Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020

 Η ιστορία είναι πλέον παλαιά και άκρως ενδιαφέρουσα. Όσοι την παραβλέπουν ή την υποτιμούν δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητά της και τις προεκτάσεις της…


Αναφέρομαι στη… μεταθανάτια περίοδο του ιστορικού εργοστασίου ηχογραφήσεων, επεξεργασίας και κοπής δίσκων (γραμμοφώνου, βινυλίου και ακτίνας cd), COLUMBIA, στη γέφυρα του Περισσού.

Η Βρετανική Columbia στοχεύοντας στην αγορά της Βαλκανικής και της Μέσης Ανατολής αποφάσισε να λειτουργήσει στην Αθήνα εργοστάσιο παραγωγής γραμμοφώνων, ραδιοφώνων, φωνογραφικών δίσκων, μεγαφώνων και παντός είδους φωνοληπτικών ηχητικών οργάνων και άλλων συναφών προϊόντων.

Οι εργασίες κατασκευής άρχισαν 1928 και ολοκληρώθηκαν το Δεκέμβρη του 1929 (Λεωφόρος Ηρακλείου 127) στην Ριζούπολη του Δήμου Αθηναίων σε έκταση 14 στρεμμάτων. Το 1991 οι πόρτες του κλείνουν για πάντα. Η πρώτη φωνογραφική βιομηχανία έκλεισε μετά από 60 χρόνια λειτουργίας.

Ο πρώτος δίσκος θα έβγαινε στην αγορά το Δεκέμβριο του 1930. Στις εγκαταστάσεις ετοίμαζαν αρχικά τους δίσκους οι δισκογραφικές εταιρείες Columbia, His Master Voice (αργότερα μετονομάστηκε σε Columbia – EMI), αλλά και οι ανταγωνιστές, Odeon και Parlophone.

Από το 1964, το συγκρότημα της COLUMBIA, ηχογραφούσε πρωί – μεσημέρι – βράδυ προσπαθώντας να αντεπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες τής ελληνικής δισκογραφικής παραγωγής, η οποία είχε επί πολλά χρόνια αυξητική πορεία…

Εκεί λοιπόν ηχογράφησαν μεγάλα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού, εμβληματικές προσωπικότητες της μουσικής ιστορίας του τόπου, πρωτοπόροι, και άλλοι με καλές, μέτριες ή και κακές επιδόσεις. Ήταν για όλους όσοι εργάστηκαν και δημιούργησαν για το τραγούδι, το «σπίτι μας».

Το 1990 είναι η χρονιά κατά την οποία σταματούν οι ηχογραφήσεις και μπαίνει οριστικό λουκέτο στο εργοστάσιο. Σήμερα φαίνονται έντονα τα σημάδια της φθοράς και της εγκατάλειψης. Αίθουσες άδειες. Το υλικό σκορπισμένο, ξεχασμένο, πεταμένο στα σκουπίδια. Υλικό που σήμερα δεν το βρίσκεις εύκολα. Οι τοίχοι μισογκρεμισμένοι. Η αίσθηση πως εκεί ήταν ο πρώτος σταθμός της ελληνικής μουσικής είναι έντονη, μα ξεθωριασμένη.

Στα στούντιο της Columbia ηχογραφήθηκαν όλα τα αριστουργήματα της ελληνικής Μουσικής. Από εκεί έχουν περάσει προσωπικότητες όπως: Τσιτσάνης, Μπιθικώτσης, Χατζιδάκις, Βέμπο, Χιώτης, Βαμβακάρης, Ξαρχάκος, Γκάτσος, Ελύτης, Ρίτσος, Σεφέρης και άλλοι πολλοί.

Εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων έχουν καταθέσει την ψυχή τους για να παραχθεί αυτός ο όγκος των δίσκων περίπου 250.000 δίσκοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...