Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

 Η Αρλέτα, τραγουδοποιός κι ε


ρμηνεύτρια, μπορεί να ταξίδεψε νωρίς για τ’ άστρα, η απουσία της όμως θα αναπληρώνεται για πάντα από τα τραγούδια της. Ήταν ταγμένη σε αυτό που έκανε με ουσία και σεβασμό, έχοντας πλάι της την κιθάρα, τις λέξεις και τις μελωδίες της. Προσωπικότητα συγκροτημένη, είχε άποψη για την κοινωνία, την τέχνη, την ίδια τη ζωή. Σταθερή και ανεξίτηλη μέσα στον ρου του χρόνο, η Αρλέτα ήταν μια ολοκληρωμένη καλλιτέχνιδα.

Αρλέτα – Η ζωή της με λίγα λόγια

Η Αρλέτα γεννήθηκε στο Μεταξουργείο από γονείς Ρουμελιώτες στις 3 Μαρτίου 1945. Πατρίδα της, όμως, ένιωθε πάντα τα Εξάρχεια, όπου έζησε μετά τα δώδεκά της χρόνια. Ως μαθήτρια είχε την τύχη να συναντήσει μια σπουδαία δασκάλα, την Αντιγόνη Στρεψιάδη, η οποία της δίδαξε πολλά και την επηρέασε βαθύτατα. Αφού αποφοίτησε από το σχολείο, έδωσε εξετάσεις και πέρασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, όπου γνώρισε άλλους δύο δασκάλους που την ενέπνευσαν, τον Γιάννη Μόραλη και τον Παντελή Πρεβελάκη. Εξίσου πολύτιμη στάθηκε και η μαθητεία της δίπλα στον ζωγράφο Πάνο Σαραφιανό.

Η ζωγραφική ήταν αδιαμφισβήτητα η μία από τις μεγάλες της αγάπες. Η δεύτερη ήταν η μουσική. Στην αρχή αυτοδίδακτη και εν συνεχεία με σπουδές κιθάρας για δύο χρόνια δίπλα στον Δημήτρη Φάμπα, δεν διάλεξε εκείνη τον δρόμο του τραγουδιού αλλά το αντίθετο∙ το τραγούδι την διάλεξε. Μέσα στη δεκαετία του 1960 τυχαία σε μια εκδρομή, όταν η Αρλέτα ήταν ακόμη πρωτοετής φοιτήτρια, ο Γιώργος Παπαστεφάνου την άκουσε να τραγουδά και, γοητευμένος από τη φωνή της, την πρότεινε ως μια νέα ερμηνεύτρια στον Αλέκο Πατσιφά, τον διευθυντή της Λύρα. Έτσι, η Αρλέτα μπήκε στον κύκλο του Νέου Κύματος.

Στις μπουάτ της Πλάκας τραγούδησε για ένα μικρό χρονικό διάστημα, ενώ ευρέως στο κοινό ξεκίνησε να εμφανίζεται μετά τη Χούντα. Φωνή βελούδινη, ευαίσθητη και αέρινη συνεργάστηκε με πολλούς εξαίρετους καλλιτέχνες και ασχολήθηκε και η ίδια με την τραγουδοποιία χωρίς, ωστόσο, να αφήσει στο περιθώριο την ιδιότητα της ζωγράφου. Έφυγε στα 72 της χρόνια, στις 8 Αυγούστου του 2017, εξαιτίας επίμονων προβλημάτων υγείας.


Διαβάστε όλο το άρθρο στο https://artic.gr/arleta-me-ti-veloudini-foni/


Πηγή:act@artic.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...