Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019

Μέχρι τη δεκαετία του '80. οι ροκ συναυλίες ήταν κάτι εντελώς άγνωστο στην Ελλάδα (αν εξαιρέσουμε την επεισοδιακή εμφάνιση των Rolling Stones το 1967 στη Λεωφόρο).Το Μωρό της δεκαετίας του '60 και ο Έφηβος της δεκαετίας του '70, εισέρχεται Αντρας πια στην δεκαετία του '80... Με την είσοδο της νέας δεκαετίας, τα κοινωνικο-πολιτικά πράγματα έδειχναν να αλλάζουν. Το ίδιο και οι μουσικές αντιλήψεις.Βλέπουμε λοιπόν ότι ήδη είχαν γίνει σημαντικές συναυλίες εκείνη την εποχή, όμως το πραγματικό ορόσημο υπήρξε το Rock in Athens, το πρώτο μεγάλο διεθνές φεστιβάλ ροκ και ποπ μουσικής στην Ελλάδα, που φιλοξενήθηκε το διήμερο 26 και 27 Ιουλίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο.Κορυφαία συγκροτήματα όπως οι Clash, οι Stranglers, οι Cure, οι Depeche Mode αλλά και η Νίνα Χάγκεν, οι Culture Club, οι Talk Talk και οι Telephone έπαιξαν μπροστά σε κοινό δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.«Εμφανίστηκαν συνολικά οκτώ συγκροτήματα. Την πρώτη ημέρα στη σκηνή ανέβηκαν οι Telephone και ακολούθησαν οι Stranglers, οι Depeche Mode και τελευταίοι οι Culture Club. Τη δεύτερη ημέρα εμφανίστηκαν πρώτοι οι Talk Talk  και ύστερα οι Cure, η Νίνα Χάγκεν με την μπάντα της και οι Clash – αυτή ήταν η τελευταία μεγάλη συναυλία τους».Ένα πρωτοποριακό για τη χώρα και την εποχή, υψηλών προδιαγραφών δρώμενο υπό την αιγίδα Μελίνας Μερκούρη, Ζακ Λανγκ, Γιώργου Παπανδρέου και «αύρα» ελληνογαλλική που επιχείρησε, κάπως άγαρμπα, είναι η αλήθεια, να συνδυάσει mainstream ποπ, πανκ ροκ και new wave αφενός, underground και εμπορική, κρατικά και κοινοτικά επιχορηγούμενη, κουλτούρα αφετέρου.
Το Rock In Athens '85 πέρασε στην εγχώρια μουσική ιστορία, δημιουργώντας έναν μύθο που ακόμα καλά κρατεί, τόσο ανάμεσα σε όσους έζησαν τότε το συναυλιακό διήμερο στο Καλλιμάρμαρο (στήθηκε στο πλαίσιο της Αθήνας - Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης), όσο και στους νεότερους, που έμαθαν αργότερα για την εμφάνιση των Clash και τη ...φούστα του Martin Gore των Depeche Mode, αλλά και για τις αντιδράσεις του συντηρητικού Τύπου.«Το μουσικό φεστιβάλ Rock in Athensήταν το δεύτερο μεγαλύτερο που διοργανώθηκε εκείνη τη χρονιά στην Ευρώπη, με πρώτο το θρυλικό Live Aid στο Γουέμπλεϊ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...