Πέμπτη 9 Μαΐου 2019

Για τρεις χρονιές στην δεκαετία του ‘60, οι Mamas and the Papas ήταν ένα από τα πιο επιτυχημένα συγκροτήματα στην μουσική pop. Ο συνδυασμός των δύο ανδρών και των δύο γυναικών στην σύνθεσή τους ήταν κάπως ασυνήθιστος, σε μια εποχή όπου η πλειονότητα των rock σχημάτων ήταν εξ ολοκλήρου ανδρικά. Ήταν η μπάντα που γεφύρωσε την folk με το rock. Όλα τα μέλη είχαν ξεκινήσει την σταδιοδρομία τους στην folk, την εποχή που το συγκεκριμένο είδος είχε πολύ μεγάλη δυναμική.

Σημαντική υπήρξε η συμβολή τους -ιδιαιτέρως του John Phillips –  στην διοργάνωση του φεστιβάλ στο Μοντερέι το 1967, στο οποίο ανεδείχθησαν κατοπινοί αστέρες, όπως η Janis Joplin, ο Jimi Hendrix και οι Jefferson Airplane.

Ο ιδρυτής τους John Edmund Phillips, υιός αξιωματικού του Ναυτικού, πριν το ξεκίνημα της ενασχόλησής του με την φολκ to 1957, είχε επιδείξει αξιοσημείωτες αθλητικές επιδόσεις, ενώ πέρασε από διάφορες σχολές πριν γίνει αποδεκτός στην Ναυτική Ακαδημία. Ένας σοβαρός τραυματισμός σε αγώνα σε συνδυασμό με το αυξανόμενο ενδιαφέρον του για την μουσική τον έκαναν να εγκαταλείψει την Σχολή για χάρη της ζωής στο Greenwich Village της Νέας Υόρκης.
Όταν γνώρισε την Holly Michelle Gillian το 1962, εκείνος ήταν μέλος του υποσχόμενου folk σχήματος New Journeymen και εκείνη είχε μετακομίσει από την Καλιφόρνια στην Νέα Υόρκη για να γίνει φωτομοντέλο. Μετά τον γάμο τους την ίδια χρονιά, η Michelle έστρεψε το ενδιαφέρον της στην μουσική συνοδεύοντας κάποιες φορές τον σύζυγό της ως τραγουδίστρια.

Η Cass Elliott (Ellen Naomi Cohen) μεγάλωσε σε άνετο περιβάλλον στην Ουάσιγκτον. Έμαθε πιάνο, ενώ στράφηκε στην κιθάρα καθώς της άρεσε η folk. Οι γονείς της την προόριζαν για ένα από τα σπουδαιότερα κολέγια της περιοχής, όμως η ευτραφής Cass γοητευμένη από τον χώρο της μουσικής επέλεξε την ζωή στην Νέα Υόρκη, όπου είχε αξιοπρόσεκτη παρουσία στο folk σχήμα Big Three και πιο πριν, για λίγο, στους Mugwumps, στους οποίους έπαιζαν επίσης ο μελλοντικός συνοδοιπόρος της στους Mamas & the Papas, Dennis Doherty καθώς και ο μελλοντικός πυρήνας των Lovin’ Spoonful: οι John Sebastian και Zal Yanovsky.



Ο John Phillips πρόσεξε την Cass Elliott και της ζήτησε να προσχωρήσει στο καινούργιο σύνολο που ετοίμαζε μετά την διάλυση των New Journeymen, με μεικτή σύνθεση ανδρών-γυναικών.
Οι δυο τους, μαζί με την γυναίκα τού John και τον Dennis Doherty, πέρασαν ένα διάστημα στις Παρθένους Νήσους, όπου ο Phillips προβάρισε το συγκρότημα και τις συνθέσεις του.
Η αρχική σκέψη για την ονομασία της μπάντας ήταν Magic Cyrcle. Κατέληξαν στο Mamas & the Papas, εμπνεόμενοι από την λέσχη μοτοσικλετιστών Hells Angels, των οποίων οι γυναίκες/φιλενάδες αποκαλούνταν “mamas”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...