Τετάρτη 17 Απριλίου 2019

Ολόκληρος ο πλανήτης θρηνεί για την καταστροφή του ιστορικού καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων, ο οποίος υπέστη σοβαρές ζημιές από την πυρκαγιά, που κατέκαψε τον ναό-σύμβολο της γαλλικής πρωτεύουσας.Ο εκπληκτικής αισθητικής ναός έχει «χρησιμοποιηθεί» και σαν σκηνικό μερικών γνωστών κινηματογραφικών ταινιών που έγραψαν τη δική τους ιστορία στις σκοτεινές αίθουσες. Πρώτη και πιο κλασική από όλες η ταινία «Η Παναγία των Παρισίων» (The Hunchback of Notre-Dame - 1939) όπως και το ομώνυμο ριμέικ με κινούμενα σχέδια της Disney το 1996.H Παναγία των Παρισίων στον κινηματογράφο .12 μικρές στιγμές από την ιστορία του κινηματογράφου, που μας υπενθυμίζουν τη μεγαλοπρέπεια της Notre Dame de Paris.                       





the_hunchback_of_notre_dame.jpg

The Hunchback of Notre Dame (1939) - Η Παναγία των Παρισίων

Έχουν υπάρξει πολλές εκδοχές της τραγικής ιστορίας με τον Κουασιμόδο και την Εσμεράλντα, που γράφτηκε από τον Βίκτωρ Ουγκώ τον 19ο αιώνα, αλλά αυτή η ταινία του 1939 με τον Τσαρλς Λότον ως «Κουασιμόδο» και την Μορίν Ο 'Χάρα στο ρόλο της αγαπημένης του Εσμεράλδα είναι η πιο κλασική και αξεπέραστη. Για την εποχή της η ταινία είχε αξιόλογη εμπορική επιτυχία, με εισπράξεις που ξεπέρασαν τα 3 εκατομμύρια.

An American in Paris (1951)  - Ένας Αμερικάνος στο Παρίσι

Αν και το μιούζικαλ γυρίστηκε σε στούντιο του Χόλιγουντ, ο Τζιν Κέλι και η Λέσλι Καρόν συναντήθηκαν στον Σηκουάνα, κοντά στην Παναγία των Παρισίων και χόρεψαν το «Our Love Is Here to Stay». Το μιούζικαλ του 1951 σε σκηνοθεσία Βιντσέντε Μινέλι βασίστηκε στη μουσική σύνθεση του Τζορτζ Γκέρσουιν με τίτλο «An American in Paris», ενώ τους στίχους τον τραγουδιών έγραψε ο αδελφός του Άιρα Γκέρσουιν. Η ταινία βραβεύτηκε με Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας το 1951, ενώ έλαβε συνολικά έξι αγαλματίδια.


An American in Paris

Breathless (1960)  - Με κομμένη την ανάσα

Στην περιπέτεια παραγωγής 1960 σε σκηνοθεσία και σενάριο Ζαν-Λυκ Γκοντάρ, η φοιτήτρια δημοσιογραφίας Τζιν Σίμπεργκ μένει σε ένα ξενοδοχείο «στη σκιά» της Παναγίας των Παρισίων, όταν συναντά τον Ζαν Πολ Μπελμοντό έναν γοητευτικό μικρο-απατεώνα. Η ταινία αποτελεί πρώιμο δείγμα του γαλλικού νέου κύματος - μαζί με τα 400 χτυπήματα (Les Quatre Cents Coups) του Τρυφώ και το Χιροσίμα, αγάπη μου (Hiroshima, Mon Amour).

Bitter Moon (1992) - Τα μαύρα φεγγάρια του έρωτα

'Eνας παράλυτος Αμερικανός αφηγείται σ' έναν συνεπιβάτη του σε κρουαζιερόπλοιο, πώς το παράφορο ερωτικό πάθος για τη γυναίκα του τον οδήγησε στη τωρινή του κατάσταση. Ο Όσκαρ (Πίτερ Κογιότ) και η Μίμι (Εμανουέλ Σίνκγερ) κάθονται στα παγκάκια κοντά στον καθεδρικό σε αυτή τη ρομαντική τανία-δράμα του Ρομάν Πολάνσκι.  


Bitter Moon

The Hunchback of Notre Dame (1996) - Η Παναγία των Παρισίων   

Το 1996, το παραμύθι του Βίκτορ Ουγκώ «The Hunchback of Notre Dame» δισκευάστηκε από τη Disney και έγινε ταινία-μιούζικαλ κινουμένων σχεδίων (στην Ελλάδα για τον Κουασιμόδο «δάνεισε» τη φωνή του ο Σάκης Ρουβάς). Η μουσική της ταινίας προτάθηκε για Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα. Η 34η ταινία μεγάλου μήκους της εταιρείας παραγωγής έχει αρκετές διαφορές από το βιβλίο, καθώς η πλοκή περιστρέφεται γύρω από τον Κουασιμόδο και την προσπάθεια του να γίνει αποδεκτός από την κοινωνία.

Rugrats in Paris: The Movie (2000)  - Τα Ράγκρατς στο Παρίσι

Το κοκκινομάλλικο νήπιο Chuckie φέρνει τα ράγκρατς μαζί για να καταστρέψουν τον γάμο του πατέρα του στην Παναγία των Παρισίων. Η ταινία κινουμένων σχεδίων είναι βασισμένη στη δημοφιλή σειρά του Nickelodeon.


Rugrats in Paris

Amélie (2001)  - Αμελί 

Η Οντρέ Τοτού είναι η Amélie Poulain. Επισκέπτεται τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων κάθε μέρα ως παιδί και προσεύχεται να αποκτήσει ένα αδερφάκι. Σε μια επίσκεψη ένας τουρίστας πηδάει από τη στέγη και σκοτώνει τη μητέρα της Αμελί, επί τόπου. Η ταινία αφηγείται την ιστορία μιας ντροπαλής σερβιτόρας που αποφασίζει να αλλάξει τις ζωές των ανθρώπων του περιβάλλοντός της προς το καλύτερο, ενώ παλεύει με τη δική της απομόνωση. Η ταινία έλαβε διθυραμβικές κριτικές σε όλο τον κόσμο και απέσπασε πολλά βραβεία και υποψηφιότητες σε ευρωπαϊκές και αμερικανικές διοργανώσεις. 


amelie.jpg

Van Helsing (2004) 

Ο κυνηγός τεράτων (Χιού Τζάκμαν) δίνει μάχη με τον Dr. Jekyll στην οροφή του ναού στο 2004. 

Before Sunset (2004) - Πριν Το Ηλιοβασίλεμα 

Ο Τζέσε (Ίθαν Χοκ) και η Σελίν (Τζούλι Ντίπλι) είναι σε ποταμόπλοιο στον Σηκουάνα και αγναντεύουν τον καθεδρικό. Περνώντας από την Παναγία των Παρισίων, ο Τζέσε λέει στη Σελίν την ιστορία ενός Γερμανού στρατιώτη που είχε την αποστολή να ανατινάξει τον καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Τζέσε: «Άκουσα μια ιστορία κάποτε για τότε που οι Γερμανοί είχαν καταλάβει το Παρίσι και έπρεπε να υποχωρήσουν, είχαν παγιδεύσει με εκρηκτικά την Παναγία των Παρισίων για να την ανατινάξουν. Αλλά έπρεπε να αφήσουν πίσω κάποιον υπεύθυνο για να πατήσει το κουμπί και ο τύπος, ο στρατιώτης, δεν μπορούσε να το κάνει… Οπότε ξέρεις, καθόταν εκεί, αφοπλισμένος από το πόσο όμορφο ήταν αυτό το κτήριο. Και μετά, όταν οι συμμαχικές δυνάμεις μπήκαν μέσα, βρήκαν όλα τα εκρηκτικά εκεί και τον διακόπτη άθικτο και το ίδιο και στον Πύργο του Άιφελ, στην Βασιλική της Ιερής Καρδιάς, και σε κανά δύο άλλα μέρη, νομίζω».

Ratatouille (2007) - Ο Ρατατούης

Σε αυτή την ταινία κινουμένων σχεδίων της Pixar, ο αξιαγάπητος αρουραίος Ρατατούης που έχει όνειρο να γίνει διάσημος σεφ, περνάει με ρόλερς μπροστά από τον καθεδρικό. Η ταινία κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων το 2007

The Three Musketeers (2011)  - Οι τρεις σωματοφύλακες

Στην κορυφή του καθεδρικού ναού γίνεται η μάχη με ξίφη ανάμεσα στον Σωματοφύλακα Ντ Αρτανιάν (Λόγκαν Λέρμαν) και τον Άγγλο Rochefort (Μάντς Μίκελσεν) 

Midnight in Paris (2011) - Μεσάνυχτα στο Παρίσι

Στην ταξιδιάρα κωμωδία του Γούντι Άλεν, ο σεναριογράφος Γκιλ (Όουεν Γουίλσον) ζητά από την ξεναγό του Κάρλα Μπρούνι να μεταφράσει ένα κομμάτι από ένα ημερολόγιο μιας ερωμένης του Πάμπλο Πικάσο, και όλα αυτά μπροστά από τον καθεδρικό. Η ταινία θεωρείται από πολλούς ως η καλύτερη δουλειά του Γούντι Άλεν από το 1994 όταν και είχε σκηνοθετήσει την ταινία Σφαίρες Πάνω από το Μπρόντγουεϊ. Έλαβε τέσσερις υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα και για Βραβείο Όσκαρ, κερδίζοντας Καλύτερο Πρωτότυπο Σενάριο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...