Παρασκευή 2 Απριλίου 2021

 «Escape from New York» κυκλοφόρησε το 1981, διαδραματιζόταν σε ένα δυστοπικό 1997 και είχε ως πρωταγωνιστή τον Κερτ Ράσελ, στον ρόλο του σκληροτράχηλου ‘Σνέικ’ Πλίσκεν, ο οποίος προσπαθούσε να σώσει τον Αμερικανό Πρόεδρο (τον υποδυόταν ο Ντόναλντ Πλέζανς), όταν το Air Force One έπεσε στη Νέα Υόρκη, η οποία έχει πια μετατραπεί σε υψίστης ασφαλείας φυλακή. 


Μια ταινια που απεκτησε cult διαστασεις στο περασμα του χρονου. 

Χωρίς να προδώσει την καθαρόαιμα... b-movie φύση του, ο Κάρπεντερ επιχείρησε με αυτή την «Απόδραση» την πρώτη και τελικά μοναδική, καθαρόαιμη ταινία δράσης της καριέρας του, τόσο μακριά και όμως τόσο κοντά στο θριαμβευτικό παρελθόν του στις ταινίες τρόμου. Με ένα πενιχρό για τέτοιου είδους φιλμ budget (που δεν ξεπέρασε τα 6 εκατομμύρια δολάρια). Χωρίς εκθαμβωτικά ειδικά εφέ ή ακροβατικής ευελιξίας κυνηγητά. Χωρίς κανένα -πλην ενός (του εναρκτήριου στο Αγαλμα της Ελευθερίας)- πλάνο γυρισμένο στη Νέα Υόρκη (το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων έλαβε χώρα στο Σεντ Λούις του Μιζούρι). Με μοναδικά όπλα του, την υποδειγματικά οικονομημένη αφηγηματική δεινότητά. 

Η ερμηνεία του Kurt Russell θυμίζει απόλυτα τις πρώτες εμφανίσεις του Clint Eastwood στις ατελείωτες έρημους των western, ομοιότητα την οποία καλείται να υπερτονίσει και ο Lee Van Cleef, συνήθης αντίπαλος του Eastwood, απλά και μόνο με την παρουσία του. Μόνο που εδώ η μονομαχία τους δε γίνεται με περίστροφα στον πυρωμένο μεσημεριανό δρόμο, αλλά στο τεραίν των ηθικών συγκρούσεων.

Πολλοί δεύτεροι ρόλοι πλαισιώνουν των ήρωα του Carpenter, με εκπληκτικές ερμηνείες από τον Harry Dean Stanton στο ρόλο του «νούμερο δύο» της Νέας Υόρκης, Brain, την Adrienne Barbeau να κρατά τη θέση της δυναμικής συντρόφου του προηγούμενου, και τον Ernest Borgnine ως ταξιτζή(!). Βέβαια, οι δεύτεροι χαρακτήρες σε τέτοιες ταινίες, παίζουν το ρόλο του «σάκου του μποξ» για να μισήσουμε περισσότερο τον «κακό» της ταινίας. Και γίνονται πολλά κομμάτια για να το πετύχουν αυτό!


Ένα σίκουελ της ταινίας με τον τίτλο Απόδραση από το Λος Άντζελες κυκλοφόρησε το 1996, αλλά δεν ήταν επιτυχημένο.


Πηγές :Cine.gr-flix.gr-cinemagazine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...