Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019

Ultravox.Ένα Βρετανικό συγκρότημα που έγραψε ιστορία- τέλη ’70 με αρχές ’80.Το συγκρότημα, που σίγουρα πολλοί από τους αναγνώστες του Blog δεν θα έχουν καν ακούσει, δημιουργήθηκε το 1974 από τους Chris Cross, Warren Cann, Billy Currie, John Foxx και Stevie Shears.

Από το 1974 έως το 1979, τραγουδιστής ήταν ο JohnFox, που εγκατέλειψε το συγκρότημα για να ξεκινήσει  σόλο καριέρα και μετά την αποχώρησή του ανέλαβε ηγετικά καθήκοντα ο Midge Ure
σαν τραγουδιστής,και κιθαρίστας.

Το συγκρότημα υπέγραψε στην δισκογραφική εταιρεία  Island  Records το 1976. Η ομάδα δεν είχε ακόμη οριστικοποιήσει το όνομα της μπάντας τους, θέλοντας να κάνει μια καλή και διαρκή επιλογή. Τον Ιούλιο του 1976, ενώ δούλευαν στα τελευταία στάδια του ντεμπούτο άλμπουμ τους, η μπάντα συνέλαβε το όνομα Ultravox.  Τον Φεβρουάριο του 1977, κυκλοφόρησαν το ομώνυμο ντεμπούτο άλμπουμ τους, το Ultravox .Η παραγωγήέγινε  από τους Steve Lillywhite και Brian Eno.

Μουσικά, Οι Ultravox επηρεάστηκαν έντονα από συγκροτήματα όπως Οι   Roxy Music, New York Dolls, τον David Bowie και τους Kraftwerk.

Η πρώτη φορά που ο Midge Ure είχε την ευκαιρία να παίξει με τους Ultravox ήταν τον Απρίλιο του 1979 σε ένα στούντιο για πρόβες στο Elephant & Castle με τον Richard James Burgess να δουλεύει στο διπλανό στούντιο. Η χημεία ανάμεσά τους έδεσε και ένιωθαν ότι αυτό που έκαναν ήταν ριζοσπαστικό και καινούργιο: synthesizers, drum machines και ηλεκτρική κιθάρα, όλα μαζί, synth μπάσο και κανονικά τύμπανα μαζί – το οργανικό μαζί με το ηλεκτρονικό που δεν είχε ξαναγίνει στο παρελθόν. Ο Midge έμαθε πολλά από τον Billy, ένα μουσικό με κλασική παιδεία πιάνου και βιόλας. Ο Midge από την άλλη, έφερε στο σχήμα τις επιρροές που έρχονταν από το Βερολίνο και την Πράγα αλλά και από το γεγονός ότι ήταν ο σκοτσέζος που λάτρευε το «All Or Nothing» των Small Faces.

Το"Vienna" γράφτηκε τον Ιανουάριο του 1980.  Το τραγούδι διαθέτει ένα εντυπωσιακό πιάνο και ένα σόλο βιολιού στο μέσο του τραγουδιού.Το «Vienna» είναι μία απίθανη ελεγεία στον χαμένο έρωτα ή στο χαμένο shangri la. Εκεί που δεν μπορείς να επιστρέψεις.

Το «Dancing With Tears In My Eyes» περιλαμβάνεται στον έβδομο δίσκο των Ultravox, με τίτλο «Lament», που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 1984.Το σπουδαίο αυτό synthpop/νεορομαντικό post Punk τραγούδι δεν έχει καμία σχέση με το ομότιτλο κομμάτι που ερμήνευσε η Ruth Etting το 1930 και του οποίου οι στίχοι αναφέρονται σ’ έναν άντρα που χορεύει με δάκρυα στα μάτια «γιατί το κορίτσι στην αγκαλιά μου δεν είσαι εσύ».

Το τραγούδι των Ultravox μιλάει για την αγάπη και το φόβο και γράφτηκε από τους Midge Ure (τραγουδιστής των Ultravox), Chris Cross (μπασίστας), Warren Currie (drummer) και Billy Currie (βιολιστής και πιανίστας).

Το λυπητερό, από άποψη θεματολογίας, τραγούδι μιλάει για μία χαμένη αγάπη. Για κάποιο λόγο φαίνεται ότι το ζευγάρι χώρισε αλλά αποφασίζουν να περάσουν τη νύχτα μαζί και να πούνε αντίο… χορεύοντας.

Το 1987 εγκατέλειψε και ο Midge Ure για να ακολουθήσει σόλο καρριέρα και η ομάδα διαλύθηκε για λίγο. Μια νέα σύνθεση, υπό την ηγεσία του Currie, ιδρύθηκε το 1992, αλλά με περιορισμένη επιτυχία.
Σταθεροί παρέμειναν ο μπασίστας  Chris Cross και ο ντραμίστας Warren Cann.

Στη διάρκεια των σχεδόν σαραντατρίων  ετών που πέρασαν από τότε, το συγκρότημα διαλύθηκε, επανενώθηκε, άλλαξε συνθέσεις αρκετές φορές, με δώδεκα μουσικούς να αποτελούν αυτή τη στιγμή «πρώην» μέλη του, αλλά και δέκα άλμπουμ να «προσδιορίζουν» τον ήχο του.


Οι πρώτες κινήσεις του συγκροτήματος ήταν οι επανεκδόσεις των “Vienna” και “Rage in Eden” από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 και η περιοδεία που μετά τη Βρετανία επεκτάθηκε σε Γερμανία και Βέλγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...