Σάββατο 13 Ιουλίου 2019

Κάθε μικρό παιδί τρελαίνεται με τα κινούμενα σχέδια. Όμως, υπάρχουν και άλλες παιδικές σειρές που την δεκαετία του ΄80 και του '90 έκαναν θραύση.

Το 1985 θα προβληθεί το πρώτο επεισόδιο της σειράς «Φρουτοπία«, βασισμένο στο ομώνυμο, γνωστό κόμικ του Ευγένιου Τριβιζά, και η σειρά θα διαρκέσει μέχρι το 1988, αποτελούμενη από 47 ολιγόλεπτα επεισόδια με φωνές πασίγνωστων και αγαπημένων ηθοποιών όπως η Άννα Παναγιωτοπούλου,ο Τάσος Κωστής, ο Παύλος Χαϊκάλης και άλλοι. Άς θυμηθούμε μερικά απ αυτά:

Iga no Kabamaru (1983)
Ο Καμπαμαρού, ένας μικρός νίντζα, μετά τον θάνατο του παππού του με τον οποίο και μεγάλωνε στο χωριό από τότε που είχαν πεθάνει οι γονείς του, πηγαίνει στην πόλη για να ζήσει με την Ραν, μια φίλη του παππού. Εκεί ο Καμπαμαρού έρχεται αντιμέτωπος με τον διαφορετικό τρόπο ζωής, με το αντίπαλο σχολείο που είναι ανταγωνιστικό αλλά και με τον Σιτζούνε, με τον οποίο διεκδικούν την καρδιά της Μέϊ, της όμορφης εγγονής της Ραν. Απ’ τα πιο δημοφιλή παιδικά anime που προβλήθηκαν ποτέ στην Ελλάδα. Η σειρά αυτή των 24 επεισοδίων αποτέλεσε ορόσημο τις δεκαετίες αυτές και όχι άδικα. Ποιος θα μπορούσε να ξεχάσει τον μοναδικό τρόπο που έτρωγε ο Καμπαμαρού την μακαρονάδα;

Sport Billy (1979)
Η Γη βρίσκεται σε κίνδυνο από τα διαβολικά σχέδια της Βάντα, μιας επικίνδυνης εξωγήινης μάγισσας που θέλει να καταστρέψει όλα τα αθλήματα της Γης . Ο μόνος που μπορεί να της χαλάσει τα πλάνα, είναι ένα αγοράκι, ο Σπορτ Μπίλυ, που κατάγεται από τον πλανήτη Όλυμπο και ο οποίος λατρεύει τον αθλητισμό και πηγαίνει στη Γη με σκοπό να τον προάγει. Σύμμαχος του στην προσπάθεια να νικήσει την Βάντα, η φίλη του Λίλυ, ο σκύλος Γουίλι αλλά φυσικά και το μαγικό κίτρινο τσαντάκι του που από εκεί μέσα μπορούσε να βγάλει από σχοινί μέχρι αυτοκίνητο. Η σειρά αυτή Βρετανικής παραγωγής, των 26 επεισοδίων,  προβλήθηκε στην χώρα μας μέσα απ’ το κανάλι της ΥΕΝΕΔ και γνώρισε τεράστια επιτυχία.

Plawres Sanshiro (1983)
Ο Σανσίρο, ένα αγόρι απ’ την Ιαπωνία, προσπαθεί να γίνει πρωταθλητής στο πρωτάθλημα Plawres, που δεν είναι τίποτα άλλο, από τον χειρισμό μέσω υπολογιστή ενός πλαστικού ρομπότ. Ο Τζουμαρού, είναι το δικό του ρομπότ, το οποίο του το είχε σχεδιάσει ο πατέρας του πριν πεθάνει. Στο πρωτάθλημα αυτό δεν έχει αντίπαλο μόνο τα υπόλοιπα plawres αλλά και τον παππού του, που ονειρεύεται να τον κάνει judoka. Ο Σανσίρο όμως δεν είναι μόνος του, έχει και τους φίλους του: Την Κιόκο, η οποία είναι ερωτευμένη μαζί του, τον κολλητό του Σότα και άλλους που τον βοηθάνε να κατακτήσει την κορυφή. Προσωπικά, αν και το έχω βάλει στην λίστα με τα αγορίστικα παιδικά, πρόκειται για ένα απ’ τα αγαπημένα μου. Τόσο το intro το οποίο είναι χαρακτηριστικό όσο και οι μάχες των ρομπότ μεταξύ τους, έχουν μείνει χαραγμένα σε όλους εμάς τους λάτρεις της σειράς, που είχε 37 επεισόδια. Ήταν θα λέγαμε το πρώτο geek παιδικό που είδαμε στην Ελλάδα.

He-Man and the masters of the Universe(1983)
Σε ένα μακρινό πλανήτη και ένα ειρηνικό βασίλειο, ο Πρίγκηπας Άνταμ είναι ο κυβερνήτης της χώρας, αλλά και ο υπερήρωας He-Man. Την δεύτερη του ιδιότητα βέβαια,  δεν τη γνωρίζει κανείς παρά μόνο κάποιοι κοντινοί του φίλοι. Αυτός με την βοήθειά τους προσπαθεί να αποτρέψει τον Σκέλετορ και τους υποτελείς του, που προσπαθούν να γίνουν εκείνοι κυβερνήτες τόσο του Βασιλείου του αλλά και ολόκληρου του Σύμπαντος.  Το anime αυτό των 130 επεισοδίων λατρεύτηκε από όλα τα αγόρια της εποχής, σε τέτοιο σημείο που είχαν κυκλοφορήσει παιδικά παιχνίδια για την σειρά, όπως το σπαθί του He-Man και διάφορες φιγούρες των ηρώων.

Saber Rider and the star sheriffs (1987)
Ο Saber Rider ή αλλιώς όπως ήταν γνωστός στην Ελλάδα, ο Σερίφης του διαστήματος, ήταν μια αμερικάνικη σειρά anime αποτελούμενη από 52 επεισόδια και κατάφερε να τραβήξει το ενδιαφέρον των παιδιών παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων και των Ελλήνων. Η σειρά διαδραματίζεται στο μέλλον, όπου οι άνθρωποι έχουν κατοικήσει και σε άλλους πλανήτες. Τα σύνορα έχουν μεγαλώσει και έτσι μία ομάδα από ειδικά εκπαιδευμένους και εξοπλισμένους,  με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, σερίφηδες, τους Αστρομαχητές, τα φρουρούν. Αυτοί  προσπαθούν να προστατεύσουν  τα κεκτημένα από τους εισβολείς και ειδικότερα από τους Vapors, οι οποίοι θέλουν να γίνουν κάτοχοι των πηγών ενέργειας του  πλανήτη που διαμένουν οι Αστρομαχητές.

Inspector Gadget (1983)
Ο γνωστός σε όλους μας «Αστυνόμος Σαΐνης», όπως μεταφράστηκε για το ελληνικό κοινό, κατάφερε και κέρδισε την αγάπη των λιλιπούτειων φίλων της εποχής. Με την γκρι καμπαρντίνα του και το καπέλο – πολυεργαλείο που είχε, κατατρόπωνε τα σχέδια του κακού Dr. Claw. Όλοι νομίζω θυμόμαστε το τραγούδι «πρόβλημα, πρόβλημα, πρόβλημα, πρόβλημα, πες μου πως το λύνεις, αστυνόμος Σαΐνης» και φυσικά τον κακό που ποτέ δεν είδαμε το πρόσωπό του, παρά μόνο το χέρι του και την γάτα που χάιδευε και ξεσπούσε τα νεύρα του πάνω της όταν τον κέρδιζε ο Σαΐνης. Η σειρά αυτή των 22 επεισοδίων ήταν τόσο μεγάλη επιτυχία που έγιναν αρκετά remake της ενώ το 1999 γυρίστηκε και ταινία για λογαριασμό της Disney.

The adventures of Tin Tin (1991)
Σίγουρα οι μεταγενέστερη γενιά θα ξέρει την ταινία του Steven Spielberg το 2011 με τον ίδιο τίτλο. Αυτό που ίσως δεν θα γνωρίζουν είναι ότι η ταινία βασίστηκε στο παιδικό anime, το οποίο είχε βασιστεί με τη σειρά του σε comic. Μία Γαλλοκαναδική παραγωγή 20 χρόνια νωρίτερα το έβγαλε στον τηλεοπτικό αέρα πολλών χωρών παγκοσμίως. Όσοι ήμασταν λάτρεις του μυστηρίου και της περιπέτειας, ακολουθούσαμε τον νεαρό ρεπόρτερ Τεν Τεν μαζί με τον πιστό του σκύλο Μιλού, στα ταξίδια που κάνανε σε όλο τον κόσμο και να μπλέκουν σε ενδιαφέρουσες ιστορίες. Αγαπημένες φιγούρες της σειράς οι ψηλόλιγνοι Dupont –  Dupont αλλά και ο καπετάνιος Χάντοκ.


Transformers (1984)
Επική σειρά κινουμένων σχεδίων, που αφορούσε τον πόλεμο ανάμεσα στους καλούς Autobots και στους κακούς Decepticons. Στην αρχή αυτές οι δύο οι ομάδες ρομπότ που μπορούσαν να μεταμορφωθούν σε ο,τι μέσο μεταφοράς ήθελαν, ήταν μία όμαδα και ονομαζόντουσαν Transformers. Κάποια στιγμή όμως οι δεύτεροι θέλοντας να εξουσιάσουν την Γη και να βάλουν σε εφαρμογή τα σατανικά σχέδιά τους, αυτονομήθηκαν, έχοντας ως αρχηγό τον Megatron. Οι Autobots όμως με τον αρχηγό τους τον Optimus Prime, προσπαθούσαν να προστατεύσουν την Γη και την ανθρωπότητα. Για να καταλάβει κάποιος το μέγεθος της παραγωγής θα πρέπει να πούμε ότι ήταν παιδικό της Marvel και ότι γυρίστηκαν στο σύνολο 98 επεισόδια. Επίσης ακολούθησαν αναρίθμητες ταινίες με θέμα τα εξωγήινα αυτά ρομπότ.



Teenage Mutant Ninja Turtles (1987)
Δεν χρειάζεται νομίζω να αναφερθώ στην πλοκή αυτής της anime σειράς των 193 επεισοδίων, ούτε και στο πόσες ταινίες έχουν γίνει για τα Χελωνονιντζάκια. Εκείνο ίσως που αξίζει να υποθεί είναι ότι η σειρά αυτή κατάφερε να είναι υποψήφια μέχρι και για Emmy αλλά και να κερδίσει 5 βραβεία στα χρόνια που παιζόταν. Επίσης δύο facts που είναι αρκετά άγνωστα: Παραλίγο στην παρέα των τεσσάρων  να υπήρχε και ένα πέμπτο Χελωνονιντζάκι, ο Kirby. Ενώ είχε σχεδιαστεί τελικά δεν προχώρησε το πλάνο αυτό. Το δεύτερο γεγονός είναι ότι κάποιοι λένε πως τα Χελωνονιντζάκια είναι προάγγελοι του άλλου ήρωα της Marvel, του Daredevil και πως ο δάσκαλός τους ο Splitter θα μπορούσε να αποτέλεσε έμπνευση για τον δάσκαλο του Daredevil, Stick.

G.I. Joe (1985)
με μάχες. Αυτή την φορά όμως οι ήρωες δεν είναι ρομπότ αλλά Αμερικανοί στρατιώτες που μάχονται ενάντια της κακιάς ομάδας Cobra. Ίσως η περισσότερο «αγορίστικη» σειρά της λίστας καθώς το στοιχείο του πολέμου και των μαχών είναι πιο έντονο από κάθε άλλη. Καθένα από τα 95 επεισόδια των τεσσάρων σεζόν, σημείωσαν μεγάλη επιτυχία σε κάθε χώρα που προβλήθηκαν.
Οι Θάντερκατς (Thundercats) είναι αμερικανική σειρά κινουμένων σχεδίων και προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1985. Αποτελείτο από 4 κύκλους επεισοδίων και μία τηλεταινία, η οποία προβλήθηκε το 1986, με τον συνολικό αριθμό επεισοδίων να ανέρχεται στα 130.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...