Σάββατο 9 Μαρτίου 2019

Η ”Η Μεγάλη Απόδραση των 11” (Victory 1981) θεωρείται μια από τις πλέον κλασικές περιπέτειες στην ιστορία του σινεμά.Μια ταινία που έχει πλέον περάσει στη κατηγόρια των all-time classics και που έδειξε στο κοινό μια μικρή δόση από το μεγάλο ταλέντο του Pele, αλλά και «δευτεραγωνιστών» όπως ο Bobby Moore και ο Osvaldo Ardiles.Το 1981, ο Τζον Χιούστον, συγκεντρώνει ένα ετερόκλητο σύνολο ηθοποιών και ποδοσφαιριστών για τις ανάγκες της ταινίας του: «Η Μεγάλη Απόδραση των 11». Ο Σιλβέστερ Σταλόνε, ο Μάικλ Κέιν, αλλά και ο σπουδαίος Μαξ Φον Σίντοφ, συνεργάζονται άψογα με τους θρυλικούς αθλητές, Πελέ και Μπόμπι Μουρ. Μία δημοφιλής ταινία, από τον βραβευμένο με Όσκαρ Αμερικανό σκηνοθέτη, Τζον Χιούστον, που αν και δεν ανήκει στις καλύτερες δημιουργίες του σπουδαίου καλλιτέχνη, ωστόσο σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία στην εποχή της, κι έκτοτε δικαίως δε λείπει από κανένα αφιέρωμα που αναφέρεται στη σχέση ποδοσφαίρου και κινηματογράφου.Η παραγωγή θέλησε να ανοίξει όσο το δυνατόν περισσότερο τη βεντάλια των αληθινών ποδοσφαιριστών και έτσι στο κλαμπ των αιχμαλώτων βρέθηκαν ο Κάζιμιρ Ντέινα, μέγας μπαλαδόρος και αρχηγός της Εθνικής Πολωνίας, ο Νορβηγός Χάλβαρ Θόρεσεν και ο συμπαίκτης του στην ολλανδική ομάδα FC Twente, Δανός Σόρεν Λίντστεντ, ο οποίος δέχθηκε όταν ο πολύ γνωστότερος συμπατριώτης του Αλαν Σίμονσεν αρνήθηκε την προσφορά. Στο παιχνίδι ο Θόρεσεν ακτικαθιστά τον Ολλανδό Κο Πρινς (που ήταν 43 χρόνων όταν έπαιξε στην ταινία), ενώ ένας Βέλγος, ο αμυντικός Πολ φαν Χιμστ, βρίσκεται επίσης στην αρχική ενδεκάδα.
Και οι επαγγελματίες ηθοποιοί; Μόλις δύο βρέθηκαν στην ομάδα των αιχμαλώτων και αυτοί δεν είχαν ιδέα από ποδόσφαιρο. Αυτό δεν εμπόδισε όμως τον Μάικλ Κέιν να φορέσει το περιβραχιόνιο του αρχηγού στο κέντρο της άμυνας και τον Αμερικανό Σιλβέστερ Σταλόνε να καθήσει κάτω από τα δοκάρια του τέρματος όταν ο κανονικός τερματοφύλακας (τον οποίο υποδύθηκε ο ιρλανδός αριστερός μέσος Κέβιν Ο’ Κάλαγκαν) τραυματίζεται επί τούτου για το σχέδιο της απόδρασης. Η ιδέα ήταν ότι ο ήρωας του Σταλόνε, λοχαγός Ρόμπερτ Χατς, παρότι Αμερικανός, κάτι μπορουσε να κάνει ως γκολκίπερ, αφού οι παίκτες του αμερικανικού φούτμπολ είναι συνηθισμένοι να πηδούν για να πιάσουν την μπάλα στον αέρα. Αν υπάρχει καλή θέληση, όλα μπορούν να γίνουν. Ο Σταλόνε αποκρούει πέναλτι σε ένα πλονζόν που θα ζήλευε ακόμη και ο Γκόρντον Μπανκς που υπήρξε σύμβουλός του στα γυρίσματα της ταινίας.Μια ανεπανάληπτη περιπέτεια που διαδραματίζεται σε στρατόπεδο αιχμαλώτων στα χρόνια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου: η επίλεκτη ομάδα των κρατουμένων καλείται να δώσει έναν άνισο ποδοσφαιρικό αγώνα ζωής και θανάτου με την εθνική ομάδα της Γερμανίας!..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 Το 2022 έφυγε .Χρυσή  κινηματογραφική χρονιά δεν θα τη λέγαμε αλλά κάποια διαμαντάκια υπήρξαν. Ας τα δούμε αναλυτικά:  1) BLACK PHONE:  Μετ...