Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020

Μύθος και πραγματικότητα» ο τεχνικός κινηματογράφου Μάρκος Ζέρβας, ο άνθρωπος που βρισκόταν πίσω από τις κάμερες στις ταινίες της Φίνος Φιλμ.

Ο Μάρκος Ζέρβας ήταν εμβληματική φυσιογνωμία της Φίνος Φιλμ. Ήταν ένας από τους πρώτους συνεργάτες του Φίνου, από την εποχή ακόμα των Ε.Κ.Σ. (Ελληνικά Κινηματογραφικά Στούντιο), πρόδρομο της Φίνος Φιλμ. Εργατικός, ευρηματικός και αφοσιωμένος στη δουλειά του, δεν άργησε να γίνει θεμελιώδης συντελεστής του «θαύματος» της Φίνος Φιλμ και πολύτιμος συνεργάτης του Φίνου.


Εργάστηκε αρχικά ως τεχνικός και ηχολήπτης. Από το 1952 και μετά ήταν ο σκηνογράφος των περισσότερων ταινιών της εταιρίας, ενώ από το 1958 ανέλαβε τη γενική διεύθυνση της, έως το θάνατο του Φίνου το 1977.


Κατά τη διάρκεια της «χρυσής εποχής» του ελληνικού κινηματογράφου, ο Μάρκος Ζέρβας επιμελήθηκε τα ντεκόρ, τα σκηνικά και είχε την διεύθυνση της παραγωγής σε 250 ταινίες της Φίνος Φιλμ, μεταξύ των οποίων και των μιούζικαλ της δεκαετίας του 60. Παράλληλα, είχε επιμεληθεί τα σκηνικά πέντε θεατρικών έργων.

Σύμφωνα με τη σύντροφό του Αγγελική Λάμπρου, η αγαπημένη του ταινία ήταν «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο» του Βασίλη Γεωργιάδη.



 Στη συνέχεια εργάστηκε σε παραγωγές της τηλεόρασης και του κινηματογράφου.


πηγη:finosfilm-in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...