Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2019

Isaac Hayes, μία από τις μεγάλες μορφές της soul (ιδιαίτερα της Memphis soul).

Ο απόλυτος, ο άρχοντας της αισθησιακής, μαύρης μουσικής, παίζει, συνθέτει, τραγουδάει, διασκευάζει (ηθοποιός επίσης, για τους νεότερους η φωνή του chef στο South Park). Τα κάνει όλα και συμφέρει. Και τα κάνει εξαιρετικά ή τουλάχιστον πολύ καλά. Αξίζει να κατεβάσει κανείς τη δισκογραφία του και να καθίσει ώρες ατελείωτες να ακούει Μουσική.

Είχε αρκετά επιτυχημένα σόουλ άλμπουμ όπως το Hot Buttered Soul (1969) και το Black Moses (1971).

Ήταν πολύ γνωστός για το μουσικό θέμα της ταινίας Shaft (1971). Για το Theme from Shaft, τιμήθηκε με το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού το 1972.


Ενα τραγούδι που είναι σπάνιο και άγνωστο του Isaac Hayes  ,στοο cd, Disco Connection, το οποίο κυκλοφόρησε το 1975, την ίδια χρονιά με το Chocolate Chip, ένα ορχηστρικό cd, που είναι αυτό που λέει ο τίτλος, DISCO.

Παράλληλα έγραψε μουσική και για τον κινηματογράφο με πιο γνωστό το επίτευγμα της μουσική για την ταινία Shaft για την οποία βραβεύτηκε και με Όσκαρ και με Γκράμι. Επιπλέον εμφανίστηκε σε αρκετές ταινίες όπως είναι το It Could Happen to You, το Ninth Street και το Reindeer Games ενώ τα τελεταία χρόνια δάνειζε την φωνή του στον Σεφ του South Park. Από το South Park απεχώρησε όταν το 2006 ακούστηκε σε ένα επεισόδιο μία ειρωνική αναφορά στην σαϊεντολογία της οποίας ήταν πιστός οπαδός. Ο Hayes ζούσε στο Memphis. Πέθανε στης 10 Αύγουστου του 2008.   Τα αίτια θανάτου δεν εγινανγ
αν και πολλοί λένε ότι έφυγε από εγκεφαλικό.


Αν και του άξιζε να δει λίγο περισσότερο πως μεγαλώνει το τελευταίο του παιδί. Του άξιζε να σβήσει άλλη μια τούρτα στις 20 Αυγούστου όταν και θα είχε γενέθλια. Τυχαία πριν λίγο καιρό, παρακολουθώντας φευγαλέα στην τηλεόραση το Blues Brothers 2000, χαμογέλασα βλέποντάς τον ακμαίο μεταξύ άλλων θρύλων. Λίγο πολύ όλοι γνωρίζουν ποιος ήταν. Αν όχι, οφείλουν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...