Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020

«Τhe Karate Κid». Μια από τις ταινίες που σημάδεψαν όσο λίγες τη δεκαετία του 1980. Για τους περισσότερους, μια ταινία που μιλά με απλά λόγια για την ενηλικίωση, τα οικογενειακά πρότυπα και τη βία του ισχυρού στον αδύναμο (bullying στην καθομιλουμένη).

Μια ταινία που γυρνάει τους μεγαλύτερους στην δεκαετία του ΄80 φέρνοντας στην μνήμη αναμνήσεις από ντίσκο μουσική και φουσκωτά χτενίσματα, μια ταινία διαχρονική για όλη την οικογένεια -ο καθένας για διαφορετικό λόγο θα την αγαπήσει-είναι η ταινία του JOHN AVILDSEN ( κέρδισε το BEST DIRECTOR OSCAR για την ταινία ROCKY το 1976), KARATE KID.

Ένας έφηβος ο Ντάνιελ Λαρούσο – στο ρόλο ο RALPH MACCHIO ένας από του 12 πιο υποσχόμενους ανερχόμενους ηθοποιούς του 1984 στο John Willis΄Screen World- μετακομίζει χωρίς την θέληση του αλλά λόγω της δουλειάς της μητέρας του (RANDEE HELLER) στην Καλιφόρνια. Ο πρώτος εφηβικός έρωτας κάνει της εμφάνιση του στα μάτια μιας ξανθιάς όμορφης κοπέλας, της Άλις (ELISABETH SHUE η οποία μάλιστα διέκοψε της σπουδές της στο Harvard για να παίξει στην ταινία) μαζί με τα πρώτα μπλεξίματα. Το πρώην αγόρι της Άλις ο Τζον Λόρενς (WILLIAM ZABKA) και η παρέα του , τα παιδιά του καράτε ή καλύτερα του βαράτε και όποιον πάρει ο χάρος, γίνονται φανατικοί αντίπαλοι του Ντάνιελ. Όπου τον πετύχουν τον σπάνε στο ξύλο μέχρι που επεμβαίνει ο συντηρητής της πολυκατοικίας και μελλοντικός φίλος και δάσκαλος Καράτε του Ντάνιελ , ο MIYAGI ( τον ρόλο ενσαρκώνει ο NORIYUKI PAT MORITA) και οι ρόλοι αντιστρέφονται. Ο Μιγιάγκι προσπαθεί να μάθει στον Ντάνιελ το αληθινό νόημα του Καράτε – τρόπος άμυνας και όχι χτύπημα χωρίς έλεος- να τον διδάξει την τέχνη που του έμαθε ο δικός του πατέρας. Ένας γερός δεσμός φιλίας χτίζεται ,με αποτέλεσμα την νίκη στο τουρνουά καράτε εναντίον των κακών της ομάδας COBRA KAΪ και την ισορροπία στην νέα ζωή του Ντάνιελ.

Πρόκειται για ένα φιλμ χωρίς νόημα αλλά με μεγάλες αλήθειες. Ψυχογράφημα των εφήβων που κατηγορούν τους γύρω τους για ότι κακό τους συμβαίνει και όχι απλά μια ταινία που μιλά για έναν έφηβο που κερδίζει τους «κακούς» για να κατακτήσει το κορίτσι, προβάλει μια μεγάλη αλήθεια μέσα από το μάθημα της πολεμικής τέχνης. Η εσωτερική πειθαρχία και η ωρίμανση είναι αυτή που βοηθάει στο να ξεπεραστούν τα προβλήματα. Όμορφη όμως είναι και η παραβολή των σχέσεων ισορροπίας στο καράτε με αυτή στην ζωή, καθώς και η αντιστοιχία των σχέσεων όπως το ότι ο DANIEL στο πρόσωπο του MIYAGI βρίσκει έναν πατέρα και ο MIYAGI στο πρόσωπο του DANIEL το αγέννητο παιδί του.

Πηγη-freecinema.gr-cine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...