Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020

Η «Μάχη» (Combat!), , ήταν η ευτυχισμένη ώρα της εβδομάδας για κάθε μπόμπιρα που μεγάλωνε στην Ελλάδα της δεκαετίας του ’70.


Η «Μάχη» επιδεικνύει, λοιπόν, μιαν απρόσμενη αντοχή στον χρόνο, παρά τα κλισέ που αναπαράγει, και παρά τις αδύναμες –σήμερα πια– σκηνές μάχης. Μετά τον κινηματογραφικό «Στρατιώτη Ράιαν» (1998) και το επίσης τηλεοπτικό «Band of Brothers» (ΗΒΟ, 2001) και μόνον οι ήχοι των πυροβολισμών και των εκρήξεων στη «Μάχη» αρκούν για να μειδιάσεις ελαφρώς.

Και όμως ήταν πειστική ως προς τον γενικότερο ρεαλισμό της ανθρώπινης συνθήκης που αποτύπωνε. Είχε βέβαια σημαντικούς σκηνοθέτες, στο ξεκίνημά τους τότε: Ρόμπερτ Ολτμαν, Λάζλο Μπένεντεκ, Ρίτσαρντ Ντόνερ κ.ά. Χάρη στους χαρακτήρες όμως είναι που η «Μάχη» δικαιολογεί τη διαχρονική της αξία.


Πρωταγωνιστικά μέλη ήταν οι Ρικ Τζέϊσον (σαν Υπολοχαγός πεζικού Τζιλ Χένλι),
Βικ Μόροου (Λοχίας Τσιπ Σόντερς),
Τζακ Χόγκαν (Στρατιώτης Ουϊλιαμ Κίρμπυ),
Πιέρ Τζαλμπέρτ (Στρ. Πολ "Κέϊτζ" Λεμέϊ), Σέκι Γκριν (μόνο την πρώτη χρονιά, σαν στρ. Μπράντοκ), Κόνλαν Κάρτερ (σαν γιατρός, υποψήφιος για βραβείο Emmy το 1964)
και Ντικ Πίμποντι (Στρ. "Λίτλτζον"). Μαζί τους, δεκάδες γνωστοί ηθοποιοί σε ρόλους guest. Η σειρά ακολουθεί τις περιπέτειες ενός αποσπάσματος του Αμερικανικού πεζικού κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Γαλλία.

Η θρυλική τηλεοπτική σειρά «η Μάχη» που συντρόφευσε εκατομμύρια τηλεθεατές  σε όλο τον κόσμο είχε αφιερώσει ένα ολόκληρο επεισόδιο στην δράση ενός γενναίου Έλληνα συνταγματάρχη που πολέμησε μαζί με τους άντρες του στο πλευρό των συμμάχων. Στο σενάριο ο Έλληνας αξιωματικός Αριστοτέλης Καψάλης, που υποδύεται ο αξέχαστος ελληνοαμερικανός ηθοποιός Τέλης Σαβάλας, εφαρμόζει ένα παράτολμο σχέδιο για να αντινάξει γερμανικές αποθήκες καυσίμων που φρουρούνται από υπέρτερες στρατιωτικές δυνάμεις. Το επεισόδιο της θρυλικής σειράς COMBAT του «ABC«, όπου ο Τέλης Σαβάλας υποδύθηκε τον Έλληνα αξιωματικό από το Δίστομο, ονομάστηκε «Βεντέτα» Οι σύμμαχοι τον θεωρούν ιδιόρυθμο και ακραίο στις αντιδράσεις, αλλά εντυπωσιάζονται όταν το βράδυ στην ανάπαυλα της μάχης, σηκώνεται να χορέψει ζεϊμπέκικο υπό τους ήχους του μπουζουκιού. Τότε μαθαίνουν ότι ο σκληρός Έλληνας αξιωματικός κατάγεται από το μαρτυρικό Δίστομο που έκαναν το ολοκαύτωμα οι Ναζί και εκεί στο τέλος «απέμειναν μόνο μύγες και βουνά σκόνης». Ο τελευταίος χορός του συνταγματάρχη από το μαρτυρικό Δίστομο «Οι  σκέψεις τον κάνουν να χορέψει γιατί δεν έχει πια σπίτι να επιστρέψει», εξηγεί ένας από τους στρατιώτες του στους έκπληκτους αμερικανούς. Τότε ο Σαβάλας σηκώνεται και ξεκινά το χορό φωνάζοντας «Αθάνατη πατρίδα. Αθάνατη Ελλάδα». Μάλιστα ένας από τους συμπολεμιστές του , ο Μήτσος», είναι ο John Aniston (Γιάννης Αναστασάκης ) πατέρας της Jennifer¨Aniston , την οποία ο Σαβάλας είχε βαφτίσει…...


Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα επεισόδια διάρκεσαν για σαφώς μεγαλύτερη χρονική περίοδο από ότι οι αληθινές επιχειρήσεις του Αμερικανικού στρατού στη Γαλλία –συγκεκριμένα στη Νορμανδία- και στα ευρωπαϊκά εδάφη (6 Ιουνίου 1944-7 Μαΐου 1945).


Δυστυχώς οι δύο βασικοί ηθοποιοί είχαν τραγικό τέλος. Ο Βικ Μόροου αποκεφαλίστηκε από έλικα ελικοπτέρου κατά τη διάρκεια γυρισμάτων το 1982, ενώ ο Ρικ Τζέισον ύστερα από μια πολυτάραχη προσωπική ζωή, αυτοκτόνησε με όπλο το 2000 σε ηλικία 77 ετών.


Πηγη:kathimerini.gr-mixanitouxronou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...