Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Κοσμαγάπητος καλλιτέχνης επί δεκαετίες ολόκληρες, δημοφιλής πρωταγωνιστής της μεγάλης οθόνης. που σφράγισε ανεξίτηλα τους ρόλους που ερμήνευσε, χαρίζοντας άφθονο γέλιο.Νωρίς το πρωί της Τετάρτης, έφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος ηθοποιός Κώτσας Βουτσάς σε ηλικία 88 χρονών.

Ο “αιώνιος έφηβος” του ελληνικού κινηματογράφου, ο άνθρωπος που με το αυθόρμητο γέλιο του, με την αγάπη του για τη ζωή και τον έρωτα δεν “γέρασε” ποτέ, ο Κώστας Βουτσάς, δεν είναι πια εδώ.Ποιος δεν θυμάται άραγε τα αξέχαστα,«έχω και κότερο, πάμε μια βόλτα;» ή το «Κάτινααα σαλαμάκι.


Είναι πολλά τα χρόνια του Βουτσά σε κινηματογράφο και θέατρο, πρόκειται άλλωστε για έναν καλλιτέχνη που μπαίνει στα σπίτια όλων των Ελλήνων εδώ και δεκαετίες, άλλοτε ως γαμπρός από το Λονδίνο, άλλοτε ως τέντι-μπόι των εν Ελλάδι sixties και άλλοτε ως γκομενιάρης μαγκάκος – αυτό που ήταν μια ζωή ολόκληρη, όπως παραδέχεται κι ο ίδιος.

Ήταν το 1961, όταν με την εμφάνιση του στον «Κατήφορο» απόκτησε ευρεία αναγνωρισιμότητα για να απογειωθεί στη συνέχεια ως ο απόλυτος πρωταγωνιστής σε ταινίες που έφταναν να κόβουν έως και 650 χιλιάδες εισιτήρια την δεκαετία 60 και 70.


Ο Κώστας Βουτσάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1931, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς (31 Δεκεμβρίου). Το επίθετό του ήταν κανονικά Σαββόπουλος. Κώστας Σαββόπουλος θα λεγόταν αν δεν είχε επικρατήσει το «Βουτσάς» λόγω του παππού του που έφτιαχνε και βαρέλια τα οποία ονομάζονταν «βουτσιά».



Από μικρός είχε το σαράκι του ηθοποιού και μεγαλώνοντας γράφτηκε στη Δραματική Σχολή του Μακεδονικού Ωδείου Θεσσαλονίκης.Στον κινηματογράφο ντεμπουτάρισε το 1953 στην κωμωδία του Γιώργου Λαζαρίδη «Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται».


Ακολουθήσανε ταινίες όπως «Η Αλίκη στο Ναυτικό» του Αλέκου Σακελλάριου και «Ο Σκληρός Ανδρας», του Γιάννη Δαλιανίδη, ο «Κατήφορος»,  για λογαριασμό της Φίνος Φιλμ.


Με τις κωμωδίες του, αλλά και τις συμμετοχές του στα μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη γίνεται σούπερ σταρ, ένας από τους μεγαλύτερους κωμικούς της Ελλάδας, αφήνοντας στην ιστορία ατάκες και αξέχαστες στιγμές που χαρακτήρισαν μια ολόκληρη εποχή, αλλά και πλήθος μιμητών που δεν κατάφεραν ποτέ να τον φτάσουν στο πηγαίο κωμικό timing που είχε ως έμφυτο ταλέντο.


Στη μικρή οθόνη πρωτοεμφανίστηκε το 1973 στο σίριαλ «Βαριετέ« της τότε ΥΕΝΕΔ.Ε για να ακολουθήσουν πολλές εμφανίσεις σε τηλεοπτικές σειρές όπως «Ο Ανδροκλής και τα λιοντάρια του», «Για μια θέση στον ήλιο», «Γιούγκερμαν», «Δέκα Μικροί Μήτσοι»,«Επτά θανάσιμες πεθερές», «Η πολυκατοικία» κ.ά.

Οι ταινίες του Κώστα Βουτσά θα μας συντροφεύουν για πάντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...