Τρίτη 12 Μαρτίου 2019

Ενώ στις δεκαετίες του '70 και του '80, για να μην πω και για το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του '90, κανείς ή τέλος πάντων ελάχιστοι ασχολούνταν με τη συναυλία των Rolling Stones (17/4/1967) στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, στα χρόνια του διαδικτύου παρατηρούμε ένα «γενικό χαμό». Όλοι/πολλοί επιχειρούν να πουν τι ακριβώς συνέβη τότε, πώς είχαν τα πράγματα, να καταγράψουν λεπτομέρειες από το συμβάν, να προχωρήσουν σε παρατηρήσεις και συμπεράσματα. Η πρώτη συναυλία των Stones στην Αθήνα είναι οπωσδήποτε ένα «θέμα», που, επειδή προσεγγίζεται ανέξοδα, σχεδόν πάντα ταυτίζεται με τη σύγχυση.                                                Η ημερομηνία άκρως σημαδιακή καθώς είναι μόνο 4 ημέρες πριν από το πραξικόπημα σε μια εποχή που οι εξελίξεις σε παγκόσμιο αλλά και σε τοπικό επίπεδο φάνταζαν εκρηκτικές.
Οι ROLLING STONES ζώντας τον rock and roll τρόπο ζωής στα άκρα συμβόλιζαν κάτι το μυθικό (και) για την ελληνική νεολαία με την επαναστατικότητα που συνόδευε το όνομα τους και την ίδια τους τη μουσική.                                                               
 Στις 15 Απριλίου και ενώ οι Stones βρίσκονταν στην Ολλανδία, το περιοδικό «Μοντέρνοι Ρυθμοί» σε μία από τις ειδικές εκδόσεις του διαφήμισε την πολυαναμενόμενη συναυλία τους στο γήπεδο του Παναθηναϊκού.

Ο ραδιοφωνικός παραγωγός Νίκος Μαστοράκης τους θαύμαζε απίστευτα και εκείνος ήταν που ήρθε σε επαφή με τον Ντέιβιντ Απς, τον μάνατζερ του γκρουπ, για να πραγματοποιηθεί το event.

Μεταξύ των βασικών χορηγών ήταν ο Γιώργος Πλυτάς, ο τότε δήμαρχων των Αθηνών και βουλευτής με την ΕΡΕ, όπως επίσης και η «Lido Βαρσάκης SA», μία εταιρεία που εμπορευόταν ηλεκτρικές συσκευές και θερμάστρες πετρελαίου.

Η αμοιβή των Stones ορίστηκε στις 350.000 δραχμές και περιλάμβανε τόσο τα λειτουργικά έξοδα της συναυλίας όσο και τη διαμονή τους στο Hilton.                                                                           
Ο ενθουσιασμός που ξέσπασε με την εμφάνιση τους επί σκηνής έμελλε να μην διαρκέσει παρά μόνο κάποια λεπτά και αυτό λόγω ενός περίεργου για τα τώρα δεδομένα συμβάντος. Ο manager του group Tom Keylock μετά από προτροπή του Mick Jagger άρχισε να μοιράζει κόκκινα τριαντάφυλλα στο κοινό με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί κρίνοντας το χρώμα ως άκρως κομμουνιστικό να αντιδράσουν βίαια στην κίνηση αυτή. Το ξύλο που έπεσε ήταν τόσο που η διακοπή της συναυλίας ήταν άμεση και οριστική.
Για την ιστορία η συγκεκριμένη λειψή ζωντανή εμφάνιση ήταν η τελευταία που συμμετείχε στο σχήμα ο κιθαρίστας Brian Jones, ο οποίος στις 03.07.1969 βρέθηκε νεκρός στην πισίνα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...