Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019

Ηταν στη Νέα Σμύρνη, τέλη της δεκαετίας του '70, όταν μιά παρέα φίλων άρχιζε να εκφράζει τις εφηβικές της ανησυχίες μέσα απ' το ανέβασμα αυτοσχέδιων θεατρικών έργων. Μικρά σκέτς με την επένδυση ζωντανής μουσικής με τραγούδι παρουσιάζονταν στο κοινό μικρών "καφωδείων" και Πνευματικών κέντρων. Την πρωτότυπη εκείνη μπάντα αποτελούσαν οι: Νίκος Πορτοκάλογλου, Χάρης Καβαλλιεράτος, Γιώργος Φιλιππάκης, Οδυσσέας Τσάκαλος, Αργύρης Αμίτσης, Μιχάλης Μουστάκης, Γιάννης Κερκύρας, Νίκος Μηλιώνης και η Ιωάννα Τσακάλου. Ο Νίκος Πορτοκάλογλου Το 1980 ίδρυσε το συγκρότημα Φατμέ μαζί με τους φίλους του Οδυσσέα Τσάκαλο (ντραμς) και Δημήτρη Καλατζή (μπάσο),η πρώτη σύνθεση του γκρούπ.Στην κόψη των δύο δεκαετιών, τόσο ο πρώτος δίσκος των Φατμέ όσο και ο πρώτος δίσκος του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, που προηγήθηκε, αθροίζονται δίπλα στο «Φλου» του Παύλου Σιδηρόπουλου και αρχίζουνε σιγά-σιγά να φτιάχνουνε με τα χεράκια τους παράδοση σε έναν ήχο που δεν είχε δυνατές αναφορές στο παρελθόν της ελληνικής δισκογραφίας.

Το «Πίσω από τις γρίλιες» είναι το πρώτο τραγούδι που έγραψαν, για να ακολουθήσουν ο «Ασωτος υιός» και τα υπόλοιπα τραγούδια του δίσκου.Οι πρώτες ζωντανές εμφανίσεις του νέου σχήματος των ΦΑΤΜΕ θα γίνουν στο ΑΧ! ΜΑΡΙΑ, τον γνωστό μικρό χώρο των Εξαρχείων που τότε είναι στέκι του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, αλλά τις Δευτέρες φιλοξενεί νεανικά -και κυρίως αγγλόφωνα- συγκροτήματα της εποχής. Από τις εμφανίσεις στο ΑΧ! ΜΑΡΙΑ, θα «δέσει» μια συνεργασία με τις ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΑΞΙΑΡΧΙΕΣ -το, επίσης πολύ καινούργιο τότε, συγκρότημα του Τζίμη Πανούση- και θα ακολουθήσουν κάποιες κοινές συναυλίες. Για ένα διάστημα στο συγκρότημα συμμετέχει ο κιθαρίστας Θοδωρής Παπαντίνας. Το φθινόπωρο θα παίξουν για λίγο στο ΣΟΥΣΟΥΡΟ του Θάνου Αδριανού στην Πλάκα, και, αμέσως μετά, το Δεκέμβριο, θ’ αρχίσουν εμφανίσεις στη ΣΟΦΙΤΑ του Ηρακλή Τριανταφυλλίδη. Στις αρχές του ’82, κυκλοφορεί ο πρώτος δίσκος των ΦΑΤΜΕ, με τίτλο το όνομα του συγκροτήματος και τραγούδια γραμμένα αποκλειστικά από τον Νίκο Πορτοκάλογλου (πλην ενός που συνυπογράφουν με τον Δημήτρη Καλατζή). Αν και γνωρίζει και εξαιρετικά θετικές αντιδράσεις, όντας ένας ηλεκτρικός δίσκος με ελληνικούς στίχους και αρκετά λαϊκά στοιχεία μάλλον ξενίζει τα -εξαιρετικά στεγανά ακόμα τότε- στρατόπεδα τόσο των «ροκάδων» όσο και των «λαϊκών». Το συγκρότημα συνεχίζει τις εμφανίσεις του στην Πλάκα, στη ΣΟΦΙΤΑ.Πρωτοπόρο σε πολλά πράγματα έχει πολλά τραγούδια που έγιναν συνθήματα. Το όνομα του συγκροτήματος προϋπάρχει από ένα προηγούμενο ευρύτερο νεανικό μουσικοθεατρικό σχήμα: «Φατμέ».Άκολουθεί, αρχές του 83, ο δίσκος “ΨΕΜΑΤΑ”, αλλά το συγκρότημα θΆαρχίσει να προκαλεί το ενδιαφέρον ευρύτερων ομάδων με τον τρίτο του δίσκο, το “ΡΙΣΚΟ”, ο οποίος εντάσσεται στις - όχι τόσο διαδεδομένες ακόμα τότε - προσπάθειες για τη δημιουργία ενός “μεικτού” - λαϊκού και, ταυτόχρονα, ηλεκτρικού - “ήχου”. Ωστόσο η πλατιά αποδοχή θα έρθει το 86, μέσα από τον τέταρτο δίσκο του συγκροτήματος , το “ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ ΑΠ ΤΟ ΤΟΥΝΕΛ”, με τη συμβολή τραγουδιών όπως το “Καλοκαιράκι” και το “Πες το κι έγινε”, με το οποίο θα συμμετέχει στο δίσκο η Χάρις Αλεξίου. Ωστόσο, με την κυκλοφορία ενός ακόμα δίσκου με καινούργια τραγούδια (“ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ”, 1988) αλλά και ενός “live” από τις τελευταίες κοινές τους εμφανίσεις  (Τίτλος : “ΠΑΛΚΟ”, Μάρτιος 1989) γράφεται ο επίλογος της πορείας του συγκροτήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...