Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020

Τα βιβλία του Ιουλίου Βερν παραμένουν μέχρι και σήμερα από τα περισσότερα γοητευτικά, περιπετειώδη και προφητικά μυθιστορήματα που γράφτηκαν ποτέ.

Το αγαπημένο έργο του Ιουλίου Βερν γίνεται κινηματογραφική ταινία που αν και δεν φτάνει βεβαίως στα ύψη του βιβλίου είναι μια από τις πιο ωραίες ταινίες του κινηματογράφου από καταβολής του και η καλύτερη παραγωγή που βγήκε ποτέ από τα στούντιο Disney.

Εξαιρετικός ο Τζέιμς Μέισον στο ρόλο του Νέμο δίνει όμως έμφαση στη σκοτεινή πλευρά του. Συμπαθέστατες και οι ερμηνείες των κωμικών εδώ Ντάγκλας, Λόρε. Ο Πολ Λούκας δίνει κατώτερη αλλά σχετικά προσεγμένη ερμηνεία.

Ο σκηνοθέτης Ρίτσαρντ Φλέισερ καταφέρνει να μεταδώσει όλη τη μαγεία του κόσμου κάτω από τη θάλασσα μαζί με το πνεύμα του έργου, με εντυπωσιακά, για την εποχή τους, οπτικά εφέ.

Από τους κύριους πρωταγωνιστές της ταινίας είναι ο περίφημος Ναυτίλος, ένα εφεύρημα άγνωστο για την εποχή του 19ου αιώνα.Η δουλειά που έχει γίνει από την Disney για το σχεδιασμό του Ναυτίλου είναι αξιέπαινη. Χωρίς, υπενθυμίζω, την πολυτέλεια του CGI, η Disney κατασκεύασε μοντέλα μικρών ή μεγαλύτερων διαστάσεων για το Ναυτίλο και το αποτέλεσμα καταφέρνει να γίνεται ανεκτό ακόμη και σήμερα.

Η ταινία περιλαμβανει μια απίστευτα  υπεροχη φωτογραφια και  πρωτοποριακές υποβρυχιες ληψεις.

Το δημοφιλές μυθιστόρημα παρακολουθεί ένα τεράστιο «κήτος», το οποίο διατρέχει τους ωκεανούς και προκαλεί τους ναυτικούς. Δεν είναι γέννημα της φύσης αλλά της ανθρώπινης επινόησης. Ο Ναυτίλος διοικείται από τον πλοίαρχο Νέμο, ο οποίος έχει ορκιστεί να «τιμωρήσει» την ανθρωπότητα και να βοηθήσει τους αδικημένους.

Πριν από λίγους μήνες, η Disney αποφάσισε να «τορπιλίσει» το σχέδιο του McG για μια νέα κινηματογραφική ανάγνωση του
κλασικού του Ιουλίου Βερν, «20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα» .Το πρότζεκτ επανέρχεται και μάλιστα με πολύ καλύτερους όρους, αφού στη σκηνοθετική καρέκλα θα καθίσει ο Ντέιβιντ Φίντσερ,η ιδιοφυία πίσω από το Fight Club, άρτι αφιχθείς από το σύμπαν του Facebook.

Aυτη θα ειναι και η πρωτη σοβαρη αποπειρα ριμεικ της θρυλικης ταινιας βασισμενης στο μυθιστορημα του Ιουλιου Βερν απο το 1954.

Η συγκεκριμένη ταινία ,του 1954 ειναι η τρίτη στη σειρά ταινία βασισμένη στο θρυλικό μυθιστόρημα του Ιούλιου Βέρν.Οι δύο πρώτες ήταν εκείνες του Ζορζ Μελιές το 1907 και του Στούαρτ Πάτον το 1916.


Να αναφέρω και λίγα λόγια για το βιβλίο , εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1869 και είναι ένα από τα γνωστότερα έργα του Ιουλίου Βερν και για πολλούς το ποιό αγαπημένο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...