να ήθελε να έχει κάποιες από τις ανέσεις και τα προνόμιά του αλλά το να θέλει να μοιάσει σε ένα μαστροπό είναι βαριά κουβέντα. Τέλος, θεωρώ ότι δυστυχώς ακόμα και στις μέρες μας υπάρχουν σεξιστές και φαλλοκράτες οπότε ναι κάποιοι του μοιάζουν.


UNKED.GRPUNKED.GRUNKED.GR

Έλενα Φάκου

Την Έλενα την βρίσκετε και στο προσωπικό της rebel spotwww.rebelchic.gr

Instagramwww.instagram.com/elenafakou_swkianou


Πηγή:punked.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...