Σάββατο 15 Μαΐου 2021

 Μιχάλης Κακογιάννης, ένας σπουδαίος σκηνοθέτης. καταγωγή από την Κύπρο ο Μιχάλης Κακογιάννης μας άφησε κληρονομιά υπέροχα αριστουργήματα του παλιού καλού Ελληνικού Κινηματογράφου. Σε ένα από αυτά θα αναφερθούμε σήμερα. Στο κυριακάτικο Ξύπνημα(1954).


Η αιτία για αυτή την υπέροχη ταινία ήταν η μεγάλη φιλία που είχε ο ίδιος ο Κακογιάννης με τον μεγάλο Δημήτρη Χορν. Ο Δημήτρης Χορν ζήτησε από τον φίλο του Μιχάλη Κακογιάννη να γυρίσει αυτή την ταινία με στόχο να διαφημιστεί ο θεατρικός θίασος που είχε μαζί με την Έλλη Λαμπέτη και τον Γιώργο Παππά. Είναι μια ελαφριά κωμωδία η οποία περιστρεφόταν γύρω από τους καβγάδες και της παρεξηγήσεις  ανάμεσα σε ένα μικροαστικό νέο και νέα εκείνης της εποχής των 50s με αφορμή ένα λαχείο.

Τα εξωτερικά γυρίσματα είχαν γίνει στην Αθήνα και συγκεκριμένα σε διάφορα σημεία όπως στον τότε Βασιλικό Κήπο, στα πρώτα τραμ της πόλης, στις υπαίθριες αγορές ,την Νεάπολη, στον λόφο του Στρέφη, η κορυφή του οποίου αποτέλεσε το σκηνικό για το φινάλε της περιπέτειας της Έλλης Λαμπέτη, του Δημήτρη Χορν και του λαχείου που κυνηγούσαν. 

Ευκαιρία για τον Μιχάλη Κακογιάννη να φτιάξει μια όλο φρεσκάδα ,ευρήματα και δροσιά ταινία ,ύμνο στην Αθήνα που ο σκηνοθέτης είχε γνωρίσει σε ένα προηγούμενο ταξίδι το. Το κυριακάτικο ξύπνημα είναι όχι μόνο από της καλύτερες ταινίες της καριέρας του άλλα θα έλεγα και από της καλύτερες που είχε να παρουσιάσει ο μέρχρι τότε ελληνικός κινηματογράφος.

Και βεβαίως να αναφέρω και την υπέροχη ερμηνεία της Έλλης Λαμπέτη με το αξεπέραστο ταλέντο, τα μελαγχολικά μάτια και το πιο χαριτωμένο και γοητευτικό ψεύδισμα .


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...