Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019


Η ιστορία του franchise Mad Max είναι τόσο τρελή όσο και ο πρωταγωνιστής του. Και όλα ξεκίνησαν από το πείσμα ενός Έλληνα, του σκηνοθέτη, σεναριογράφου και παραγωγού, George Miller, που είναι ελληνικής καταγωγής.

Ο Αυστραλός, με ελληνικές ρίζες, κινηματογραφιστής σκηνοθέτησε την πρώτη ταινία του franchise, με τίτλο «Mad Max» το 1979, όπως και τα δυο σίκουελ, «Mad Max 2: The Road Warrior» (1981) και «Mad Max: Beyond Thunderdome» (1985).


Η σειρά έχει δεχτεί καλές κριτικές από τους κριτικούς,  Το Mad Max 2 The Road Warior και το Fury Road ειδικότερα κατατάχθηκαν μεταξύ των καλύτερων ταινιών δράσης που έγιναν ποτέ. Επιπλέον, η σειρά έχει επίσης σημαντική επίδραση στη λαϊκή κουλτούρα, κυρίως στην αποκαλυπτική και μετα-αποκαλυπτική φαντασία, και περιλαμβάνει έργα σε επιπρόσθετα μέσα, συμπεριλαμβανομένων των βιντεοπαιχνιδιών και των κόμικς. Το 2016, η Fury Road έγινε η πρώτη ταινία του franchise Mad Max για να λάβει την αναγνώριση του βραβείου της Ακαδημίας, συμπεριλαμβανομένου του υποψηφίου για την καλύτερη εικόνα και του καλύτερου σκηνοθέτη για τον Miller, κερδίζοντας έξι από τις δέκα υποψηφιότητες του.



Από μικρή ηλικία έπαιζε με τα αδέλφια και τους συμμαθητές του στην αλάνα της γειτονιάς, άκουγε ιστορίες στο ράδιο και πήγαινε συχνά στον κινηματογράφο. Μία από τις αγαπημένες του ταινίες είναι η ‘’The Thing’’ του Χάουαρντ Χόξ, την οποία είχε δει με τον δίδυμο αδελφό κρυφά.


Τελειώνοντας τις σπουδές στην Ιατρική, κέρδισε έναν διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους μαζί με τον δίδυμο αδελφό του. Έτσι, το 1971 ταξίδεψε 900 μίλια με ένα μηχανάκι για να γραφτεί στο εργαστήρι παραγωγής ταινιών, που ήταν και το έπαθλο που είχε κερδίσει. Εκεί γνώρισε τον συνεργάτη του, Μπάυρον Κέννεντυ, με τον οποίον σκηνοθέτησε ταινίες μικρού μήκους.


Με 300.000 δολάρια από την τσέπη του, συνεργάτες χωρίς εμπειρία και έναν άγνωστο πρωταγωνιστή με το όνομα Μέλ Γκίμπσον, ο Μίλλερ γύρισε την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία μέσα σε 12 εβδομάδες στην Αυστραλία. Το μοντάζ έγινε στην κουζίνα του σπιτιού του. Η ταινία λεγόταν «Μαντ Μαξ». Έγινε επιτυχία σε όλο τον κόσμο και κέρδισε μια θέση στο βιβλίο γκίνες για την πιο φθηνή παραγωγή που πέτυχε τα μεγαλύτερα κέρδη. Το ρεκόρ έμεινε άθικτο για 21 χρόνια....




 Για να μαζέψει τα απαιτούμενα χρήματα, ο Miller δούλευε προηγουμένως ως γιατρός σε αίθουσα επειγόντων περιστατικών, ενώ κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, αναγκαζόταν να πληρώνει ορισμένα από τα άτομα της παραγωγής με μπύρες και να θυσιάσει το δικό του βαν (διαλύθηκε στην καταδίωξη που ανοίγει την ταινία), επειδή δεν υπήρχαν λεφτά για να πάρουν άλλο. 


Καμιά φορά, χρειάζεσαι και τη συμμαχία της μητέρας φύσης. Αυτό συνέβη στο Mad Max: Beyond Thunderdome. Προς το τέλος της τρίτης ταινίας του franchise, μία αμμοθύελλα πρωταγωνιστεί στις οθόνες μας. Ωστόσο, δεν πρόκειται για κάποιο τρικ της ομάδας οπτικών ή ειδικών εφέ, αλλά για πραγματικό φαινόμενο, μέσα στο οποίο, μάλιστα, πέταξε ένα αεροπλάνο με κάμερα για να εξασφαλίσει πλάνα.


Μία από τις πιο εντυπωσιακές τούμπες στη γεμάτη καταδιώξεις δεύτερη ταινία, Mad Max 2: The Road Warrior, είναι στην πραγματικότητα, τόσο εντυπωσιακή επειδή δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας επιτυχημένης εκτέλεσης ενός stunt, αλλά ένα αληθινό ατύχημα. Παρόλα αυτά, το πλάνο άρεσε πολύ στην παραγωγή και κρατήθηκε στο τελικό μοντάζ.

Mad Max (1979)
 Η ταινία, με πρωταγωνιστή τον τότε λίγο γνωστό Mel Gibson, κυκλοφόρησε διεθνώς το 1980. Η ταινία έγινε μια κορυφαία αυστραλιανή ταινία, διατηρώντας την ιστορία στο βιβλίο του Guinness Records για δεκαετίες ως την πιο κερδοφόρα ταινία που δημιουργήθηκε ποτέ και έχει πιστωθεί για το περαιτέρω άνοιγμα της παγκόσμιας αγοράς στις αυστραλιανές ταινίες New Wave.

Mad Max 2 (1981)
Αυτή η συνέχεια του Mad Max του Miller ήταν μια παγκόσμια επιτυχία box office που ξεκίνησε περαιτέρω την καριέρα του Mel Gibson. Η ιστορία της ταινίας μιας κοινότητας εποίκων κινήθηκε για να υπερασπιστεί τους εαυτούς τους εναντίον μιας αδίστακτης ομάδας μηχανόβιων, ακολουθώντας ένα αρχέτυπο "δυτικό" κινηματογραφικό μοτίβο, όπως και ο ρόλος του Max ως σκληροπυρηνικός άνθρωπος που ξαναβρίσκει την ανθρωπιά του. Ανοίγει επίσης με μια προηγούμενη ανεξήγητη ιστορία για τα τραγικά γεγονότα που οδήγησαν σε αυτά στην αρχική ταινία.

Mad Max Beyond Thunderdome (1985)
 Ενώ ο Miller είχε αρχικά χάσει το ενδιαφέρον του για το έργο αφού ο φίλος και ο παραγωγός του Byron Kennedy σκοτώθηκε σε συντριβή ελικόπτερου, αργότερα συμφώνησε να προχωρήσει με τη βοήθεια του Ogilvie.

Mad Max: Οδός Fury (2015)
  Ο εμπνευστής και δημιουργός του πρωτότυπου Μαντ Μαξ, ο ελληνικής καταγωγής Αυστραλός σκηνοθέτης Τζορτζ Μίλερ, επανέρχεται 36 χρόνια μετά το πρώτο επεισόδιο της ανθεκτικής κινηματογραφικής σειράς με την ανυπολόγιστη επιρροή, με ένα reboot εκρηκτικό, ακούραστο, θεαματικό και απολύτως συμπαγές.    Το μοτίβο της καταδίωξης είναι και πάλι παρόν, μια καταδίωξη η οποία δεν παύει λεπτό να κόβει την ανάσα και να κρατά το θεατή σε υψηλά επίπεδα αδρεναλίνης. Θα ορκιζόταν κανείς (με τέτοια πειθώ που έχει σε σύνολο η ταινία) πως το ημερολόγιο δείχνει και πάλι σε εκείνη τη δεκαετία. Τα CGI χρησιμοποιούνται μόνο όπου κρίνονται απαραίτητα, ο υπόλοιπος κόσμος παραμένει χειροπιαστός. Το σενάριο διατηρεί την αγριάδα και το σκοτάδι του, ενώ ο Tom Hardy μας κάνει να ξεχνάμε όποια ένσταση υπήρξε σχετικά με τη μη-επιλογή του Gibson στον κεντρικό ρόλο. Διατηρεί ακέραια τη σκληροτράχηλη κοψιά του χαρακτήρα του, όπως και τη σύνθετη ψυχοσύνθεσή του. Δεν πρόκειται περί καρικατούρας, αλλά, αντιθέτως για έναν πλήρη, δομημένο ήρωα, με έντονο το στοιχείο της τραγωδίας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...