Δευτέρα 3 Ιουνίου 2019

Το ιταλικό τραγούδι ήταν πάντα δημοφιλές στην Ελλάδα αλλά στη δεκαετία του ’60-’70 έφτασε στο αποκορύφωμά του. Το μεγάλο «μπαμ» έγινε με το "Volare" του Ντομένικο Μοντούνιο. Το τραγούδι αυτό έγινε και στη χώρα μας τεράστια επιτυχία και άνοιξε τον δρόμο για τους Ιταλούς καλλιτέχνες.Όταν το τραγούδι του "Nel blu dipinto di blu" (γνωστό και ως "Volare") χτύπησε την # 1 θέση στις ΗΠΑ, το 1958, έγινε το μοναδικό ιταλικό τραγούδι που το πέτυχε αυτό.Έδωσε την ιδέα για το τραγούδι του 'Nel Blu Dipinto Di Blu' το 1958, ενώ σκεφτόταν μια ζωγραφική του Chagall, ενός άνδρα, με το μισό από το πρόσωπό του ζωγραφισμένο με μπλε χρώμα, κοιτάζοντας από ένα παράθυρο.Ο νεότερος από τα τέσσερα παιδιά, ο Modugno γεννήθηκε στο Polignano a Mare , στην επαρχία του Μπάρι , στις 9 Ιανουαρίου 1928.  Ο πατέρας του, Vito Cosimo Modugno,  Ήταν αστυνομικός, ενώ η μητέρα του, Pasqua LORUSSO, ήταν  νοικοκυρά.

Στην ηλικία των 9, η οικογένειά του μετακόμισε στο San Pietro Vernotico , στην επαρχία του Μπρίντιζι ,  όπου ο πατέρας του μεταφέρθηκε για μια νέα θέση εργασίας.Ο Modugno είχε αρχίσει την καριέρα του ως δευτερευων ηθοποιός σε ταινίες.Το 1958,  έλαβε μέρος στην κωμωδία του Antonio Aniante με τίτλο  La Rosa di Zolfo στο Φεστιβάλ della Prosa στη Βενετία . Το 1959, ο Modugno κέρδισε το Φεστιβάλ Μουσικής Sanremo για δεύτερη φορά στη σειρά με το Piove (γνωστό και ως Ciao, ciao bambina) και έλαβε τη δεύτερη θέση το 1960 με το "Libero".Το 1962, ο Modugno κέρδισε για τρίτη φορά το Φεστιβάλ Μουσικής Sanremo με το "Addio ..., addio ...." Τέσσερα χρόνια αργότερα, εκπροσώπησε και πάλι την Ιταλία στη Eurovision με το " Dio, come ti amo ".Έκανε πάνω από 200 ηχογραφήσεις και πούλησε 60 εκατομμύρια δίσκους, με αποτέλεσμα να γίνει ο πιο επιτυχημένος καλλιτέχνης της Ιταλίας.
Στην μεταγενέστερη ζωή στράφηκε στην πολιτική και, το 1987, έγινε βουλευτής για το Ριζοσπαστικό Κόμμα της Ιταλίας.Το 1984, ο Modugno υπέστη σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο και παρέμεινε μερικώς παραλυμένος. Αυτό τον ανάγκασε να εγκαταλείψει την καλλιτεχνική του σταδιοδρομία και να αφοσιωθεί στην αποκατάσταση.Έφυγε απο τη ζωή στης 6 αυγούστου του 1994.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...