Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

 Το μυστήριο του Χρυσού Πιθήκου» ήταν μια σειρά που σήμαινε ρουτινιάρικο καλοκαίρι στο εξοχικό,


ή αλλιώς «παραθερισμός». Όπως και η «Σάντα Μπάρμπαρα» ή τα «Χτυποκάρδια στο Μπέβερλι Χιλς». Όσοι σήμερα τσεκάρουν το ηλικιακό κουτάκι 35-50 στις έρευνες, ξέρουν για τι πράγμα μιλάμε. «Δόξα και τιμή» σε μια γενιά που στα παιδικά της χρόνια δεν είχε ούτε Fox tv, ούτε «το κατεβάζω από το pc σε 3 λεπτά», ούτε Netflix! Είχε μόνο ΕΡΤ (1 και 2) και στην πορεία τα πρώτα βήματα της ιδιωτικής...

Ναι την ΕΡΤ που μας αρέσει να την βρίζουμε. Ενίοτε όχι άδικα, λόγω της τεράστιας ευχέρειας να μεταμορφώνεται πότε σε γραφείο τύπου του ΠΑΣΟΚ, πότε της ΝΔ κι εσχάτως του ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη όμως με τόσα... τηλε-διαμάντια που μας χάρισε, το δίνουμε και το συγχωροχάρτι!

Αλλά ας εξηγήσουμε και στους υπόλοιπους πώς μπήκε το υδροπλάνο στη ζωή των εφηβικών καλοκαιριών στα 80s και στις αρχές των 90s.

Ένας πιλότος υδροπλάνου, με ζωγραφισμένα δόντια καρχαρία στη… μούρη, δερμάτινο τζάκετ, γλυκύτατο αμόρε, ψιλογκαφατζήδες φίλους και μια τάση να σώζει την ανθρωπότητα της δεκαετίας του ’30 (πολλές φορές χωρίς καν να το επιδιώκει), αντιμετωπίζοντας κάθε λογής κακούς.

Η σειρά διαδραματίζεται στο Νότιο Ειρηνικό το 1938 και συγκεκριμένα στο φανταστικό νησί Μπόρα Γκόρα. Κεντρικός ήρωας είναι ο πολυταξιδεμένος πιλότος Τζέηκ Κάτερ (Στέφεν Κόλινς, Star Trek: The Motion Picture), πρώην πιλότος μαχητικού που πλέον εκτελεί μεταφορές με το, ντυμένο στα ερυθρόλευκα, υδροπλάνο του. Το αποκαλεί χαϊδευτικά Χήνα (Cutter's Goose) και έχει πολλά μηχανικά προβλήματα. Μεταφέρει επιβάτες και φορτία κοντά στη Μπόρα Γκόρα όπου κατοικεί, το φανταστικό νησί στο σύμπλεγμα των νήσων Marivellas. Ο Τζέηκ είναι τυχοδιώκτης, γυναικάς, τζογαδόρος και πάντα βουτηγμένος στα χρέη αλλά πάντα είναι ένα βήμα μπροστά από τους τοπικούς απατεώνες. Όταν ήταν μικρός, ονειρευόταν να γίνει ιππότης. Τώρα ως ενήλικας, όταν βλέπει ανθρώπους να βρίσκονται σε κίνδυνο, δεν μπορεί να αντισταθεί στην... ανάμειξη.

Αυτό ήταν το βασικό κόνσεπτ στο Μυστήριο του Χρυσού Πιθήκου. Μια σειρά που βρήκε το δρόμο της προς τη χώρα μας το 1983. Όταν εμείς, λοιπόν, μαθαίναμε για τις περιπέτειες του Τζέικ Κάτερ (στον οποίο είχε δανείσει τη φωνή του ο δικός μας Ντίνος Καρύδης στη μεταγλώττιση) το σίριαλ είχε ήδη κοπεί από το τηλεοπτικό δίκτυο ABC στην Αμερική…

Οι περισσότεροι τηλεκριτικοί εξέλαβαν την σειρά σαν μια προσπάθεια εκμετάλλευσης της επιτυχίας της πρώτης κινηματογραφικής περιπέτειας του Ιντιάνα Τζόουνς που είχε σαρώσει τα ταμεία έναν χρόνο πριν. Η αλήθεια εντούτοις είναι ότι αφ' ενός ο παραγωγός Ντόναλντ Μπελιζάριο είχε προτείνει τη σειρά στο δίκτυο αρκετά χρόνια πριν την ταινία και αφ' ετέρου η σειρά έχει περισσότερες ομοιότητες με μια παλιότερη ταινία του Χόλυγουντ (Only Angels Have Wings, 1939) παρά με τον Ιντιάνα Τζόουνς.

Οι περιπέτειες στον Νότιο Ειρηνικό, όπου διαδραματίζονταν η σειρά, συγκινούσαν τους πιτσιρικάδες τα μεσημέρια που προβάλλονταν. Για να μη σας μείνει η απορία, ο τίτλος προέρχεται από ένα χρυσό άγαλμα πιθήκου που ήταν το σήμα κατατεθέν στο μπαρ όπου σύχναζε ο Τζέικ και οι άλλοι πρωταγωνιστές. Πλην της ΕΡΤ, «Το μυστήριο του χρυσού πιθήκου» προβλήθηκε κι από το MEGA CHANNEL στα πρώτα του χρόνια! 


«Πηγή: https://www.athensvoice.gr/culture/tv/568337_otan-ydroplano-protompike-sti-zoi-mas»

ΠΗΓΗ: www.gazzetta.gr-menhouse.gr-wikipedia.gr-athensvoice.gr-ertopen.com-pronews.gr-airtribe.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...