Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

Van Morrison – ένας από τους λίγους αληθινούς θρύλους της Βρετανικής μουσικής.Το πραγματικό του όνομα είναι George Ivan Morrison.
 Ο Van Morrison άρχισε να ενδιαφέρεται για τη μουσική σε παιδική ηλικία, γοητευμένος από την συλλογή δίσκων που διατηρούσε ο πατέρας του.
 Ξεκίνησε να μαθαίνει κιθάρα σε ηλικία 11 χρονών και ένα χρόνο αργότερα είχε δικό του συγκρότημα με όνομα «The Sputniks» που εμπνεύστηκε από τον Ρώσικο δορυφόρο Sputnik, που εκτοξεύθηκε στο διάστημα εκείνη τη χρονιά (το 1957).
 Σε νεαρή ηλικία έκανε πολλές περιστασιακές δουλειές, μεταξύ των οποίων και καθαριστής τζαμιών, το οποίο αναφέρεται και σε μεταγενέστερο χρόνο σε κάποια τραγούδια του, όπως π.χ. στο «Cleaning Windows» και στο «Saint Dominic’s Preview».Το ‘Astral Weeks’ ήταν ένα μοναχικό άλμπουμ που ο Van Morrison ηχογράφησε σχεδόν ολομόναχος. Ακολούθησε  το ‘Saint Dominic’s Preview’ που ήταν περισσότερο αινιγματικό και φανέρωνε μια τάση ανησυχίας του καλλιτέχνη για το μέλλον του.Ακολούθησαν μερικές μάλλον μέτριες κυκλοφορίες και ύστερα από απουσία τριών ετών, ο Van Morrison κυκλοφόρησε το ‘A Period Of Transition’ με την πολύτιμη συνεργασία του Dr. John και του πρώην οργανίστα των Them Peter Bardens . κολούθησαν αρκετά άλμπουμς που δημιούργησαν κάποια αίσθηση κυρίως στο βρετανικό κοινό. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα ‘Common One’, ‘Beautiful Vision’, ‘Inarticulate Speech Of The Heart’ και ‘A Sense Of Wonder’.Ο Van Morrison παίζει πολλά διαφορετικά μουσικά όργανα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται η κιθάρα, η αρμόνικα, το πιάνο, το σαξόφωνο, ντραμς, κ.α…
 Έχει βραβευτεί με 6 βραβεία GRAMMY, 1 βραβείο BRIT και έχει τιμηθεί με τον Βρετανικό τίτλο «Sir» για την συνολικά πολύ αξιόλογη συνεισφορά του στη μουσική.
Οι fans συνηθίζουν να τον αποκαλούν «Van the Man».
 Είναι εσωστρεφής και αποφύγει τα πλήθη, ακόμη και στις συναυλίες του αποφεύγει να κοιτάζει τον κόσμο.Παρά τις αντικρουόμενες κριτικές, ο Van Morrison μένει σταθερός στο μουσικό του ύφος και αναμφίβολα θεωρείται από πολλούς ως ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες. Ό,τι έχει ηχογραφήσει μέχρι τώρα αποτελεί σπουδαία προσφορά στη δισκογραφία της ροκ μουσικής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...