Σάββατο 29 Αυγούστου 2020

Το Χάραμα υπήρξε θρύλος της νυχτερινής ζωής της Αθήνας για πάνω από τριάντα χρόνια. Ήταν ένα μικρό μαγαζί που βρισκόταν καλά κρυμμένο μέσα στο ιστορικό δάσος της Καισαριανής, δίπλα ακριβώς από το μνημείο πεσόντων.

ΝΑ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ:

Η ιστορία του

Το εγκαινίασε μεταπολεμικά ο Πάνος Γαβαλάς, με άλλο όνομα και δέσποζε στην Καισαριανή, στην περιοχή Σκοπευτήριον. Μετά το ’60 και αφού άλλαξε χέρια -από το 1964 ανήκε πια στον Κίμωνα Φαραντζή- μετονομάζεται σε Χάραμα (από το τραγούδι του Παπαϊωάννου «Πριν το χάραμα μονάχος») κι επαναλαμβάνεται κι εδώ η επιτυχημένη σύμπραξη Τσιτσάνη – Παπαϊωάννου που είχε προηγηθεί στο Φαληρικόν το 1956.
Στο Χάραμα γυρνάει τις στροφές του ο Τσαρούχης, εδώ μεσουρανεί η Μπέλλου για χρόνια, εδώ συχνάζει ο Φλωράκης και αλλοι.
Το 1979, η UNESCO στέλνει τον καθηγητή εθνομουσικολόγο Simha Arom στην Ελλάδα να καταγράψει για το αρχείο της την ελληνικη λαϊκή μουσική. Στο Χάραμα και για την UNESCO ο Τσιτσάνης ηχογραφεί ένα live, που γίνεται διπλός δίσκος το 1980 (“Το Χάραμα Τραγούδια και ταξίμια του Βασίλη Τσιτσάνη”) από τη θρυλική ετικέτα δίσκων της Oμόνοιας «TzinaVenus».  Ό,τι γράφτηκε σ’αυτο το δίσκο, αποτελει θησαυρό της λαϊκής μας μουσικής. Η εγγραφη γινεται μια και εξω, οπως την εποχη του ρεμπετικου.

Δεκαετία του ’70

Τη δεκαετία του 1970, δίπλα στον Βασίλη Τσιτσάνη στο Χάραμα τραγουδούν, κάνοντας τα περάσματά τους, οι μεγαλύτερες νεότερες γυναικείες φωνές της Ελλάδας: η Βίκυ Μοσχολιού, η Χάρις Αλεξίου, η Δήμητρα Γαλάνη, η Μαρίζα Κωχ, η Τάνια Τσανακλίδου, η Αλεξάνδρα. Με κάποιες συνεργάζεται και στη δισκογραφία, όπως με τη Γαλάνη, ενώ τελευταία στενή συνεργάτιδά του είναι η Χαρούλα Λαμπράκη.

Από το Χάραμα περνούν οι πάντες για να τον ακούσουν και να τον δουν στο πάλκο. Τα ζεύγη Παπαμιχαήλ – Βουγιουκλάκη και Καζάκος –  Καρέζη, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, η Μελίνα Μερκούρη ο Αριστοτέλης Ωνάσης αλλά και μεγάλες ξένες προσωπικότητες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...