Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

The Exploited.Το θρυλικό punk συγκρότημα.Το αγγλικό πανκ της περιόδου 1976 - 77 στηρίχθηκε στο ατίθασο αστικό ροκ Νεοϋορκέζων καλλιτεχνών όπως οι Ramones, οι New York Dolls και η Πάτυ Σμιθ. Στο Λονδίνο οι Sex Pistols, οι Clash, οι Damned, οι Buzzcocks δημιούργησαν μιαν έκρηξη. Εγραψαν σύντομα, γρήγορα και δυνατά κομμάτια φόρεσαν ρούχα-σκουπίδια (ενωμένα με παραμάνες), έκοψαν κοντά κι έβαψαν τα μαλλιά τους και ώθησαν το κοινό να βιώσει τις συναυλίες ως δυνητικές ταραχές.Η δεύτερη γενιά αναδύεται γύρω στο 1982, με συγκροτήματα σαν τους Exploited, τους GBH και τους Vice Squad.Για πολλούς θεωρούνται ένα καρτουνίστικο και χοντροκομμένο αστείο, ένα ενοχλητικό ζιζάνιο που ήκμασε πατώντας στην παρακμή του punk rock. Για άλλους είναι η απόλυτη punk rock μπάντα, οι θρύλοι του είδους, που με ένα τους μόνο σύνθημα ξεσήκωσαν μια ολόκληρη γενιά πριν αυτή ολισθήσει ξανά στο λήθαργο. Οι πρώτοι μιλούν για τέσσερα ανέπνευστα και κλοουνίστικα ανδρείκελα με μοικάνικα λοφία, στρατιωτικές μπότες και συμπεριφορά που οδηγεί απλά και μόνο στη βία. Σκοτσέζοι από το Εδιμβούργο λοιπόν οι Exploited, αυτοί που διχάζουν για πάνω από μία τριακονταπενταετία την punk rock κοινωνία. Δημιουργήθηκαν το 1979 και μία από τις πιο πρώιμες συνθέσεις τους περιλάμβανε τον Terry Buchan στα φωνητικά, τον Steve "Hayboy" Hay στην κιθάρα, τον Mark Patrizio στο μπάσο και τον Jim "Jimbo" Park ντραμς. Όταν ο Terry θ' αποχωρήσει, την θέση του θα πάρει ο αδελφός του Walter Buchan, ο ονομαστός Wattie, ο ηθικός αυτουργός της διχόνοιας, αλλά και μία από τις μεγαλύτερες μορφές που ανέδειξε ποτέ αυτό το μουσικό είδος. Το 1980, η ομάδα ίδρυσε την  δικιά της   ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία ,την Exploited Records και κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο single τους  Army Life , το οποίο ήταν # 6 στους Indie / Independent charts για οκτώ εβδομάδες, στη συνέχεια ήταν στα Top 20 για δεκαοκτώ μήνες.
Στη συνέχεια κυκλοφόρησαν ένα ακόμη single, το  "Barmy Army", το οποίο ανέβηκε στα charts και παρέμεινε εκεί για 53 εβδομάδες, ανεβαίνοντας στο # 4.  Το single τους "Dead Cities" ανέβηκε στο # 31 στο UK Charts. Το single τους "Exploited Barmy Army" έφτασε στο # 4 .
Τον Μάρτιο του 1981, η μπάντα υπέγραψε την Secret Records και πέρασε ένα μήνα για να ηχογραφήσει  το ντεμπούτο άλμπουμ τους, το Punks Not Dead .  Επίσης, το 1981, η μπάντα κυκλοφόρησε το πρώτο τους live album, On Stage , που ηχογραφήθηκε  κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας στο Εδιμβούργο.                                                   Σημαντικότερα live πλην του On Stage τα Live At The Whitehouse ηχογραφημένο στην Ουάσιγκτον το 1985, το Live And Loud που είναι μια μικρή ανασκόπηση διαφόρων ζωντανών ηχογραφήσεών τους απ' το 81 μέχρι το 87, όπως φυσικά το σχετικά ημιεπίσημο Apocalypse Tour από τη θρυλική περιοδεία του 1981.
Τώρα αν κάποιος θέλει έστω μια επιδερμική ενασχόληση με αυτό το συγκρότημα, η καλύτερη αγορά είναι το Singles Collection που προσφέρει όλα τα τραγούδια από τα σιγκλάκια τους από το Army Life ως και το Rival Leaders.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...