Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019

Μονάχα ένας Billy Wilder, θα μπορούσε να κάνει μια τέτοια ταινία! Σενάριο(βασισμένο στο στόρι των Robert Thoeren και Michael Logan), παραγωγή και φυσικά σκηνοθεσία.Η ταινία «Μερικοί το προτιμούν καυτό» θεωρείται πλέον μία από τις καλύτερες κωμωδίες στην ιστορία του κινηματογράφου τη δεκαετία του ’50.Η ταινία λειτουργεί ως ερέθισμα για ποικίλες ψυχαναλυτικές θεωρήσεις πάνω στα cross overs αρσενικού – θηλυκού, ενώ η Μέριλιν ως «Σούγκαρ» μετατρέπει τη «χαζή ξανθιά» σε απόλυτη αξία.O Billy Wilder υπογράφει με χαρακτηριστική άνεση την πιο χιουμοριστική του ταινία, σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής.Η ιστορικη ταινια αποτελει εναν εξυπνο συνδυασμο των στοιχειων του νουαρ της δεκαετιας του `30 ,με τον ξεκαρδιστικο παραλογισμο της φαρσας και την κριτικη ματια της εντονα αυτοσαρκαστικης σατιρας. Το σενάριο της ταινίας, που γράφτηκε από τους Μπίλι Γουάιλντερ και Ι.Α.Λ. Ντάιαμοντ, βασίζεται σε εκείνο της γαλλικής ταινίας του 1935 Κορίτσια με εγγύηση (Fanfare Of Love) που είχαν γράψει ο Ρόμπερτ Θόουρεν κι ο Μάικλ Λόγκαν.Για τη συντηρητική δεκαετία του ’50, οι υπόνοιες που άφηνε η ταινία για τη σχέση μεταξύ δύο αντρών ήταν ένα δύσκολο και αμφιλεγόμενο θέμα. Ο Γουάιλντερ δυσκολεύτηκε πολύ να βρει στούντιο που δεχόταν να χρηματοδοτήσει την ταινία, αλλά ακόμη και τότε, χρειάστηκε να το δελεάσει με τα μεγαλύτερα ονόματα του Χόλιγουντ. Η Μέριλιν Μονρό σε πρωταγωνιστικό ρόλο ήταν μία από τις προϋποθέσεις που έπρεπε να καλύψει, όπως επίσης και ο Τόνι Κέρτις. Ο Τζακ Λέμον, αν και καταπληκτικός κωμικός, ήταν ακόμη άσημος σε σχέση με τους άλλους δύο σουπερστάρ....Ο Τζο και ο Τζέρι, δύο άνεργοι μουσικοί από το Σικάγο, τελείως τυχαία γίνονται αυτόπτες μάρτυρες ενός άγριου μακελειού ανάμεσα στις δύο μεγάλες συμμορίες της πόλης. Για να γλιτώσουν από τους μπράβους του αρχιμαφιόζου Σπατς, θα ντυθούν γυναίκες για να προσληφθούν σε μια γυναικεία ορχήστρα.

Μαζί με την ορχήστρα θα βρεθούν σ' ένα πολυτελές ξενοδοχείο στη Φλόριντα. Όμως τα βάσανα τους δεν τελειώνουν εκεί, αντίθετα, τώρα μόλις αρχίζουν... Το μαύρο φόρεμα της Marilyn, ή έστω αυτό το μικρό κομμάτι ύφασμα που την σκέπαζε σεμια σκηνή του φιλμ, πήρε το βραβείο Όσκαρ καλύτερου κουστουμιού(σχεδιάστρια η Orry-Kelly), ο Jack Lemmon έφυγε με ένα πλατύ χαμόγελο και το βραβείο Α ανδρικού ρόλου από την τελετή απονομής, ενώ η ταινία απέσπασε ακόμη τα αντίστοιχα βραβεία για καλύτερη καλλιτεχνική διεύθυνση(Ted Haworth και Edward G. Boyle), ασπρόμαυρης διεύθυνσης φωτογραφίας(Charles Lang), και φυσικά καλύτερης ταινίας και σεναρίου στον Billy Wilder. Δεν τα πήγε κι άσχημα, έτσι; Δεν υπάρχει λίστα με τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών, που να μην συμπεριλαμβάνει το “Some Like it Hot”. Πέρασε στην ιστορία του κινηματογράφου και θα έλεγα δικαιωματικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...