MINISTRY OF FEAR(1944)
Ένα πολύ επιτυχημένο βιβλίο του συγγραφέα Graham Greene(πρώτη έκδοση στην Αγγλία, William Heinemann – 1943), το The Ministry of Fear, αποτέλεσε το υλικό για ακόμη μια κινηματογραφική μεταφορά. Η πένα του δημιουργού του Thepower & thegloryκαι πολλών ακόμη υπέροχων βιβλίων, εδώ βαδίζει πολύ κοντά στα μονοπάτια του συνάδελφου του John Buchan και στο The 39 Steps, το οποίο και αυτό είχε γίνει ταινία από τον μετρ του σασπένς, Άλφρεντ Χίτσκοκ. Στην ουσία αυτό που έχουμε εδώ, είναι φιλμ νουάρ που συνδυάζεται πολύ όμορφα με το κλίμα του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, την κατασκοπία και φυσικά την ατμόσφαιρα του Λονδίνου, που δίνει επιπλέον δυνατότητες στους διευθυντές φωτογραφίας, για να παίξουν με τα κτίρια και τις γωνίες λήψης τους, τις σκιές(βασικό συστατικό του είδους), αλλά και με τα πρόσωπα των πρωταγωνιστών.
Πάμε τώρα στο φιλμ. Ο πλέον αρμόδιος για να κάνει αυτή την μεταφορά στην μεγάλη οθόνη, ήταν ο Fritz Lang. Άριστος γνώστης της θεματολογίας, με Ευρωπαϊκές καταβολές τόσο στις τεχνικές, όσο και στην καταγωγή του(γεννημένος το 1890 στην Βιέννη, της εποχής της Αυστρο – Ουγγαρίας), αλλά πάνω από όλα με τεράστια εμπειρία και έχοντας στο ενεργητικό μερικά από τα φιλμ νουάρ εκείνα, που θεωρούνται σαν σημείο αναφοράς στο είδος. ΕνδεικτικάαναφέρωτααριστουργηματικάMan Hunt (1941), Hangmen Also Die! (1943), The woman in the window(1944), Scarlet Street (1945), Cloak and Dagger (1946), The Big Heat (1953), The Blue Gardenia (1953), Human Desire(1954) καιτόσαπολλά. Καλύτερα να ρίξετε μια ματιά στον παρακάτω σύνδεσμο και να αντλήσετε σημαντικές πληροφορίες για το έργο του σκηνοθέτη.
http://en.wikipedia.org/wiki/Fritz_Lang
Ας δούμε τους συντελεστές της ταινίας, το επιτελείο αν θέλετε, που επέλεξε για να τον στελεχώσει, ο σκηνοθέτης. Στην παραγωγή, συναντάμε το όνομα του Buddy G. DeSylva, ενός πολύ ιδιαίτερου ανθρώπου των τεχνών. Ο DeSylva, διάσημος στιχουργός, ήταν ένας εκ των ιδρυτών του δισκογραφικού κολοσσού της Capitol Records(ο άλλος ήταν ο Johnny Mercer)! Ξεφυλλίζοντας το βιογραφικό του, βλέπουμε ότι στα χρόνια των δεκαετιών 1920 και 1930, κάνει την παραγωγή σε θεατρικά και μιούζικαλ, που ανεβαίνουν στο Μπρόντγουει. ΜεταξύαυτώνκαιταThe Little Colonel, The Littlest RebelκαιCaptain January. Όλα μεγάλες εισπρακτικές επιτυχίες. Στην συνέχεια της καριέρας του φθάνει μέχρι τα στούντιο της Paramount Pictures, για να κάνει κι εκεί πολύ σημαντικές δουλειές σαν παραγωγός. Δύο καταπληκτικοί μουσικοσυνθέτες, ενώνουν τις δυνάμεις τους για το soundtrack! Victor Young και Miklos Rozsa! Απίστευτες καριέρες και οι δύο. Ακολουθείστε και εδώ τους συνδέσμους.
http://en.wikipedia.org/wiki/Victor_Young
http://en.wikipedia.org/wiki/Miklos_Rozsa
Διεύθυνση φωτογραφίας από τον Henry Sharp και μοντάζ από τον Archie Marshek. Η ταινία αν και δεν φθάνει στο επίπεδο της μεταφοράς του άλλου βιβλίου του Green, The Third Man, από άποψης πιστής παρακολούθησης και αφήγησης των τεκταινόμενων, είναι ένα έξοχο φιλμ νουάρ, που μεταφέρει την άποψη του σκηνοθέτη και την προσωπική του ματιά. Ο ρυθμός είναι εξαιρετικός, όπως και οι ερμηνείες του καστ. Ray Milland, Marjorie Reynolds, Carl Esmond, Hillary Brooke, Dan Duryea, Alan Napier. Ο Μίλαντ είναι στα λημέρια του εδώ. Τους είχε αυτούς τους ρόλους, που λέμε. Με χαρακτηριστική άνεση ενσαρκώνει τον βασικό χαρακτήρα. Πολύ καλός και ο επιθεωρητής Prentice, ο Βρετανός Percy Waram. Το φιλμ σε αγχώνει με μέτρο, σε παρασύρει μακριά από τα σημαντικά χαρτιά που ανοίγουν στο σενάριο, τόσο ώστε να δώσει περισσότερη αγωνία για το φινάλε, αλλά περνάει και άψογα το κλίμα του υπό βομβαρδισμούς Λονδίνου, με τις σειρήνες, τα καταφύγια και τον πανικό. Είναι υποδειγματικός ο τρόπος, που αφήνει την μοίρα να παίξει τον ρόλο του ηθικού αυτουργού, ενώ η λύτρωση θα έρθει μέσα από μια σειρά περιστατικά, βαλμένα σαν ένα μεγάλο ντόμινο, πάνω από τα κεφάλια των μορφών. Από τα καλά φιλμ του Lang. Οι φίλοι του είδους θα το βρουν θαυμάσιο και κατά την προσωπική μου άποψη, έτσι ακριβώς είναι. Ευφυέστατο και χαρακτηριστικό δείγμα των πρώτων χρόνων της ενασχόλησης του δημιουργού. Με τέτοια φιλμ μπαίνουν οι βάσεις, για τα αριστουργήματα που μας έδωσε στην δεκαετία του`50.
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Ένας κατάδικος που αποφυλακίζεται και στα πρώτα του κιόλας βήματα, βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα παιγνίδι της μοίρας. Μια αθώα εκδήλωση, μια φιλανθρωπική βραδιά, θα τον φέρει μπροστά σε ένα θανατηφόρο αίνιγμα. Μια τούρτα – το κλειδί για να ανοίξει η πόρτα μιας σειράς κατασκοπικών λαβύρινθων, με θέα το Λονδίνο του δευτέρου παγκοσμίου. Ο ήρωας θα περάσει από μια τραμπάλα συναισθημάτων, θα χαθεί και θα κοντέψει να χάσει την ίδια του την ζωή…
Πηγή:Cineoasis.Wordpress
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου