Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2020

Creedence Clearwater Revivalς:Αγαπημένη Αμερικανική μπάντα που φάνηκε στα τέλη της δεκαετίας του 60. Έπαιζαν απλά –πλην όμως αξιομνημόνευτα- τραγούδια, βασισμένα στην παραδοσιακή Blues/Rockabilly φόρμα, διανθισμένα με την "κοφτερή" φωνή και τα μινιμαλιστικά κιθαρίσματα του John Fogerty.

Το «Bad Moon Rising» περιλαμβάνεται στο δίσκο των Creedence Clearwater Revival «Green River», που κυκλοφόρησε το 1969.
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα αγαπητό τραγούδι, με μουσική άφθαρτη από το χρόνο, που όταν κυκλοφόρησε ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος των ακουσμάτων κάθε φοιτητή που σεβόταν τον εαυτό του.
Το τραγούδι το έγραψε ο John Fogerty, τραγουδιστής και κιθαρίστας των Creedence Clearwater Revival.

Εν αρχή ην το ριφ — συμβαίνει συχνά στους συνθέτες που είναι ροκ κιθαρίστες: ξεκινάνε με ένα ριφ και πάνω σε αυτό γράφουν το τραγούδι. Εν αρχή ην το ριφ, λοιπόν. Υπήρχε επίσης μια φράση που έπρεπε να κολλήσει κάπου —για την ακρίβεια: του είχε καρφωθεί να την κολλήσει κάπου—, η οποία προερχόταν από ένα βιβλιαράκι (το κουβάλαγε χρόνια, μπας και του χρειαστεί) με φράσεις κατάλληλες για τίτλους τραγουδιών: Bad moon rising. ‘Ξέρω ότι το τέλος έρχεται σύντομα’, ‘‘Eγινε αποκάλυψη σε μας’, η χαρούμενη μελωδία του τραγουδιού δεν μας προϊδεάζει για ένα τέτοιο λυρικό νόημα.

To τραγούδι λειτουργεί μεταφορικά, ενώ πηγή έμπνευσης στέκεται μια ασπρόμαυρη noir ταινία, ‘The Devil and Daniel Webster’ (1941), όπου ένας άνθρωπος κακότυχος πουλά τη ψυχή του στο διάβολο.

Το τραγούδι επίσης ακούγεται και στο An American Werewolf in London του John Landis το 1981.

πηγη-depart.gr-rockrooster.gr-musicheaven.gr-tralala.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...