Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019

Το "ΝΕΟ ΚΥΜΑ" δανείστηκε τ' όνομα του από τη Γαλλική "Nouvelle Vague", δηλαδή τη νέα γενιά σκηνοθετών του Γαλλικού σινεμά της εποχής γύρω στο '60. αναπτύχθηκε λίγο πριν από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 και αποτελούσε μια προσπάθεια ανανέωσης του ελαφρού τραγουδιού. 

Το εγχείρημα που ξεκίνησε αρχικά σαν διαφημιστικό σλόγκαν της δισκογραφικής εταιρίας LYRA, έμελλε να φέρει φρέσκο αέρα στην ελληνική μουσική και να πλημμυρίσει τον ελληνικό κινηματογράφο με αρμονικές μελωδίες και αγαπημένα τραγούδια.



Δημιουργοί που χαρακτηρίστηκαν από ευγένεια, ήθος και μια μοναδική ευαισθησία, τραγουδιστές που η ερμηνεία τους έδινε μια άλλη εικόνα στο τραγούδι.Τα τραγούδια το Νέου Κύματος ήταν γεμάτα αθωότητα και αστεία στοιχεία Οι τραγουδιστές άγνωστοι στο ευρύ κοινό είχαν μόλις αποφοιτήσει ή ήταν φοιτητές ή απλά μουσικοί οι οποίοι προέρχονταν από παρέες που σύχναζουν εκεί.

Η ΚΑΙΤΗ ΧΩΜΑΤΑ μόλις είχε αφήσει τα θρανία του σχολείου. Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ ήταν ηθοποιός και στο θέατρο υπολόγιζε να μείνει. Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΙΟΛΑΡΗΣ που είχε έρθει από την Κύπρο ήταν φοιτητής φιλολογίας.
Όπως καταλαβαίνετε τα παιδιά του "ΝΕΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ" δεν είχαν στο μυαλό τη λέξη καριέρα όταν ξεκινούσαν.
Κι όλοι τους - συνθέτες, στιχουργοί, ερμηνευτές - συναντήθηκαν κάτω απ' την ετικέτα μιας καινούργιας δισκογραφικής εταιρίας που είχε το ελληνικό όνομα "ΛΥΡΑ".


Στις αρχές της δεκαετίας του ‘60, ο σπουδαίος συνθέτης Γιάνης Σπανός  ήταν ένας από τους νέους τότε καλλιτέχνες που άλλαξε την μουσική στη χώρα, φέρνοντας μία… λυρική επανάσταση.


Ο Σπανός ζώντας για χρόνια στο Παρίσι και γράφοντας τραγούδια για αξιόλογους Γάλλους καλλιτέχνες, όπως η Ζυλιέτ Γκρεκό, ο Ρισάρ Αντονί κ.α., προσπάθησε να μεταφέρει αυτό το κλίμα και τον παριζιάνικο αέρα και στα ελληνικά μουσικά πράγματα.


Ο Γιάννης Σπανός μάλιστα είχε μιλήσει στην εκπομπή «Μηχανή του Χρόνου» εξηγώντας πόσο σημαντικό ήταν για εκείνον που ήταν μέρος αυτού του νέου μουσικού ρεύματος. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που κάθε νέο του τραγούδι πρώτα «κυκλοφορούσε» στις μπουάτ της Πλάκας και στη συνέχεια γινόταν δίσκος.

Πρώτο νεο-κυματικό τραγούδι το «Μια αγάπη για το καλοκαίρι», σε στίχους Γιώργου Παπαστεφάνου και ερμηνεία Καίτης Χωματά. Ανάδοχοι του Νέου Κύματος ήταν ο Γιάννης Σπανός στη μουσική, ο Γιώργος Παπαστεφάνου στους στίχους και ο Αλέκος Πατσιφάς (τότε διευθυντής της ΛΥΡΑ) στη δισκογραφία.


Βασικότεροι εκπρόσωποι του Νέου Κύματος ήταν οι Γιάννης Σπανός (συνθέτης), Λάκης Παππάς (συνθέτης - τραγουδιστής), Γιώργος Ζωγράφος (τραγουδιστής), Αρλέτα (στιχουργός, συνθέτης - τραγουδίστρια), Νότης Μαυρουδής (συνθέτης), Λίνος Κόκοτος, Νίκος Καλλίτσης, Καίτη Χωματά (τραγουδίστρια), Πόπη Αστεριάδη, Γιάννης Πουλόπουλος, Μιχάλης Βιολάρης, Ρένα Κουμιώτη, Κώστας Χατζής, Διονύσης Σαββόπουλος, Θανάσης Γκαϊφύλλιας (συνθέτης - στιχουργός - τραγουδιστής), κ.ά.


Εκτός από τον Γιάννη Σπανό, στο Νέο Κύμα χάρισαν τα τραγούδια τους  ο Βασίλης Κουμπής, ο Ανδρέας Πρέζας, ο Γιώργος Κριμιζάκης, ο Μάνος Λοΐζος, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης και πολλοί άλλοι.


«Όλη αυτή η εποχή ήταν έντονη γενικώς. Δεν μπορείς να σταθείς σε κάτι συγκεκριμένο. Και μπορώ να θυμηθώ μόνο χαρές. Ήμουν πιτσιρίκα, ζούσα τη ζωή μου, έκανα αυτό που ήθελα, δεν πόνταρα ούτε στο πώς θα γεμίσω την τσέπη μου. Έκανα αυτό που αγαπούσα.» έλεγε η Καίτη Χωματά για τα χρόνια που ανέβηκε στο «Νέο Κύμα» και διέπρεψε στο ελληνικό τραγούδι.

ΤΟ ΝΕΟ ΚΥΜΑ

Δηλαδή τα όνειρα, ο ενθουσιασμός, το κέφι, το μεράκι μιας ομάδας νέων παιδιών, που φιλοδοξούσαν να εκφραστούν μέσα απ' το τραγούδι.Αξίζει να ακούσετε και παράλληλα να  ζήσετε ένα ταξίδι στη μαγική εκείνη εποχή, όταν μάλιστα πρόκειται για τέτοια σπουδαία τραγούδια.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...