Κυριακή 31 Μαΐου 2020

Σας αρέσει το μπιλιάρδο; Σας αρέσει ο τζόγος, επίσης; Τότε αυτή είναι η ταινία σας! Ο κόσμος είναι δικός μου μας λέει ο αυτοκαταστροφικός, εθισμένος στο παιχνίδι και στο τζόγο Newman σ` αυτήν την ταινία του Robert Rossen(Σκηνοθέτης του Alexander the Great ,του 1956 τον Richard Burton στον ομώνυμο ρόλο),στο «The Hustler» του 1961 .

Πολλοί θα έχετε ακουστά ή θα έχετε δει την ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε, το «Χρώμα του Χρήματος», με τον Πωλ Νιούμαν στο ρόλο του Έντι Φέλσον, για τον οποίο είχε κερδίσει και το μοναδικό του Όσκαρ (σε σύνολο εννέα υποψηφιοτήτων). Αυτό που ίσως να μην είναι ευρέως γνωστό είναι πως αυτός ο χαρακτήρας του Έντι Φέλσον είναι βασισμένος στον ομώνυμο ρόλο που είχε ερμηνεύσει ο Νιούμαν το 1961 στο «The Hustler», για τον οποίο είχε προταθεί για το Όσκαρ καλύτερης ανδρικής ερμηνείας, και πως το «Χρώμα του Χρήματος» είναι ουσιαστικά η συνέχεια αυτής της (καλύτερης) ταινίας του 1961.

Το βιβλίο είχε γράψει το 1959 ο Sidney Carroll, ο οποίος συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη Robert Rossen(έκανε και την παραγωγή), στην συγγραφή του σεναρίου. Η ταινία μας πάει στο 1960, για να παρακολουθήσουμε τις περιπέτειες(και τα δράματα), του “Fast Eddie” Felson, ενός νεαρού και ταλαντούχου παίκτη του μπιλιάρδου. Ο Felson αναλώνει το ταλέντο του σε μικρά παιγνίδια στοιχημάτων, βγάζοντας τα προς το ζην(μάθε τέχνη κι άστηνε και όταν πεινάσεις πιάστηνε, που λέμε). Από τα καταγώγια της περιοχής του(Καλιφόρνια) και τα κακόφημα στέκια(μη ξεχνάτε ότι δεν ήταν και το πιο κυριλέ άθλημα, εκείνα τα χρόνια…), επιχειρεί να φτάσει στα σαλόνια, νικώντας τον θρύλο «Minnesota Fats». Αυτή είναι η επιδίωξη και η κεντρική ιδέα, γιατί πάνω της χτίζεται ένα πολύ ενδιαφέρον ταξίδι στον κόσμο των συναισθημάτων.

Αρχικά ο ρόλος του Έντι Φέλσον ήταν να τον υποδύθει ο Φρανκ Σινάτρα, αλλά τελικά επιλέχθηκε ο Πωλ Νιούμαν μετά από προτροπή της Λιζ Τέιλορ προς τους παραγωγούς.


Πηγη-cine.gr-cinemanights.gr-cineoasis-wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...