Δευτέρα 3 Ιουνίου 2019

Γουόλτ Ντίσνεϊ:Ένας καλόκαρδος παραμυθάς με αγάπη για τα παιδιά.;Eχει μείνει στην ιστορία ως ο πολυαγαπημένος «θείος Walt» εκατομμυρίων παιδιών, μικρών και μεγάλων.Ο κορυφαίος, ίσως, παραμυθάς του 20ου αιώνα.Animator, επιχειρηματίας, ηθοποιός φωνής και παραγωγός ταινιών. Θεωρείται πρωτοπόρος στη βιομηχανία του αμερικανικού animation. Μαζί με τον αδερφό του, Ρόι Ντίσνεϋ, ίδρυσε το Disney Brothers Studio (νυν The Walt Disney Company).Αφού μετήλθε διαφόρων επαγγελμάτων και πήρε μέρος ως οδηγός ασθενοφόρου στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, αποφάσισε το 1920 ότι η δημιουργία κινουμένων σχεδίων ήταν η δουλειά που του ταίριαζε. Αρχικά εργαζόταν για 40 δολάρια την εβδομάδα (29 Ιανουαρίου 1920). Το 1923 μετακόμισε στην Καλιφόρνια κι έστησε το δικό του στούντιο σ' ένα εγκαταλελειμμένο γκαράζ.Έτσι, αρχίζει η θρυλική πορεία των κινουμένων σχεδίων που κυριαρχούν έως και σήμερα στον κόσμο της φαντασίας, του παραμυθιού και του θεάματος σε ολόκληρο τον πλανήτη.O Ντίσνεϊ εισέβαλε στον κόσμο του θεάματος με έναν νέο ήρωα, αυτή τη φορά με έναν ανθρωπόμορφο ποντικό, που έμελλε να γίνει η πιο γνωστή και οικεία φιγούρα στον κόσμο σε μικρούς και μεγάλους. Ο θρυλικός Μίκυ Μάους. Η μεγάλη επιτυχία αυτή τη φορά θα είχε μακρύ δρόμο να διανύσει, έναν δρόμο που συνεχίζει ώς τις μέρες μας.

Ο Γουόλτ Ντίσνεϊ ήθελε να δημιουργήσει έναν χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων που θα ήταν πιο κακόκεφος και πιο γκρινιάρης από τον καλό Μίκι Μάους. Το όνομα της διάσημης πάπιας το εμπνεύστηκε από τον αυστραλό παίκτη του κρίκετ, Ντόναλντ Μπράντμαν, ο οποίος έπαιξε το 1932 με την ομάδα της Αυστραλίας στην Αμερική. Ο διάσημος παίκτης αποβλήθηκε από τον αγώνα, όταν έκανε μια κίνηση που απαγορεύεται στο κρίκετ και ονομάζεται «duck». Όταν ο Ντίσνεϊ διάβασε στις εφημερίδες για την αποβολή του παίκτη, σκέφτηκε το όνομα της πάπιας.Στις αρχές της δεκαετίας του '50 εστίασε όλες τις δυνάμεις του για να δημιουργήσει την Ντίσνεϊλαντ, ένα σύμπαν υλοποιημένης νοσταλγίας στα μέτρα της παιδικής ηλικίας. Στη διάρκεια της ζωής του γνώρισε τεράστια κινηματογραφική επιτυχία: η «Χιονάτη», το πρώτο φιλμ μεγάλου μήκους κινουμένων σχεδίων, αναδείχτηκε το 1939 στην αμερικανική ταινία με τις μεγαλύτερες έως τότε εισπράξεις. Το 1966, τη χρονιά του θανάτου του, οι εισπράξεις των ταινιών του είχαν φτάσει τα 600 εκατ. δολάρια. Ωστόσο, η Ντίσνεϊλαντ ήταν το μεγάλο καμάρι του, το δημιούργημα που πάνω του επένδυσε την επιθυμία του «να ζήσει αυτό το Disney thing πολύ καιρό μετά τον θάνατό μου».Λίγα χρόνια μετά τα εγκαίνια της Disneyland, ο Ντίσνεϊ οραματίστηκε ένα νέο θεματικό πάρκο και μια Πειραματική Πρωτότυπη Κοινότητα του Αύριο (Experimental Prototype Community of Tomorrow) στη Φλόριντα. Η κατασκευή του φιλόδοξου σχεδίου είχε μάλιστα ξεκινήσει όταν το 1966 ο Ντίσνεϊ διαγνώστηκε με καρκίνο του πνεύμονα. Ο σπουδαίος καρτουνίστας πέθανε στις 15 Δεκεμβρίου 1966, σε ηλικία 65 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...