Κυριακή 31 Μαΐου 2020

Πιθανότατα η καλύτερη αστυνομική ιστορία που γράφτηκε ποτέ, το θρυλικό Γεράκι της Μάλτας μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο τρεις φορές. Η συναρπαστική αφήγηση διακρίνεται για τον ωμό ρεαλισμό, την ακρίβεια και την οικονομία της καθώς και για τους φυσικούς και δυνατούς διαλόγους.

Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ στο ρόλο του ιδιωτικού ντετέκτιβ Σαμ Σπέιντ και η Μαίρη Άστορ στο ρόλο της femme fatale πελάτισσάς του. Οι δυο πρωταγωνιστές πλαισιώνονται από τους Γκλάντις Τζορτζ, Πίτερ Λόρε και Σίντνεϊ Γκρίνστριτ. Η ταινία αποτελεί το πρώτο σκηνοθετικό εγχείρημα του Τζον Χιούστον( σηματοδότησε το ξεκίνημα ενός νέου κινηματογραφικού είδους, τη γέννηση ενός διαχρονικού σταρ και την αρχή μιας υπέροχης φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των Χιούστον και Μπόγκαρτ)και προτάθηκε για 3 βραβεία Όσκαρ μεταξύ των οποίων και για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.

Όταν η Warner Brothers διαπίστωσε την επιτυχία του Maltese Falcon θέλησε να γυρίσει και ένα sequel, μάλιστα ο John Huston είχε γράψει και το σενάριο με τον τίτλο ‘Three Strangers’. Στην ταινία θα πρωταγωνιστούσαν πολλοί από τους κεντρικούς χαρακτήρες του Maltese Falcon και φυσικά ο Sam Spade. Πριν μπεί μπροστά η παραγωγή όμως, ο Dashiell Hammett πληροφόρησε την Warner Brothers ότι διατηρούσε τα δικαιώματα των χαρακτήρων και παρά το γεγονός ότι το στούντιο είχε αγοράσει τα δικαιώματα του μυθιστορήματος αυτό δεν σήμαινε ότι του ανήκαν και τα δικαιώματα των χαρακτήρων. Το sequel δεν έγινε ποτέ. Αλλά το σενάριο του John Huston, Three Strangers τελικά γυρίστηκε με διαφορετικούς χαρακτήρες. Οι Peter Lorre και Sydney Greenstreet εμφανίστηκαν στο φιλμ.

Ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ δεν ήταν η πρώτη επιλογή για τον ρόλο του Σαμ Σπέιντ. Ο παραγωγός της ταινίας Χαλ Ουόλις προσέγγισε αρχικά τον Τζορτζ Ραφτ, ο οποίος απέρριψε το ρόλο του Σπέιντ επειδή δεν ήθελε να συνεργαστεί με έναν άπειρο σκηνοθέτη

Πηγη-wikipedia-www.politeianet.gr-cine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...