Πέμπτη 9 Μαΐου 2019

Από νουβέλα του Γουίλιαμ Γκόλντμαν («Misery», «Οι Δύο Ληστές») σε δικό του σενάριο και δια χειρός του ικανού Τζον Σλέσινγκερ («Ο Καουμπόυ του Μεσονυχτίου») προέκυψε τότε ένα από τα πιο δυνατά θρίλερ, με τον Λόρενς Ολίβιε να σε ανατριχιάζει ως πρώην ναζί εγκληματίας (που αν και ζει στη Νότιο Αμερική έχει τα διαμάντια του φυλαγμένα στην Νέα Υόρκη) και τον Ντάστιν Χόφμαν να αιχμαλωτίζει πάλι το κοινό ως αντιήρωας που κρύβει έναν ήρωα, μετά το περίφημο «Πρωτάρη». Ενας εγκληματίας πολέμου ταξιδεύει ως τη Νέα Υόρκη, αναζητώντας τα διαμάντια που πιστεύει ότι έκλεψε κάποιος συνεργάτης του, σε μια ταινία που βραβεύτηκε με Χρυσή Σφαίρα και προτάθηκε για Οσκαρ.Ο Ντάστιν Χόφμαν υποδύεται έναν τελειόφοιτο φοιτητή και μαραθωνοδρόμο που μπλέκεται άθελά του σε μια υπόθεση δολοφονίας στην οποία παίζει ρόλο και ένας φυγάς των Ναζί, ο Κρίστιαν Ζελ. Ο Λόρενς Ολίβιε ήταν υποψήφιος για Όσκαρ Αντρικής Ερμηνείας στο ρόλο του σαδιστή Ζελ, ο οποίος μετατρέπει τα οδοντιατρικά εργαλεία σε όργανα βασανιστηρίων με αξιοσημείωτη άνεση. Σκηνοθετημένο από τον Τζον Σλέσιγνκερ, το "Ανθρωποκυνηγητό" διαθέτει ένα σασπένς μέχρι το πυρετώδες φινάλε του...                                                                                                                   10 λόγοι για να μη χάσετε το Ανθρωποκυνηγητό είναι:

Για τη συμμετοχή στο εκπληκτικό σενάριο του Γουίλιαμ Γκόλντμαν, που είχε πάρε-δώσε με την επιτροπή Μακάρθι.

Για τον εκπληκτικά σηματοδοτοδούμενο πραγματικό τίτλο της ταινίας Ο Μαραθωνοδρόμος που σημαίνει ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή για οτιδήποτε.

Για όλους τους εξαιρετικούς ρόλους όπου όμως άνετα ο Ντάστιν Χόφμαν κερδίζει μεγάλους ηθοποιούς, ακόμα και τον Λόρενς Ολίβιε.

Για τις τρομερές θυσίες που έκανε ο Ντάστιν Χόφμαν για να αποδώσει το ρόλο του (αναγκάστηκε να πάρει και οξυγόνο, τρέχοντας πραγματικά μεγάλες αποστάσεις).

Για την κατάρριψη της κυρίαρχης άποψης ότι οι ΗΠΑ είναι η χώρα της πλήρους ασφάλειας. 25 χρόνια νωρίτερα ο μέγας Σλέσιντζερ προέβλεψε τα γεγονότα των Δίδυμων Πύργων.

Για το εκπληκτικό ερώτημα που κυκλοφορεί “υπάρχει ασφάλεια;”.

Για την εξαιρετική και εφιαλτική ανατροπή όλων των δεδομένων που θεωρούσε ο ήρωας ως κανονικά. Όλα ανατρέπονται, όλα αποτελούν πλαστικές όψεις μιας επικίνδυνης πραγματικότητας.

Για τις φανερές αναφορές ότι τα φασιστικά σπέρματα υπάρχουν στις ΗΠΑ. Είναι κατ'ουσίαν μια μετωνυμία και για τον μακαρθισμό.

Γιατί λέξεις και όροι όπως ευημερία, ησυχία, ασφάλεια, γλυκιά καθημερινότητα αποτελούν μια ουτοπία των αστικών δομών ενώ η πραγματικότητα αγγίζει εφιαλτικές αλήθειες καλά κρυμμένες.

Για το συνολικό αποτέλεσμα, αρτιστικό, σκηνοθετικό, κατασκευαστικό που κάνει την ταινία ιδιαίτερα αξιομνημόνευτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...